vrijdag 24 februari 2017

Dictee vrijdag 24 feb 2017 (3): dictee Oefendictee februari 2017 (5) [1072]

Dictee - dictees [1072]

Oefendictee februari 2017 (5)

 Mijn specialistendictee (100 invulwoorden) voor de competitie is klaar. Titel: 'Lariekoek en apekool', kennelijk een verzameling klinkklare onzin ...
Niet op aanvraag verkrijgbaar ...

Ongecorrigeerd (gemelde fouten worden in kleur verbeterd) 

1. Doet hij echt aan (muay-)thaiboksen? Denk ook aan kickboksen en barreboksen. Hoeveel koeien heten er nu Blaar of Bles? Cystitis en fysaliet hebben allebei met de blaas van doen. Blablabla is babbeldebabbel. Welke Black Friday bedoel je eigenlijk? Er is maar één Black Thursday. In dat evangelisatieblad lees je niets over het boek (de bijbel) van 52 bladen. De slogan van Black Power (VD) is 'black power' (GB). Precies op die black spot kreeg hij een black-out. Een blade [bleet] is een veerkrachtige (onder)beenprothese. Denk ook aan rollerblade(n). Een custode loopt vooruit op de volgende bladzijde. Een blagueur loopt over van blague. Een blancet is een blanco accept, niet te verwarren met een blanket = een blanc-seing, maar ook een peer! Blanquette de veau is kalfsragout. Wat is het spul van Blanus? Een Blasiuszegen is preventief. Bij het geerten of verkeerdjassen kun je een blauwe Jan scoren. Is dat een sprookje van Blauwbaard? Een cobia is een zeepiranha.

2. Een blauwkous (bas-bleu, bluestocking) is een savante. Kaassoorten zijn o.a.: gorgonzola, roquefort, bleu d'Auvergne en bluefort. In een bleekshop wordt er gebleacht. Heb je weleens een gelijkkakige blei gezien? Clairet is paillet of blekerd, wel: rood. Blended whisky is nu eenmaal geen single malt. Is blenko hetzelfde als blanco bij de soldaten? Hij viel ten offer aan Blendwerk der Hölle. Mooi meegenomen, zo'n blessing in disguise. Zij is een blètster pur sang. Ja, blinde maupie! Een blini is bij joden een blintse. Soms vallen rokjes- en bloesjesdag samen. De warmetruiendag is dan al ver heen. Wat heeft blokkerisering met Blokker te maken? De Trumpblooper komt in de mode. 't Nakie op het Blakie verwondert steeds weer. De blousons noirs geilden op de blow-up en blowden lustig erop los. Van de ruggenprik kreeg ik blubberbillen. Helmut Kohl beloofde blühende Landschaften (en kohlpotloden?). Ken je het verhaal van de Bussumer met zijn blusemmer.

 3. Een biljartbloque, rats-boem! Wat was er eerder: 'Blut und Boden' of 'Blut und Eisen'? Een malafide en van geloofsijver blakende boanerges kan best zo rijk als Boaz zijn. Gezocht op '*frans*: afranselen (!), afranseling (bastonnade), een vrolijke frans heeft een leven als vrolijke Frans, hij kent Frans als een koe Spaans, daar is geen woord Frans bij, iets met de Franse slag doen, in een Franse colère schieten, Fransdol (anti-Vlaams), Franse = Française, ww. fransen = de voeten buitenwaarts zetten, Frans-Guyaans, fransijn = perkament, fransje = o.a. stokbroodje, franskiljon (als scheldnaam), fransman = oogstarbeider, fransmanbirambi (kleine boom met carambola's), Fransonkundig = geen Frans kennend, niet-Franssprekend, fransoos (scheldwoord), Frans-Vlaams (uit Frans-Vlaanderen), herverfransing (vanille voor vanielje), keukenfrans, keukenmeidenfrans, kookboekenfrans, schoolfrans en verfransen. Voor mij graag een pina colada.

4. Dat hoor je vaak van kinderen: dag meneertje (de) koekepeer(tje). Voor quadden (met een quad rijden; hij quadt) mag je van GB nu ook quatten (hij quat) schrijven. Bij GB kennen ze nu ook de cuba-librecoalitie en als toetje de panna-cottapudding. Ook mag je van GB nu Soedanees schrijven voor Sudanees. Bij een K1-gevecht wordt een berg beklommen, bij een K-1-gevecht wordt er echt en Japans gevochten. Een paar dingen uit oefendictee 621 (het bestand met de 856 oefendictees nadert het eind van de herziening!): toen dieette hij nog, kreeg hij dat permis [ie]?, zij heeft een penthouseje, wij aten persad, is dat sinaasappelperssel?, een mooi π'tje [symbool], op het scherm zag ik meerdere picaas, hij baset regelmatig en drinkt clairet en clairette, kijk: crêpe georgette, madame-jeanette en likorette (verloflikeur).