donderdag 30 maart 2017

1098 Dictee donderdag 30 maart 2017 (2): dictee Theaterdictee Dronten 2017 √

Dictee - dictees [1098] 

Niets is de mens vreemd 

1. Dat voor het thema Verboden vruchten voor deze Boekenweek is gekozen, werd eindelijk tijd, immers de wereldliteratuur (GB ook: tt) staat bol van verhalen over verleidingen waaraan de mens wordt blootgesteld. Een van de bekendste verhalen uit de Bijbel is het verhaal van David, die de sexy Batseba (oude VD, NBG) coûte que coûte in een intiem
tête-à-tête tot zijn maîtresse probeerde te maken, wat tot heftige taferelen leidde.
 

2. Ook in de vroege middeleeuwen waren de verhalen over verleiding talrijk. Waarschijnlijk was men nog niet op de hoogte van Dantes Inferno, waarin sibillijnse [raadselachtig] uitspraken werden gedaan mocht je de top van de louteringsberg (VD – purgatorium, vagevuur – bij Dante) niet kunnen bereiken. Hiëronymus Bosch heeft in zijn beroemde schilderijen als De hooiwagen en De tuin der lusten ook een ondermaans rijk geschilderd, dat je zou bereiken als je je te veel had overgegeven aan de verboden vruchten. 

3. In een van de tragediën van Vondel laat Lucifer zich verleiden tot een opstand tegen God. Een happy end in dit toneelstuk, want Gods getrouwe engelen winnen de strijd en de luciferisten (GB, VD: -ist) (vgl.: pythagoreeër) worden veranderd in golems [joodse sagenfiguur, een soort van kunstmens van klei, tot leven gebracht door het uitspreken van de godsnaam] en uit de hemel gesmeten. Werkelijk een aristotelische [volgens de wijsbegeerte van Aristoteles] catharsis [loutering]! 

4. Wat hebben de tv-kijkers (teeveekijkers) in de golden sixties genoten van de verfilming van Couperus' Stille kracht waarin een jonge en appetijtelijke actrice en een adonis van een toneelspeler als straf voor hun overspel bespuwd werden met sereh [citroengras]. Dit was onder de miraculeuze invloed van goenagoena [tovermiddelen] waarbij een shariastraf [sharia: Koranwet(geving)] niets is. 

5. Echter, in deze tijd van sociale media en hedonisme [genot is hoogste goed] lijkt het wel of men zich ongebreideld mag en kan overgeven aan vele verlokkingen. Blijkbaar zijn er geen taboes meer en wordt tot grote ergernis van confessionele partijen als de SGP [Staatkundig Gereformeerde Partij] en de ChristenUnie [CU] een scabreuze [schuine] overspelsite als Second Love gewoonweg verheerlijkt. 

6. Heden ten dage maakt de rondborstige en exhibitionistische Heleen van Royen [eigennaam] het als koningin van het overspel wel erg bont: schaamteloos stelde zij een tentoonstelling samen van tientallen vaginaselfies, waarmee ze mannen in haar netten trachtte te strikken, maar deze 'vrucht' was zelfs voor alfamannetjes te veel. 

7. Nee, dan doet de auteur van vanavond het beter: in zijn roman Bonita Avenue brengt hij een hoofdpersoon op het toneel die in- en ingoed probeert te zijn. Deze judoënde rector magnificus verloochent zichzelf en zijn principes door tweemaal overspel te plegen. Zijn morele verval komt in een stroomversnelling als zijn stiefdochter haar lichaam op een pornosite exploiteert en wanneer hij zijn eigen zoon uiteindelijk vermoordt. Bij zoveel verboden vruchten rest hem alleen maar suïcide [zelfdoding].

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten