donderdag 23 maart 2017

Dictee donderdag 23 maart 2017 (4): dictee Jeugddictee Cuijk 2016 [1088]

Dictee - dictees [1088]

Jeugddictee Cuijk 2016

Het fietsdievenmysterie

1. Met een vuurrood hoofd reed de charmante Isis in alle vroegte op haar knalroze fiets met een slakkengangetje naar haar vriendje Freek die thuis nog in zijn pyjama aan het ontbijt zat.

2. Snel trok Freek zijn broek en T-shirt aan, pakte zijn tweedehands fiets uit de garage en reed samen met Isis over de pas geasfalteerde weg via het appartementencomplex naar school, zijn irritante zusje beduusd achterlatend.

3. De eerste die ze bij de fietsenstalling op school ontmoetten, was de altijd chagrijnige conciƫrge Bert die hen allesbehalve vriendelijk begroette.

4. Bert zei dat hij het gemunt had op fietsendieven en met een stalen gezicht betichtte hij die rotjochies Freek en Roy ervan dat zij handlangers waren van een criminele bende.

5. Na een onverwachte inbraak in Isis' huis, waarbij haar knuffelbeer, allerlei sieraden, een bronzen beeld, een laptop en een heleboel dvd's waren ontvreemd, bereidden enkele kinderen uit groep 8 snode plannen voor om de bende op te sporen.

6. Isis en Freek, die allebei een beetje last hadden van de puberhormonen, omhelsden elkaar innig toen ze in de verte de boosaardige Bert met een splinternieuwe fiets aan de linkerhand en een EHBO-trommel in de rechterhand in zijn eentje schichtig over de weg zagen lopen.

7. Maar niet veel later zaten het rijkeluiskind en de zoon van de arme, werkloze systeembeheerder in een hermetisch afgesloten veewagen en doodden ze in het pikkedonker hun tijd met het versturen van lieve sms'jes aan elkaar.

8. Uiteindelijk werd Bert gearresteerd, kregen Isis en Freek vaste verkering en konden beiden op het schoolkamp in het luxueuze bungalowpark gedetailleerd antwoord geven op de vele vragen van hun nieuwsgierig giechelende klasgenoten.