donderdag 30 maart 2017

Dictee donderdag 30 maart 2017 (1): dictee Groot Dictee Urk 2017 [1097]

Dictee - dictees [1097]

Dictee Urk 30 maart 2017

1. Het dicteeteam heeft voor u, dicteeadept, pietje-precies of spellingsfetisjist, weer enkele uren denk- en zweetwerk verricht om u hoofdbrekens te bezorgen over los of aaneenschrijven, te laten weifelen over het gebruik van een accent circonflexe of u te doen twijfelen tussen een i-grec of een lange ij.

2. Onderwerp is zoals altijd het wel en wee van ons dorp Urk, dat in 2016 uitdijde tot een agglomeraat van twintigduizend inwoners, gegoten in een taalbouwsel dat zeker niet appeltje-eitje is om te spellen, maar veeleer het karakter draagt van een sisyfusarbeid.

3. In de visafslag werd met een arbitragecommissie gekissebist (gekizzebizd) over het mijn en dijn van de peken en uiteindelijk lijdt het geen twijfel dat dit een parttimejob (parttime job) is die zeker niet door luieriken of Jan en alleman kan worden verricht.

4. Urk beleefde een avant-première van een film over de Tweede Wereldoorlog, het successtuk getiteld Dunkirk, doordat Hollywoodbonzen er neerstreken en delen van het IJsselmeer tot no-goarea verklaarden, een kruitvat, slechts toegankelijk voor Urker jongens die regisseur Nolan typecastte voor een figurantenrol.

5. Urk beleefde noachitische taferelen toen het leeuwendeel werd getroffen door exceptionele, exorbitante regenval in de vorm van een wolkbreuk.

6. Hare Majesteit koningin Máxima opende onder een luid geblèrd hoerageroep het Kindcentrum, waarbij haar een hoofddeksel van Urker makelij werd aangeboden dat ze later droeg bij een fraai tenuetje tussen de Italiaanse haute couture.

7. Een heldenpenning werd uitgereikt aan twee Urker helden, die op onverschrokken wijze een overval versjteerden: geen kattenpis.

8. De Boet werd genomineerd als beste wijnrestaurant, met allerhande flaveurs voor bij de versgepluktebospaddenstoelensoep, kalfszwezeriken en het hazelnoot-yoghurtijs.

9. Deze krankjorume spellingskwelling is bijna voorbij, u bent met deze zin gefinisht. Hoera!