vrijdag 17 maart 2017

Dictee vrijdag 17 maart 2017 (1): dictee Groot Leerpark Dictee (GLD) Dordrecht 2017 [1081]

Dictee - dictees [1081]

Groot Leerpark Dictee (GLD) 2017

NB De vet en onderstreepte woorden moesten worden ingevuld.

Schapenkoppen (auteur: Randy van halen)

1. Lang geleden, in de middeleeuwen, waren er een paar bijdehante kooplieden, die trachtten de wet- en regelgeving van de stad door middel van een trucje te omzeilen om zo geen taksen te hoeven betalen.

2. De belastingontduikers avant la lettre waren eerdaags eropuit getrokken om verderop bij een agrariër een schaap te kopen.

3. Ze wilden het dier zonder importheffingen te betalen richting het abattoir transporteren; niet om hem te transformeren in shoarma of döner kebab, maar wellicht wel in een lekker koteletje.

4. De grootste kwestie om deze queeste succesvol af te ronden, lag echter nog voor hen: hoe camoufleer je zo'n beest, zodanig dat het onopvallend de stad binnengeloodst kon worden?

5. Even waren ze ideeëloos, totdat ze plots langs een vogelverschrikker kwamen, en ze deze uitkleedden om het schaap dit tenue te laten aantrekken. 

6. 's Avonds laat belandden ze bij de Riedijkspoort, en zetten daar het dier op de achterpoten neer, om hem op deze manier de bruisende metropool die Dordt     toentertijd was, binnen te krijgen.

7. Ze hadden echter geen rekening gehouden met de bietebauw van een suppoost die bij de poort stond: het schaap blaatte en hij liet zich niet zomaar door het trio verrassen.

8. ‘Dus jullie proberen op deze manier de boel te misleiden,     ?’ vroeg hij hun, op het moment dat ze de smokkel bijna voor elkaar hadden.

9. Alle moeite die ze erin gestoken hadden, bleek dus voor Piet Snot te zijn geweest.

10. Door dit voorval hebben Dordtenaren de bijnaam schapenkoppen gekregen, en is het dier overal in de stad te vinden: van sculpturen tot de geuzennaam van onze profvoetbalclub, schapen zijn alomtegenwoordig in Dordrecht.

11. Hoeveel van deze legende waargebeurd is, en hoeveel volledige quatsch, is en zal tot in den treure een groot hiaat in onze kennis blijven.