donderdag 23 maart 2017

Dictee donderdag 23 maart 2017 (3): dictee Jeugddictee Cuijk 2015 [1087]

Dictee - dictees [1087]

Jeugddictee Cuijk 2015

Ontsnapt

1. Toen de populaire auteur van kinderboeken, Theo Engelen, onlangs in de aula van basisschool Merlet met veel bravoure door twee kinderen van groep 8 geïnterviewd werd, vonden nagenoeg alle leerlingen dat hartstikke leuk.

2. Maar Niels, een enigszins teruggetrokken jongen met steil achterover gekamd haar en Sanne, een vrolijke blondine met een paardenstaartje, leken niet zo geïnteresseerd.

3. Niels zat voortdurend met gefronste wenkbrauwen naar de conciërge te loeren, had telefonisch een een-tweetje met Sanne en dacht: "Mij speld je niks op de mouw, meneer de schrijver."

4. Het spannende boek waarover die man uitweidde, ging over Niels' naamgenoot die halsoverkop moest vluchten naar Amerika om uit handen te blijven van een zeer criminele bende.

5. Op allerlei geraffineerde manieren trachtten de gewelddadige handlangers van de bende toen Niels in hun macht te krijgen om zo het proces tegen hun baas te kunnen beïnvloeden.

6. Zijn vader, een openbare aanklager, was bijna paranoïde geworden door het plotsklaps verdwijnen van zijn zoon en kon ternauwernood nog een woord uitbrengen in de rechtszaal.

7. In Amerika wist Niels aan zijn zogenaamde beveiligers, een stelletje gladjanussen, met een uiterst verrassende manoeuvre op miraculeuze wijze te ontsnappen.

8. Drie dagen later checkte hij in voor de terugreis, racete bij thuiskomst onmiddellijk naar zijn vriendin die ook Sanne heette, vlijde zich op een bankje tegen haar aan en verheugde zich op het moment dat ze gezamenlijk zouden gaan barbecueën in de idyllische tuin van Sannes ouders.