vrijdag 31 maart 2017

Dictee vrijdag 31 maart 2017 (2): dictee Stijlfoutentoets Alphen 2017 [1100]

Dictee - dictees [1100]

Bij het Groot Alphens Dictee 2017 was er ook een stijlfoutentoets. In elke van de volgende 5.zinnen zit één stijlfout (niet: spelling o.d.). Benoem deze. Je kunt je antwoorden evt. via de mail door mij laten controleren!

1. De onzekere leerling had niet in het minst aanleg om te genieten van een verrasssend leven en was dan ook niet in staat iets van zijn bestaan te kunnen maken; hij maakte er helaas een klerezooi van.

2. In Giethoorn, het grenzeloos mooie dorp met haar mooie sloten, aten we op Koninginnedag, een lenteachtige dag, een nogal zouteloze koninginnensoep, die, zo bleek later, door een leerling-kok was bereid.

3. De politie gaat haar taak beter uitoefenen en meer patrouilleren om te voorkomen dat er niet nog een keer in die cafés in de Lindelaan wordt ingebroken, zo blijkt uit een interview in zowel de ochtend- als avondedities van verschillende kranten. Zodoende heeft de politie een voorbeeldfunctie.

4. Erik Svenson behoort tot een van de beste Zweedse schaatsers; op de vergrote foto's van de recentste wedstrijd voor buitenlanders poseert de potentiële wereldkampioen schijnbaar laconiek, maar ook met nauwelijks verholen trots.

5. Onverschillig surfend op Facebook kwam de woordvoerster van de staatssecretaris tot de sensationele ontdekking dat haar uitspraken uitvoerig geciteerd en uiterst pijnlijk zijn.