donderdag 23 maart 2017

Dictee donderdag 23 maart 2017 (5): dictee Jeugddictee Cuijk 2017 [1089]

Dictee - dictees [1089]

Jeugddictee Cuijk 2017

Een spookgeschiedenis 

1. Papa Mark startte aan het begin van de grote vakantie de auto en de familie begon aan de al lang van tevoren uitgestippelde route naar het in 2005 geërfde buitenhuis in het verrukkelijke Beaumont.

2. Thomas, nu ex-basisschoolleerling die eind augustus naar het Maaszichtcollege zou gaan, krioelden de vele gedachten aan een nieuwe, hoogst interessante toekomst door het hoofd.

3. Stiekempjes doodde hij onderweg de tijd door op zijn tablet, een cadeautje voor zijn overgang, te chatten met zijn vriendinnetje Celine over skateboarden, hockey en over hoe ze tezamen gegamed en gegoogeld hadden.

4. Ook had hij de vreemdste fantasieën over hoe het met de Franse bewoners in de buurt zou zijn: hun vriendjes, de sikkeneurige kasteelheer en uiteraard dat excentrieke vrouwtje met haar verroeste prikstok.

5. Zou de mysterieuze vioolspelende geest van vorige keer weer in de blauw verlichte kamer ritselend tevoorschijn komen met zijn afgrijselijke caviasnuit, armen als asperges en voeten als strijkijzers?

6. Toen ze eenmaal gearriveerd waren, heette de sympathieke burgemeester  namens het welkomstcomité de hele club enthousiast welkom in het dorpscafeetje en overhandigde mama Eva een geheimzinnige envelop.

7. Allereerst inspecteert Thomas zijn kamertje dat nog vol spinnenwebben zit en ziet onmiddellijk dat het weer hommeles is: de in de plint gevonden munt die op zijn bureautje had gelegen, blijkt spoorloos verdwenen.

8. 's Nachts wordt hij wakker door een onheilspellend ruisen en suizen bij het raamkozijn; de geest met de spitse snuit verleidt hem met het verdwenen muntje om mee te gaan, maar dat bevalt onze licht geïrriteerde held geenszins.