zaterdag 18 maart 2017

Dictee zaterdag 18 maart 2017 (1): dictee Oefendictee maart 2017 (4) [1082]

Dictee - dictees [1082]

Oefendictee maart 2017 (4)

1. De lijsttrekker had een levensgrote standee [stèhn-die]. Staat die stavaza op papier? Strandgapers zijn clams [klèhms] en vergeet ook Temmincks strandlopers niet. Een stukadoor is een stucwerker (en geen stukwerker). Je zult maar aan sudeck (het syndroom van Sudeck) lijden. De sukuk [oe] is een non-rentefinancieringsvorm. Het indiapaper kan een gewijde functie vervullen. Bishts [biesjts] zijn veelal versierde traditionele Arabische overjassen. Wie dragen er dishdasha's? Antwoord: Arabische mannen. Hookahs zijn waterpijpen. Ze lijdt aan phpd: pijntje hier, pijntje daar. Grappig: een rhinophyma is een aardbeienneus. Een taqiyah is een klein rond kapje dat sommige moslims op het hoofd dragen uit respect voor God, [afko:] m.n. tijdens het gebed. Het cockaynesyndroom is een soort van versneldeverouderingsziekte. Ruiters in de klassieke oudheid droegen een chlamys (wijde, korte mantel). Een paar jan-draag-ans riepen: "Jan, draag Ans het huis in"; dat stel was immers pasgetrouwd. De uitroep 'joechei' getuigt van het vrijheid-blijheidideaal. Waar het Jantje Contantje is, zijn alleen jantje-contantjes welkom. Geef de hoffmann(s)druppels eens aan.

2. Jottem, de wederopstanding van de Joris Driepinter van het CDA heeft plaatsgevonden. Resurgam: ik zal weer opstaan. Die posting werd onmiddellijk (weg)gejorist. Wat wordt bedoeld met jüdische Selbsthass? Die caesar hield wel van caesarsalade. Hij is kat' exochen (bij uitstek) wie we zoeken. Een koudekarbonadebuurt lijkt toch net wat deftiger dan een kouweaardappelenbuurt. Het niet-gekasjerde voedsel werd gecacheerd. Hoe steekt het kastensysteem van deze bieb (bib) in elkaar? Een wist-je-datje: het k.g.v. van twee getallen maal de g.g.d. ervan is altijd het product van de getallen ... Op '*hemel*': verhemeltespleet, schathemeltjerijk, tenhemelschreiend, pêche melba (!), Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, Hemelwagen (sterrenbeeld de Grote Beer), hemelvaartbeleving (levitatie), hemelheir (hemelheer, de engelen, niet: de Hemelheer), hemeldauw en godshemelsnaam (in godsnaam, in hemelsnaam). Binnen artikelen: het hemels brood (het Woord Gods), iemand de hemel in prijzen, de hemelse Vader is God (ook: Koning der hemelen).

3. Verder: de Olympische hemel (de Griekse goden), een Chinees is Zoon van het Hemelse Rijk (het Rijk van het Midden), hij dacht: lieve hemel!, de Hemelse Medicijnmeester, potkrauwers komen niet in de hemel, de Schepper van hemel en aarde, de Opperste Rechter, de Hemelse Rechter, de Rechter van ’t Heelal, een strakblauwe hemel en een wolkeloze hemel. Het Surinaamse wied en de jongegroenaanplant hielden geen gelijke tred. Prachtig, die trompe-l'oeils. Ben je een
joris-goedbloed, dan nemen ze een loopje met je. Jullie zijn de bovenste besten. Alles was er botertje tot de boom (vroeger: boôm). Boontjis zijn in de oosterse keuken sperziebonen. De vrucht is bijna voldragen, het is een bijna-voldragen vrucht. Speciaal voor Bob: een woord met 4 z's zonder koppelteken was niet te vinden. Voorlopig: jackrussellllanero = hun herder. Mooiere oplossingen gezocht. Ook nog: payrollllanero en yellllanero. Het bestuur, de PvdA-leider zal eruit stappen.


4. Ze zouden te lijke gaan. Ook Driekoningen is een merkeldag. Die bijna-klare job is bijna klaar. De bijtster (vriendin van Luis Alberto Suárez) en tevens bikester was niet bijster slim. Een madhhab is een soennitische wetschool. De hukou was een zeker sociaal systeem in China. Wat kenmerkt monocliene kristallen? Schande, zo'n mutahhuwelijk! Een taqiyah is een islamitisch klein rond kapje. De tantalus, de nimmerzat, is de Ibis ibis. Het is allemaal toetmem: één pot nat. Een gebroken been wordt gegipst, een ontuchtige gegispt. Een touterrek is een zwevende rekstok, een trapeze. Een touterpaard is een hobbelpaard. Een tracer is in de chemie een isotoop. Traduttore traditore: een vertaling geeft het oorspronkelijke werk nooit precies weer.