vrijdag 29 juli 2022

2840 Dictee maandag 01-08-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (652)

Dictee – dictees [2840]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 205, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (652)

1. Was dit nu een lowbudget- of een no-budgetfilm? Nigromantie is zwarte kunst (toverij). Hij komt van Nigtevegt (is homoseksueel). De Nikkei-index (beurs van Tokio) stond laag. In deze zaal wordt jiujitsu en ninjutsu (oorspronkelijk door de ninja's) beoefend. Een niveaumeter bepaalt niveauverschillen, een nivometer is een sneeuwmeter en 'nive candidior' betekent: 'witter dan sneeuw'. De vrouw wilde naar haar noaber (gewestelijk: buurman, nabuur) toe. Nomen est omen (de naam voorspelt het, is een voorteken), Jan Rap en z'n maat groeien op voor galg en rad.

2. De nomenklatoera was de communistische (partij)bureaucratie. Het 'pietje' is de volksnaam voor een oude zilveren munt, te weten een achtste van een Zeeuwse rijksdaalder, die 52 stuivers deed (52/8 = 6,5; vandaar ook de naam zevend'halfje! Vroeger was zevend'half zes en een half, zesenhalf). De munt werd van 1762 tot 1793 geslagen, op de munt stond een persoon met het wapenschild van Zeeland, dat grappend werd geïnterpreteerd als een grote zakdoek; vandaar de naam Pietje bedroefd. De naam stafchef wordt meestal vervangen door chef-staf met als meervoudsvormen chef-stafs [alleen GB ook: chefs-staf – afko: cs] en chefs van staven. Hartbrekend waren de hartroerende harten brekende taferelen.

3. Met welk vehikel (vehiculum) breng je ons je gedachtespinsels? Zou deze jongeman zich in zijn puberteit, zijn sturm-und-drangperiode, ook hebben beziggehouden met Goethes Sturm und Drangheld Werther? Voor alle duidelijkheid, wertheriaans betekent: overdreven sentimenteel.

4. Dronken jullie toen in die porto franco [vrijhaven] porto flips [glas port met een geklutst ei erin en een theelepel poedersuiker – als versterkend drankje]? Daar kan toch geen misverstand over bestaan: de ster-van-bethlehem [GB] is de poinsettia, de kerstster, en de Kerstster is de ster van Bethlehem [VD; NBG: Betlehem]. Zijn hypofysebehandeling [klier onderzijde hersenen] verliep goed. Een kingkong is een sterk monster. Die benaming komt van de beroemde aap King Kong, een reusachtige, sterke, op een gorilla lijkende aap met menselijke trekjes. Het Euro(visie)songfestival wordt ieder jaar gehouden. Plus ultra is nog verder, non plus ultra het hoogst haalbare en non-plus-ultra de kleinste ooit gesneden lettersoort.

5. De berging van het slob [slib, modder; niet meer in VD] raakte lelijk in het slop. Het oranje-blanje-bleu is de driekleur [prinsenvlag] en bleu d'Auvergne en bleu de Bresse zijn kaassoorten (schimmelkazen), de laatste komt zeker niet uit Breskens, plaatselijk Bresjes (dat in 2010 maar liefst 500 jaar bestond). De Aida van Verdi werd vele malen opgevoerd (de vertolkster droeg geen aïdaweefselkleding). Het eiland Billiton is tinrijk. De ziekte ALS, amyotrofische laterale sclerose, is een dodelijke spierziekte. Een concha is een doopschelp. Als het je onder de oksel schuilt [luierik zijn], kom je met je merrie nooit over die dubbele oxer [hindernis bij concours hippique]! De Styx is het Stygisch wed.

6. De Reformatie van de zestiende eeuw was niet zomaar een reformatie. De katholieke reformatie of Contrareformatie volgde erop. In 1566 hielden de calvinisten hun Beeldenstorm.

7. De balustradescène verliep stormachtig. Een mottekasteel is op een motte [aarden wal] gebouwd. De Sterrewacht (eigennaam!) Leiden is een van de oudste sterrenwachten ter wereld. Isaac Elzevier (Elsevier) was de grondlegger van het uitgeversconcern Elzevier (Elsevier). Maar ontegenzeggelijk is een elzevier een voortbrengsel van bedoelde drukpersen of een door de aangeduide familie veelvuldig gebruikt lettertype. Ook een pielenman, die de cassettes uit de oven haalt en dus een soort cassettebehandelaar is, heeft een pieleman [penis]. De verstrooide professor stak de kersenpitten niet in de pittenbak, maar in het vestzakje van zijn pitteleer (gewestelijk voor rok).

8. De studenten moesten zulks eens in hun kersenpit halen! Op het kattebelletje stond het woord billentikkertje. Is een drekfiguur een anusspecialist? De tennisster [èh] met zijn pullover aan kreeg een walk-over. In het boek Psalmen staan 150 psalmen. Op de ijsbaan waren pylonnen neergezet.

9. Een pycnicus is van het pyknische type. De selfmade woman trad op in de onewomanshow. Wat zeggen jullie in Vlaanderen: semifinale of demi-finale? Stel, Vlaanderen en Nederland fuseren? Hoe gaat dan de kruising van Belgisch Staatsblad en Nederlandse Staatscourant heten? Kun je een – lege! – stikkenzak ook gebruiken in het geval van hyperventilatie? Mooi niet (, denk ik)! Hij deed z'n stethoscoop af en zette z'n stetson [hoed] op. Zit de Heilige Stoel nog steeds lekker na de Holocaust?

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten