donderdag 28 juli 2022

2838 Dictee zondag 31-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (651)

Dictee – dictees [2838]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 206, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (651)

1. De WW-draad is de whitworthschroefdraad, dat wist u vast wel. De vliegerarts was geen arts-assistent meer. Nabij de Venustempel was een bordeel, een venustempel, gesitueerd. Zou je 'bedoeïenenvolk' niet anders moeten of willen schrijven? Nee! Eén èle, twee èles, dat waren leden van de VVSL (Vereniging van Vrouwelijke Studenten Leiden), de vrouwelijke tegenhanger van het Leidse studentencorps. Lupus is huidtuberculose (huid-tbc).

2. Ze stonden rijendik te wachten, wel twee rijen dik. Er was een tigtal toeschouwers gekomen, exacter: het waren er tig duizend. Aardewerk is paardenwerk (spreekwoord: graaf-, grondwerk is zeer inspannend en vermoeiend). Heb je die aardewerk(en) schaal gezien? Of zeggen jullie aarden schaal? In Roosendaal [NB = Noord-Brabant; N.B. of N.Br. is noorderbreedte; daar komt Brabants rijshout vandaan)] stapt een Zeeuw met de trein over voor België, in Rozendaal [Gelderland] vindt hij (de) bedriegertjes. Hij plukte afrikaantjes en versprak zich gedachteloos in de affricaten, klanken die als explosief beginnen en als spirant eindigen, bijvoorbeeld de pf.

3. De minister van Sociale Zaken wil deeltijd-WW invoeren. Hoe is dat, achteraf wonen in een achterafstraatje? Moet je in die zaak nu weer achteraan lopen? De muzikante wilde in de optocht altijd achteraanlopen, haar eega wilde de stoet achternalopen. We gingen op kroegentocht en deden cafés en cafeetjes aan, een blootcafé en een bluescafé, een café chantant – dat een café-elftal had, een café dansant en een cybercafé.

4. Mijn vrouw en ik zijn habitués op het happy hour in het grand café, we frequenteren het hasjcafé en bij die bekende jazzzaak en het naastliggende rockcafé zijn we kind aan huis. Ik geniet, als er een tingeltangel (slechte, valse piano) staat.

5. De acoliet [geestelijke] was liefhebber van winterakonieten (monnikskappen). De à-la-meunièretong [à la meunière] smaakte verrukkelijk. Het is daar Joris en Trijn, ze hebben een haat-liefdeverhouding. De afkorting pd staat voor plaats delict, maar kan natuurlijk ook plaats dictee betekenen. Als voorafje wil ik graag bisque d'homard, maar bisque de homard (kreeftensoep) mag ook! Met Van Dale kun je rustig een glas sjampie heffen, als het maar informeel is. Een fadista is een fadozanger(es). Achteruitlopend wilde de acrobaat de garage achter in lopen. Vanachter de geraniums keek Trui toe. De als achthonderdste finishende was acht honderdste seconde sneller dan degene die erna kwam.

6. Mijn zoon zit op de Adek (nee: niet het A-dek!), de Anton de Kom Universiteit, unief voor de sprekende Vlamingen. Je weet toch, dat de jantje-lacht-en-jantje-huilt een kaatsbal is? In Moeder Aarde spreek je het woord 'aarde' met nadruk uit. Wat was het à-proposonderwerp [à propos] ook weer? De woorden 'assaisonneren' en 'assoneren' hebben veel letters gemeen. Opa vertoonde adolescent gedrag en beslist geen adult gedrag. In Suriname zet de overheid zijn mededelingen in het Advertentieblad.

7. Het doblootje liep in haar nakie en genoot toch Dei Gratia, Gods genade. Het is erg, dat jij gadeslaat, hoe hij zijn gade slaat. Je moet erin geloven, dat hij erin geslaagd is, dat zijn boodschap als een bom is ingeslagen. Een tweenie is een tweenager. Ik heb uitgeplozen, dat zij die trui afgepluisd had. Zij heeft stad en land afgereisd voor die aforismenverzameling [zinspreuk]. De afnameprijs en(!) gros, per dozijn of per gros, viel zwaar tegen. De dealer was Afrikaanssprekend.

8. Op het afgiftekantoor zei ze, dat ze zelf ook het liefst zou willen afrikaniseren. PS De postscriptummededeling ben (heb) ik helaas vergeten op te schrijven [na PS en NB geen leesteken!].

9. Is zijn nikkel [zijn frank, het kwartje] gevallen? Haar stewardessenuniform was verfomfaaid. Een bijdehandje is een kind dat of een vrouw die bijdehand is; hoezo, voer voor Dolle Mina? De
pro-Deoadvocaat werkt pro Deo voor de pro-Deaan. Zo, is dat nu die kleine kokette [behaagziek, ijdel] coquette [zij is koket]? Hun gevangenhouding was het gesprek van de dag. De boeven werden gevangengehouden, nadat ze gevangengenomen waren.

10. De Rijksgebouwendienst [RGD] gaat mede over de rijksgebouwen en de rijksmonumenten. Bij een oud kinderspelletje (Oude Toverheks) werd gezegd: "Krik krak, je kunt er niet meer door."

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten