dinsdag 26 juli 2022

2834 Dictee vrijdag 29-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (649)

Dictee – dictees [2834]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 208, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (649)

1. Een antiutopie (dystopie) is een toekomstbeeld dat het tegendeel van een utopie behelst, een anti-ideale toekomststaat. De taal van de Berbers wordt Tamazight genoemd. Een Amazigh is een lid van het Berbervolk, een volk in Noord-Afrika. De Berberssprekenden noemen zichzelf Imazighen (vrije mensen, meervoud van Amazigh). De archeo- en neofyten ['nieuwe' planten] gedijden naast elkaar. Een archimandriet is een opperabt in de Griekse kerk. Zij spraken honderduit, met zijn achttienen. Als je zoekt binnen artikelen op '*dt*' vind je onder andere: coldturkeymethode [abrupt stoppen bij afkicken], creutzfeldt-jakobsyndroom [verwant met gekkekoeienziekte], wijdte (en weidsheid), grotemensenbedtijd, hdtv (VD, GB: hd-tv), humboldtien (oxaliet, een mineraal), koudtrekken (van metaaldraad: zonder verhitting), zijn Kronstadt halen (twijfelen aan waarde politieke overtuiging), leidtoon [muziek], marylandtabak [naar: Maryland, staat USA], oldtimer [oud, goed onderhouden exemplaar van een auto (uit de jaren 10-50 – geen apostrof! – van de twintigste eeuw)], rondte en – u kent hem – de veldtjakker [kramsvogel]. De oesophagus is de slokdarm [daar kan je esofagitis aan krijgen] en fytoftora is een uiterst gevaarlijke ziekte in o.a. aardappelen en tomaten.

2. De meeste van de volgende woorden schrijf je met ph of met f: amphigouri[‘s] (nietszeggend gedicht), Aphrodite (godin), alfalfa (luzerne), catchphrase (typerende uitspraak van een stripfiguur), dauphine [vrouw dauphin, kroonprinses], filatelie, euphuïsme (gekunstelde literaire – GB ook: tt – barokstijl), graphic [getekende figuur], falangist [fascistische, extreemrechtse politieke stroming, o.a. in Spanje en Libanon], nymphe du pavé (straathoer), de pH-waarde [zuurgraad], de filosofie op het philosophicum [rooms-katholiek: opleiding na het kleinseminarie, voorafgaand aan de theologiestudie], de phone-in (radioprogramma), fylum (meervoud: fyla, stammen dierenrijk), franchiser [zelfstandige winkel in een keten], saint-émilion, saint-estèphe, saint-julien (3 wijnen), selffulfilling prophecy [voorspelling die wel uit moet komen], Efeziërs [inwoner Efeze en Bijbelboek – brief van Paulus aan ...], sint-philippuskruis [liggend Latijns - = 'gewone' – kruis], de sisyfusarbeid [zwaar, nutteloos], genoemd naar Sisyphus, sophisticated [verfijnd, geavanceerd], de wet van Murphy [alles wat mis kan gaan, gaat mis], xenofilie (liefde voor vreemdelingen), russofilie [liefde voor al wat Rus of Russisch is], trypanofobie (beklemmende vrees voor injecties), gefyrofobie (brugvrees) en aichmofobie (angst voor alles wat scherp is). Laten we ten slotte de sainte nitouche, het kruidje-roer-me-niet (ook: mij), niet vergeten.

3. Ze roepen daar wel o en a [uiting van verrukking], maar het is er altijd o zo netjes. Wist u dat oarsen boordroeien is? De obbligatopartij (obligaatpartij – kan niet weggelaten worden) ontbrak bij het concert in de oasestad. Je had guldens- en ecuobligaties. De oboe
[oo-boo-wee/wèh] d'amore is lager gestemd dan de gewone hobo. Met een obsessief-compulsieve stoornis heb je een dwangneurose. 'Och' was de koning van Bazan [tegen iemand die vaak 'och' zegt]. Het OCR-apparaat [optical character recognition] verwerkte de gescande tekst perfect. Dat octet [achttal] speelde de hele maand oktober. Zij overleden aan de od's [overdosis – e]. De odestijl is een verheven stijl, die in oden (ook: s – n uitspreken) gebruikelijk is. Tijdens zijn odyssee [langdurige en moeitevolle tocht] had hij last van odynofagie (slikpijn). Oebies zijn yams [yamswortels], de eenheid oersted, een
niet-SI-eenheid van magnetische veldsterkte, wordt aangegeven met Oe en oeds [oet] zijn Arabische luiten. Het oefen [hijgen, geluid 'oef' maken] kun je oefenen. Oesies zijn Birmaanse olifantberijders.

4. De oefenweeën werden allengs realistischer. De oemma is de wereldwijde islamistische gemeenschap. De Oekraïense Oekraïner ontmoette de twee oelama's [= alim = islamitisch rechts- en schriftgeleerde]. Oeraalse (Oeralse) talen is de samenvattende naam voor de Fins-Oegrische talen en het Samojeeds. In het oer-Hollandse woordenboek staat dat Oergermaans een taal is. De oerknaltheorie gaat over de big bang [bigbangtheorie], de Oernevel speelt daarin een rol. Met creuseteelt [n/s] heb je het over Japanse oesters. Chablis is zogeheten oesterwater, een droge witte bourgogne. De fijnproever genoot op de Dnjeproever [Oost-Europese rivier] van asperges, de kaviaar binnen de groentefamilie. Cabotage heet ook wel oevervaart [kustvaart]. Als hij geen offday heeft, wint Joost of all people het dictee in Breskens of all places. Niet elk offerfeest is het Offerfeest [islam] en niet elk offerlam is het Offerlam [Jezus Christus]. Het exclusieve gezelschap trad off Broadway op. Hun muziekboeken hadden het oblong formaat (oblongformaat = liggend). Wat staat er in het geciteerde artikel 5 octies [5e lid of punt]?

5. De obelix was obees en leed dus aan obesitas. De obi, de Japanse gordel, was niet afdoende. De obstetrix [vroedvrouw] had de aanleg van de jongen voor die ziekte al zien aankomen. Zou het een obex (impediment = beletsel voor het sacrament) kunnen zijn? Een ochèma is een astraallichaam [occultisme: tweede, etherische – vergeestelijkte – lichaam van de mens]. Een oenau is een tweetenige luiaard, dus niet die tweehandige luiaard, de mens. De muziek werd obliquus [muziek: met traps- of sprongsgewijze voortschrijding (van een partij tegenover een andere die blijft liggen)] ten gehore gebracht. De spelers waren heel obligeant (dienstvaardig). De bamaopleiding [bama =
bachelor-master(opleiding)] stelde een numerus fixus [numerus clausus: beperkt aantal studenten] in. De bankroetier had geen banktegoed meer. De bantoeïstiek bestudeert ook de Bantoetaal. Bij de barbershop zing je a capella. De baritonsaxofoon begeleidde de baritonzanger in de bar van het restaurant. In de baroktuin stond een bamboestoel. Terwijl zij aan de barre het ballet beoefende, hield hij de gitaar in zijn barrégreep [vinger over meer dan één snaar]. De barracuda's [vraatzuchtige vis] in het aquarium keken lusteloos toe. Een barouchet is een luxerijtuig (luxe rijtuig). Hier volgen enkele zaken uit cryptogrammen: 'een bedeesde familie van het T-ijzer' is de schroom (s en chroom), hyperlinks zijn 'zo ontzettend rood, dat ze blauw worden weergegeven', 'experimenteel toneel' is de try-out, een 'lievelingsnaam' is Koos en 'slakkenfamilie van de heilige eik' zijn sintels (sint en els).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten