woensdag 13 juli 2022

2807 Dictee zaterdag 16-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (636)

Dictee – dictees [2807]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 221, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (636)

1. Hij liep rechttoe, rechtaan naar het station. De rauwolfia is een plantengeslacht. Wat was ze ravissant [verrukkelijk, betoverend] mooi! De ISO-landcode voor Réunion is RE. Een rea is een
Zuid-Amerikaanse struisvogel (nandoe). De real thing was, dat ze digibeet is. Reblochon is een kaassoort (roomwitte zachte rauwmelkse kaas uit de Franse Savoie = departement, Savoye = streek – niet in wdb.). De Opperste Rechter [God] is genadig en rechtvaardig. De mens kan rechtop staan, hij is rechtopstaand. Ik heb de spijker recht- en daarna op de kop geslagen (dit is gein van Rein). De staat (zoals de Staat der Nederlanden), provincie (zoals de provincie Groningen – als instelling Provincie Groningen) en gemeente (zoals de gemeente Sluis – als instelling Gemeente Sluis) zijn publiekrechtelijke rechtspersonen. Hou eens op met dat rechts-populistische gedoe! De nietigverklaring vond van rechtswege plaats. Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (afkorting: WvBRv of Rv) is belangrijk voor de rechtszekerheid.

2. Ook met het rechtuitlopen leken ze op elkaar, de broertjes
jantje-rechtuit en pietje-rechtuit. Ben jij de rechtverkrijgende? De roerganger hoorde het 'rechtzo die gaat'. Er is verschil tussen recidief (medisch – rechute) en recidive [criminaliteit]. De reciproque van zeven (7) is een (één) zevende (1/7). Een reclame (custode, bladwachter) verbindt twee pagina's: het reclamenprincipe(!) dus, waartegen geen reclames [bedenkingen] helpen. De reclamecodecommissie had het druk met de reclame-industrie en deszelfs (-)experts. Een reclassent is een reclasseringscliënt. Een beetje dicteefreak kent het
messenger-RNA (m-RNA) en het recombinant-DNA. Ik heb je nog per brief, met de aantekening 'recommandé' erop, gerecommandeerd, aanbevolen.

3. De reconquista is de herovering van het Iberisch Schiereiland op de Moren. Recipés zijn recepten. Dat is erg recommandabel (aanbevelenswaardig). 'Recta prava facere [k]' betekent: 'recht praten wat krom is' en 'recte bene' betekent: 'zeer juist'. Iets recto verso kopiëren is dubbelzijdig. Een rectumcanule is een buisje of pijpje via de anus. De (het) recul is de terugstoot van een vuurwapen. 'Reculer pour mieux sauter' betekent: 'een klein voordeel opgeven om later een groter te kunnen krijgen' (kwestie van spierinkje en kabeljauw). De recurrenskoorts is een ziekte in tropisch Afrika. De reder reedde. Je hebt meetkundige en rekenkundige redens, wat zijn daar de beweegredenen voor? Redevoeringen zijn redes, het schip voer langs de redenkust (daar was een redenwacht) met een redekunstenaar aan boord.

4. Rederijkers (retrozijnen) zijn ook al rederijk, als ze niet dronken zijn. Het woord 'rederijkerij' klinkt wel leuk. Een redoute is een kleine veldschans (de reduit is trouwens een vluchtschans). Een redondilla is een Spaanse dichtvorm (rijmschema: abba). Een redingote is een geklede jas met twee rijen knopen. De redhibitoire [tot koopvernietiging strekkend] rechtsvordering liep op niets uit. 'Redire ad nuces' betekent: 'kinds worden'. Reduceren kan in de chemie ook staan voor deoxygeneren (zuurstof onttrekken – niet te verwarren met oxidatie = verbinding met zuurstof vormen) of hydrogeneren [verbinden met waterstof]. In dat vakgebied kennen ze ook de reductieoxidatie [ene stof gereduceerd, andere geoxideerd]. Reductiedeling (biologie) is meiose [deling van de voortplantingscellen waarbij het aantal chromosomen tot op de helft gereduceerd wordt]. De 'reductio ad absurdum' is het bewijs uit het ongerijmde.

5. Amenorroe [menstruatie], diarree en seborroe [talg --- > vet, sluik haar, etc.] zijn 'vloeiingen' of juist het uitblijven daarvan. Hoe schrijf je: re-educatie, reëel, reële, reeënvlees, re-engineering [grondige herstructurering], reïncarnatie [wedergeboorte] en re-engagement [nieuw dienstverband]? Een reefer is een marihuanasigaret (slang). De geschiedenis van 500 jaar Breskens wordt gere-enact [nagespeeld]. Een scooter werd gekscherend wel reesplee [VD, GB: raceplee] genoemd, je zit er immers ook op. Référés zijn kortgedingen (BE, NL: kort gedingen) voor de president van een arrondissementsrechtbank, de zogenaamde kortgedingrechter. Refluxesofagitis (slokdarmontsteking – vgl. oesophagus, slokdarm) ontstaat door maagzuur. De refocultuur wordt gevormd door refo's [reformatorische christenen]

6. De nieuwe gemeentesecretaris is gerecruit. Drie keer trouwen moet kunnen, maar driemaal een redreshuwelijk, nou, nee! De reformateurs kwamen in Rijnsburg bijeen. De Reformatie was de kerkhervorming in de zestiende eeuw, de zestiende-eeuwse dus. De refter is een refectorium (eetzaal in een klooster) en een refuge(huis) (refugium) is een vluchtplaats, daar zat zij als refugiee. Een refusenik [Joodse Sovjetburger, die niet mocht emigreren] was van huis uit Russisch staatsburger. Ken jij de regels van de markies van Queensberry? Die slaan op sportiviteit bij boksen. Mycotoxine (gele regen) is een giftig stofwisselingsproduct van schimmels.

7. Je hebt blauweregens en goudenregens, maar de rode regen is de ruige acacia. De regenboogpiet is de politiek correcte pendant van Zwarte Piet. Hij had een regenbui tussen de benen [hoognodig naar het toilet moeten]. De régencestijl [meubels en versieringen] stamt uit circa 1720. De Hyaden vormen het Regengesternte (de Regensterren). Een regenjekker is een regenjack. De regengod is Pluvius en de regenheilige is Sint-Margriet. Pluviôse was de regenmaand bij de Franse Republiek. Wat stond er in de regeringsdepêche [bericht, telegram]? 'Regis ad exemplar' betekent: 'naar het voorbeeld van de koning'. De RA [èh-raa] is de registeraccountant, de aa [aa-aa] de accountant-administratieconsulent. De aanduiding 'ing.' [ie-jèhn-gee] slaat op een registeringenieur [vgl. ING]. Een regium donum is een koninklijke gift en een regius professor bekleedt een door de koning ingestelde leerstoel aan een Engelse universiteit.

8. Hij sprak behoorlijk correct regiolect [vergelijk: dialect]. De regula juris is de rechtsregel. De golfer was snel uitgeholed [bal in hole slaan]. Ze waren uitgehold, nadat ze de steeg uit holden. De stilzwijgende man kwam duidelijk niet van Uithoorn [zich niet uit laten horen!]. Een uithuiszetting (huisuitzetting) is niet zo erg als de uitjes van onderen bekijken [dood en begraven zijn]. 'Gereïficeerd' [tot een zelfstandigheid maken] is een moeilijk woord. De reiki is een soort van therapie [die werkt met energie uit de handen, ter behandeling van spanningsklachten]. Wat is het betekenisverschil tussen de drukkersterm reïmponeren [de pagina's van een vel druks dat gezet is weer in de vormen slaan, m.n. met andere verdeling] en het
re-importeren [opnieuw importeren]? Wat kost Rein dat rein netto [zonder aftrek van de remise]? Nee, ik bedoel niet Reinaert de Vos met zijn reinardieën, natuurlijk! Is niet iedere zoon een mensgetrouwe reïncarnatie van zijn vader? De reine du bal [mooiste, gevierdste danseres] verorberde een reine-claude (wijnpruim). De reine Toren zijn reine dwazen, volgens Wagner.

9. Denkend aan de reinette (moerasspirea – maar ook: renet!) keerde de arts re infecta (onverrichter zake) terug, want de re-infectie had reeds plaatsgevonden. Hoe zou Rein(tje) tegenover de reinlevenbeweging [bevordering reinheid van zeden] hebben gestaan? Was Reins vader een reinmaker [schoonmaker suikerfabriek]? Hoe schrijf je: re-integreren en re-interpreteren [beide: opnieuw]? Hij maakte een Zuidpoolreis (vergelijk: Zuidpoolexpeditie). De reis is een oude Portugese munt en de reïs was gezagvoerder of kapitein van een Ottomaans koopvaardijschip. Mijn ultieme reisboek is de Bijbel. Die reiskamerraad [klachten over reizen] was mijn reiskameraden niet welgevallig. Een reis- en kredietbrief: altijd handig! De reismicrobe had hem te pakken [veel en graag reizen]. Hoeveel bedragen je reis- en verblijfkosten?

10. Dit was een re-iteratief recept [met herhaling]. Het Belgische Rekenhof ziet toe op de besteding van overheidsgelden. Een rekening van Jan Kalebas, daar kom je niet zo een-twee-drie uit. Een
rekening-courant staat in het rekening-courantboek. Rekenkunde is aritmetica. Een vogelaar gebruikt een rekke [lange stok vogelaar] en heeft vaak een hele rekkenverzameling. Het harddraven van paarden kan geld opleveren voor de eigenaar, die kon zelf ook hard draven. De klimplant (slingerplant) bitterzoet wordt ook wel rek-op genoemd. De officier rekwireerde [eiste] vijf jaar. Het rekwisitiestelsel betrof oproepen voor de militaire dienst. Zorgt de inspeciënt (inspiciënt bij toneel, radio, televisie) ook voor de rekwisieten?

11. Bij een relâche is er geen voorstelling, relâche forcée betreft gedwongen oponthoud van schepen met averij. Een matchmaker is een relatiebemiddelaar. Relirock is religieus getint. De relevé is een basisbeweging bij ballet en dans. De relief (economische hulp) kreeg daardoor nog meer reliëf (contrast). Het relief en bas is het bas-reliëf, dat in tegenstelling tot het relief en creux [hoogste punten lopen gelijk met het vlak waarin ze liggen]. In een reliekaltaar en een reliekenbursa (reliekbuste) worden relikwieën bewaard. Een reliekschrijn (reliquiarium) kan daarvoor ook dienen. Een religieuze vertoont religieusiteit (religiositeit). Vind je mijn bananenrelish [lang houdbaar gekookt mengsel] lekker?

12. Wat is 'de begroting reloaded' [opnieuw onder de aandacht brengen]? De reluïtie is de lossing van een pand. De remslaap is zo genoemd naar 'rapid eye movement'. Die remarque [aan- of opmerking] was behoorlijk remarquabel [opmerkelijk]. Remblai [aanaarding, op te werpen grond] staat tegenover déblai [uit te graven grond]. De rembourszending kwam goed aan. De rembrandtieke lichteffecten waren van Rembrandt himself. Een remedial teacher (noëpedist) doet aan remedial teaching [aan leerlingen die achteropgeraakt zijn]. Een rondom-lelijk [zeer lelijk persoon, miezerig mannetje] is de beste remedie tegen de liefde. De reminiscere is de tweede zondag in de veertigdagentijd. De remis(e) is een kwijtschelding van straf. 'Remis velisque' (ook: velis et remis) is 'met de grootst mogelijke spoed' Wat is een bowdenkabel [holle kabel om staaldraad]? De Remonstrantse Broederschap (vergelijk: Doopsgezinde Broederschap) is de naam van een kerkgenootschap van remonstranten [arminianen: ze verwerpen Calvijns leer van de genade en de predestinatie]. Remotis arbitris [r.a. – onder vier ogen] en remotis partibus [na wegzending van beide partijen] werd de remplaçant [plaatsvervanger] geremplaceerd [vervangen].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten