zaterdag 23 juli 2022

2829 Dictee dinsdag 26-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (646)

Dictee – dictees [2829]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 211, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (646)

1.De [levenslang] gevangene juichte, toen hij van de opjarenstelling vernam. De dokter kon me weer aardig opkal(e)fateren. Een opkoopfonds is een private-equityfonds. Een straat opzoomeren heeft veel met opleuken te maken. Ondertussen was het weer aan het opzomeren. Opmaak kan make-up zijn maar ook lay-out
(mise-en-page). De (het) Latijnse pendant van 'bid voor ons' is 'ora pro nobis', afgekort: O.P.N. Je hebt vaste en vloeibare opodeldoc(h) (zeeppreparaten). Het was allemaal opoe Herfst in (ook: te) Rotterdam: een en al triest- of somberheid dus. De opopanax is een rotsplant en behoort tot de schermbloemenfamilie. Opossums zijn buideldieren. De orkaanschaal van Saffir-Simpson geeft de kracht van orkanen weer.

2. Die aardappel (de opperdoes) ontleent zijn naam aan Opperdoes in Noord-Holland. De Opperbouwmeester van het heelal, de Opperheer en de Opperherder, de Opperrechter, het Opperwezen en de Oppermacht zijn allen dezelfde [God]. Het opprobrium medicorum [een ziekte waartegen de medische wereld niets kan doen] is aan dokters niet besteed. Via een opril [oplopende weg] kun je een verschansing bereiken [antoniem: afril]. Het OPS, het organisch psychosyndroom, is een bepaalde hersenaandoening. Het Opsinjoorken maakt deel uit van de folklore in Mechelen. Een opsologe is een viskenster en opsonine [zekere antistof] ten slotte bereidt voor op het fagocyteren, de fagocytose [de eigenschap van bepaalde cellen om bacteriën en schadelijke stoffen te kunnen vernietigen].

3. De Opta is in Nederland de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit, een zelfstandig bestuursorgaan dat toeziet op eerlijke concurrentie. Bij het opteren werd de weg opnieuw geteerd [daar was al lang voor geopteerd]. Waar opteer jij voor? Opart heet voluit optical art. Opting-out is een mogelijkheid voor bedrijven [terugtrekken uit collectieve regelingen]. Opuntia's zijn vijgencactussen. De croesus [zeer rijk man] 'leed' aan opulentie [grote rijkdom]. Een opus postumum is een nagelaten werk, het opus Dei is een koorgebed, de (het) Opus Dei is een organisatie [conservatief, katholiek, spiritueel] en een opus Herculeum is een reuzenwerk. Hüttenkäse is een op wrongel lijkende kaasmassa met weinig vet.

4. In Vlaanderen zijn opz's [oo-pee-zèht] openbare psychiatrische ziekenhuizen. In een filmvenster vindt een beeld-voor-beeldbeweging plaats. Een settopbox (opzetkast) is een decoder. Dat was een opzichzelfstaand geval. Hé, ga eens opzij. Denk je echt, dat ze ervoor opzijgaan? De spreuk van de benedictijnen sinds de late middeleeuwen is 'ora et labora' (bid en werk). Een oraison funèbre is een lijkrede. Het pythische orakel was het orakel van Delfi (te Delphi), het Delfts orakel was het epitheton voor Hugo de Groot. Het Oranje Kruis verstrekte geen gratis oranje pecco (pekoe: thee). Het huis van Oranje (de Oranjeboom) stamt oorspronkelijk uit de Franse plaats Orange (in de Provence).

5. Niet alle oranjehemden [sportploeg] zijn volgeling van de goeroe Bhagwan Shree Rajneesh. Cicero was de eerste die een oratio pro domo hield. De Willemsorde is niet de Orde van de Nederlandse Leeuw. In WO II [wee-joo-twee] was een schimpscheut: "Nieuwe Orde, lege borden". Die meid was heel ordi(nair). Het ordovicium is de tweede periode van het paleozoïcum. Het oregon [grenenhout] komt uit de gelijknamige VS-staat. Oreïd is kunstgoud. Or's kunnen olympische records zijn [ook: or = ouderraad, ondernemingsraad]. Van de orbis terrarum [landen om de Middellandse Zee, ook: wereldrond] is Rome meestal het middelpunt. De ORDU [Organisashon pa Restourashon di Unitur] is een Nederlands-Antilliaanse politieke partij. Het Latijnse 'ore rotundo' betekent: in een verzorgde, welluidende stijl, en 'ore tenus' betekent: met de mond alleen.

6. Koketteren is haantjesgedrag, het komt van het Franse woord coq (= haan). Een behaagziek meisje is een coquette (ook: kokette). In dankbare herinnering aan mijn nabestaanden, nodig ik allen die mij na staan uit voor de plechtigheid. Deze vindt plaats vanaf halftwee [GB ook: half twee]. Een voorbeeld van een organometaalverbinding is tetra-ethyllood. Je stottert niet met het uitspreken van het woord organonomie (leer en studie van de wetten van het organische leven). De orgelgalerij wordt ook wel (d)oksaal genoemd. De (het) orgelpunt is een grondtoon en heet ook point d'orgue. Oriëntaquamarijn is de handelsnaam voor de groenblauwe saffier. Een oriëntzweer is een aleppobuil. Het or(e)illon (bolwerksoor) stamt uit de vestingbouw. De Orioniden [zwerm vallende sterren] zie je in de tweede helft van oktober. Hij koos voor het balalaikaorkest [Russisch driehoekig snaarinstrument met vlakke klankbodem], niet voor het schrammelorkest [Oostenrijkse populaire muziek].

7. Het orleaan [anatto, geelachtig rode kleurstof] komt van de tropische anattoboom. Dat orleansen [stofnaam] lijfje stond haar goed. In de chemie staat Orn [oo-wèh-rèhn] voor ornithine. De ornithopter is door Leonardo da Vinci ontworpen. De ORS (oral rehydration salts/solution) helpt tegen uitdroging. De orthoëpie is de leer van de juiste uitspraak, de ortho-ester is de ester van een hypothetisch organisch zuur. Het orvietaan [vie-jee] diende als tegengif. Paardantilopen heten ook wel oryxen. Het Oskisch [Italië, verwant aan Latijn] wordt niet meer gesproken, het OSL is het Oud-strijderslegioen. Als je de
oeils-de-boeuf niet kent, kun je gewoon ossenogen zeggen. Een Oekraïner spreekt Oekraïens. Het ostrakon [potscherf] kun je ook gebruiken voor ostraciseren [aan een schervengericht onderwerpen]. Het politie-OT [oo-tee] (observatieteam) kwam in actie. Loutre is otterbont.

8. Een octet wordt ook ottetto genoemd. In de oubliëtte [onderaardse kerker] kreeg hij een o(u)blie [oblie = wafel, oublie = chocolade]. Het regent oude wijven met klompen [zeer hard], het is dan zeker geen oudewijvenzomer [mooie nazomer, september, oktober]. Aanstaande vrijdag is het oud papier [GB ook: oudpapier] (ophalen). De oudpapierophalers doen allemaal liefdewerk oud papier. Ouder gewoonte begon hij weer in het Latijn. Mijn oud-collega bestudeerde de oudchristelijke geschriften. Oud en nieuw vieren doe je tijdens de
oud-en-nieuwviering. De AOW is de Algemene Ouderdomswet. De klassieke oudheid was de tijd van de Grieken en de Romeinen. Het oud-Hollands zilver met hoog zilvergehalte wordt ook ringgitzilver genoemd, het oud-Hollands papier ook wel oudhollands. Wat zou oudmelkte [van laatste lactatieperiode] melk zijn? Hij vroeg 100 ouguiya voor de knipbeurt in Mauritanië.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten