maandag 18 juli 2022

2823 Dictee zaterdag 23-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (643)

Dictee – dictees [2823]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 214, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (643)

1. De wereld is een pijpkaneel, elk zuigt eraan en krijgt zijn deel (uitdrukking; vergelijk ook de pijp, het pijpje kaneel). Een tefalcoating in een pan fungeert als antiaanbaklaag. Het interieur telde tig (een tigtal) bamboestoelen. Tot nog toe (tot nu toe) is er geen reden ze te vervangen. Als je 'stomverbaasd' goed schrijft, dan win je dit dictee dikverdiend [GB, VD]. 'Bol staan' is een grappig werkwoord. De van hoererij bolstaande opera X van Y bevatte onder andere een gezongen hoerenrei. Opeens, pats-boem (rats-boem), was ze verdwenen. Hij zei het paucorum hominum (voor weinig mensen), paucis [pau-kies] verbis [ie] (in weinig woorden).

2. Drinken we vandaag die fles pauillac [een medocwijn] op? Het paulianeus [niks met de apostel Paulus] handelen heeft met een faillissement te maken. Over het paulinisch (dat wel; ook: paulijns) privilege leest u in 1 Korintiërs 7, vers 15 (7:15) [het recht op ontbinding van het huwelijk tussen niet-gedoopten, indien een van beiden na het huwelijk het doopsel ontvangt en de andere partij daar niet mee instemt]. Een paumelle is een scharnier. Een blinde vink is een voorbeeld van een paupiëtte [rolletje vlees of vis]. Jan heeft de paus gezien [is dronken], Piet is in Rome geweest en heeft de paus juist niet gezien [het voornaamste gemist hebben]. Avignon is de pausenstad. Wat is een pauschalpolis [sj] (voor een jaar transportverzekering)? Die koning was in se [in wezen] een pauvre sire [armzalig heerschap, stumper]. De pauwkalkoen is een honduraskalkoen. Een pavie (meervoud: pavieën) is een van de perziken met wollige schil. Een pavlovreactie is een onwillekeurige reactie op een stimulus.

3. Hoeveel is een PB [pee-bee], een petabyte (tegenwoordig ook: pebibyte, PiB)? Peta is tien tot de vijftiende *! Zoek dat maar op! Welke pax imperii (rijks- of landsvrede) prefereert u: de pax Romana [Romeinse Rijk], de pax Americana [VS], de pax Britannica [Britse Rijk] of kiest u toch maar voor de pax aeterna [eeuwige vrede] of de pax Dei [godsvrede]? De paying guest [gast die voor kost en inwoning betaalt] stelde zijn kamerhuur payabel [betaalbaar], inclusief zijn pay-per-view [betalen voor de films die je bekijkt] voor de pay-tv [betaaltelevisie]. De dief van het Pd [pee-dee], het palladium, werd op de pd [pee-dee] (plaats delict, dictee?) betrapt. De Nederlandse PCOB is de Protestants-christelijke Ouderenbond (onderdeel van CSO = Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties). Kent u de PCGD [pee-see-gee-dee] nog, de postcheque-en-girodienst, een voorloper van de Postbank?

* Bij de computer feitelijk 2^50 = 1.125.899.906.842.624 [ruim 10^15].

4. Heb je het P-biljet [NL: aangiftebiljet inkomstenbelasting uitgebreide versie] al ingevuld? Het pcb is polychloorbifenyl. Volgens mij lag het niet alleen aan zijn darm, dat PDS [pee-dee-jèhs] (prikkelbaredarmsyndroom). In het pdf-document [PDF is de naam van de standaard – portable document format] meldde hij, dat hij zijn pdb [pee-dee-bee], het praktijkdiploma boekhouden, gehaald had. Peauter (piauter) is een legering van lood en tin. Hij reed in zijn asobak, de P.C. Hoofttractor. Lust je peultjes [afkeuring: heb je daarop nog iets te zeggen?]? En pecannoten? Heb jij weleens peccadilles (kleine zonden) begaan? Dan is een peccavi, een rouwmoedige schuldbekentenis, vereist. Haar pecorino [kaas] en pêche melba [ijs met perziken] gaf ze op [overgeven]. Daarna nam ze een pechpil (morning-afterpil). Pecuniae causa [om het geld] hield zij (zogenaamd) van hem. Pecunia is geld; het komt van pecus (vee), heel vroeger nog betaalmiddel. Bij peeling (scrub) worden dode huidcellen verwijderd.

5. Zit me niet te peeën [plagen, op stang jagen]! Peer de Schuimer was een berucht piraat. Jaan, Peer en Pauw zijn Jan en alleman. Het Pehlevi (Pahlavi) is de taal waarin de Middelperzische zoroastrische literatuur (GB ook: tt) is geschreven. Het peigné [bollen wolvezels] vind je in de textielindustrie. Daarin is een peigneur een onderdeel van een kaardmachine. Jan Cremer initieerde de peinture barbarisme [stijlrichting Nederlandse schilderkunst]. Collaborateur en deerne zijn pejoratieven [ongunstig], die zijn dus niet melioratief [gunstig]. De dief werd pekaan [Bargoens: gearresteerd] gemaakt. Had de literair (GB ook: litterair) onderlegde pekingmens [prehistorische mens – Sinanthropus pekinensis, homo erectus pekinensis] al weet van de grote pekelplas [de zee]? Een van de mogelijke wegverhardingen is pekmortelmacadam.

6. Prachtig, die pelagische [in diepe zee] fauna en bentische [zeebodem] vissoorten. Kijk daar: een toom [bijeenbehorende troep] gepelde [met zwarte stippen] kippen! De hele kamer was pêle-mêle [overhoop] gehaald. De schelp van Compostela (VD; Spaans: ll; niet meer in VD, wel bij: jakobsschelp2020 OK!) is een bekend middeleeuws pelgrimsinsigne. Een pelita is een Indisch nachtlampje. Er gaan veel pellets [bolletjes] op een pallet [laadbord, laadplaat]. De Peloponnesische Oorlog ging tussen Sparta en Athene. Een pawpaw [2 x pau] is een fruitboom. Zo meteen komt de zielenknijper [psych, psychiater]. Je kunt beter niet voor het peloton komen (vooruitrijden, er vooruit rijden!). Een pelsbij is een sachem. Hij was lid van de PEN-club [pèhn]. Zij brandde een penariepitje (niet meer in VD – kaarsje branden). Het pencak silat (GB ook: pentjak silat) is een Indonesische vechtsport.

7. De penceetaart [amandel] op de tafel met een penseeversiering van viooltjes kostte twee pence en hij betaalde met twee penny's. Een pendeloque is een hanger van edelgesteente. Pendente lite (hangende het geschil) geven we geen commentaar. We hadden een pendjerelik [deel kameeltuig] als schoorsteenloper. Prototype van een pennenlikker was Meester Pennewip. Een penningsteen is een nummuliet [fossiel]. Wie won dit jaar het Gouden Penseel [illustratie kinderboeken]? Het pentecostalisme is het geheel van religieuze ideeën van de pinksterbeweging. Een pentakel is een drudevoet (druïdevoet, pentagram). Een pentito is een bekeerde maffioso (een spijtoptant die samenwerkt met de politie). Een peon is een vaquero [Mexicaans veedrijver te paard = cowboy]. (Spaanse) peper heet ook wel lombok (tjabé).

8. Hanna en Martina vormden een peper-en-zoutstel [lesbisch paar]. Een bekende en geliefde likeur is (crème de) menthe (pepermuntlikeur). De gereformeerden werden vulgair ook wel pepermuntvreters genoemd. Een pépinière is een boomkwekerij, een pepita is een dessin van kleine ruitjes en een pépite is een goudklomp. Dit moet peracuut (acuter dan acuut) gebeuren. De nieuwe vinding werd per accidens [bij toeval] ontdekt. De vergadering ging sans ambages (zonder omslag, onomwonden; antoniem: per ambages) en per acclamationem [bij acclamatie, bij handgeklap, met algemene goedkeuring] akkoord. Een percolator is een doorzijgapparaat. Per cassa is een financiële uitdrukking en betekent: contant.

9. Het voegwoordelijke bijwoord per consequentiam betekent: bijgevolg. Hij had de functie per dativum [via steekpenningen, omkoping] verkregen. Wat is perequatie [vereffening] ook alweer? Een perikoop is een gedeelte uit de Heilige Schrift. Hij had veel perirenaal [om de nier gelegen] vet. Bij de elektronenbuizen onderscheiden we de diode, de triode, de tetrode, de pentode – in VD zonder h geschreven – en de hexode. Het pent is een gewestelijke, brijachtige spijs. Het Pentagon heeft de vorm van een pentagoon [vijfhoek]. Wanneer gebruik je nu een pen-en-gatverbinding? Ik voldeed mijn schuld bij de quaestor [penningmeester]. De penny-a-liner [schrijver voor een penny per regel] produceerde en passant ook nog een penny dreadful [stuiversroman].

10. Per jocum (uit gekheid) werd hij als peritus artis ((kunst)kenner) aangemerkt. Vellum is fijn perkament. Perlon is een uit caprolactam vervaardigde polyamide kunststof (polyamidekunststof). Het transportbedrijf was per mare per terras (over land en over zee) paraat. Pernicieuze [betreft vitamine B12] anemie is een ernstige bloedziekte. Het goed was per obliquum [slinks] verkregen. Ook met een glas perrier [soort Frans mineraalwater] kun je geen perpetuum mobile arrangeren. Ze schoten een pershing [Amerikaanse raket voor de middellange afstand] af. Persoonsnaamkunde heet ook wel antroponymie. Dat wist ik niet: perspex is polymethylmethacrylaat (ook: lucite) [uu uh].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten