woensdag 27 juli 2022

2836 Dictee zaterdag 30-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (650)

Dictee – dictees [2836]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 207, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (650)

1. De volkse typen (types, typeje, typetje) hadden veel savvie (sappie, verstand) van het Kerkslavisch. O jakobje [= jakobszalm], zwem in mijn net! Wat is het verschil tussen een ismaïliet [lid van een stroming binnen de sjiitische islam die in afwachting is van de terugkeer van Ismaïl, de zoon van de vijfde imam Ja'far al-Sadiq] en een ismaëliet [nakomeling van Ismaël, m.n. Arabier]? Antwoord: dat is heel groot! Er zijn meer heiligendagen [aan een heilige gewijd] dan heiligedagen [iedere katholieke kerkelijke feestdag die niet op zondag valt]! De wetgever is een erkende nomotheet. Ben je nou helemaal (non compos mentis)? Is een paarse kikker een non-ens [kan niet bestaan] en dus non-existent [niet-bestaand]? Artikel negen nonies [punt negen van artikel negen] geeft het duidelijk weer. Een digibeet is vaak ook een nonliner [niet online, geen internetaansluiting]. Oneliners geven soms een non liquet [het onbeantwoord blijven van een vraag, het onopgelost blijven van een kwestie] weer. Pecunia non olet, geld stinkt niet, dat geldt zeker voor dagobertducktypes. Diezelfde Dagobert zat trouwens vaak op zijn dagobertstoel, genoemd naar de zogenaamde troon van Dagobert, een Karolingische bronzen zetel uit de zevende eeuw. Zelf had hij op de broederschool gezeten, zijn zus op de zustersschool, beide waren echter zusterscholen. In dit
no-nonsensetijdperk hadden de co-ouders een no-nonsense-ideologie. Een non-dominicant doet altijd wat een non-paschant alleen met Pasen doet.

2. Een nonpareille [nonparel, lettertype] is zes punten groot. Het non pus ultra [hoogst haalbare] was de lettersoort non-plus-ultra. Hij was de non-redder [niet-redder] van de nonrups [rups van de nonvlinder]. Een nonsensdichter dicht nonsensicale kolderpoëzie, een
no-nonsensedichter is misschien meer in voor candlelightgedichten. Non solus [niet alleen] en non-stop [onafgebroken] werkten de promovendi aan een non-stoponderzoek naar de nonvlinder. De
non-valeur [nietsnut] verloor zijn rechten wegens verjaring door
non-usus [niet-gebruik, verjaring]. De armen en indigenten [behoeftigen] zullen het koninkrijk der hemelen beërven. Noedels zijn gekookte meelballetjes en noodles een oosters deegproduct.

3. De NAVO is de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. De Noordelijke IJszee ligt op het noordelijk halfrond (noorderhalfrond), net als het Hoge Noorden en de noorderkeerkring (Kreeftskeerkring). De Noordelijke Kroon (Noorderkroon) is een sterrenbeeld. Voor de Vlamingen zijn Hollanders noorderlingen en noorderburen. De Noordkaap (meest noordelijke kaap van Europa) ligt op het eiland Magerøya in Noorwegen. De Noordpool (Arctica) omvat het hele noordpoolgebied.

4. Finland is een van de noordse landen. Voor een noodreparatie kun je wel noothickory [hout van de bitternoot] gebruiken. Een noodlijntje gooi je uit, een nootlijntje staat gedrukt. In de NOP [spreek uit:
èh-noo-pee], de Noordoostpolder, kun je maar beter niet aan dictees deelnemen, dat geldt overigens niet voor niet-onderwijzend personeel, afgekort als n.o.p. [spreek uit: èh-noo-pee].

5. Een nopper is niet-overplaatsbaar (of zuivert weefsel van noppen). Noradrenaline is een bijnierhormoon met vaatvernauwende en prikkelgeleidende (prikkel geleidende) werking, het wordt ook wel levarterenol (norepinefrine) genoemd. In de petrografie is noriet een grofkorrelig gesteente bestaande uit labradoriet en pyroxeen.

6. Een normen-en-waardendebat [uitz.] was hoognodig. De waardedaling van mijn jojo-effecten vond ik knap waardeloos. De Nornen zijn de schikgodinnen Urd (verleden), Verdandi (heden) en Skuld (toekomst) uit de Germaanse mythologie. Bij de NOS [spreek uit: èh-noo-wèhs], de Nederlandse Omroepstichting, zijn ze als nos inter nos [wij onder elkaar]. Voor de pauze zongen ze gospels, na de pauze was er een nospel, ook wel notheater [beide: Japans toneelspel] genoemd. Je wilt je af en toe aan de laagste uitspattingen overgeven, heb je last van nostalgie de la boue [heimwee naar de modder: verlangen van de geciviliseerde mens om zich af en toe aan de laagste uitspattingen over te geven]? Door het notarieel beschrevene was hij not amused [iets niet leuk vinden]. Dat was not done [ongepast] en de note gaie, de vrolijke noot [bij een overigens ernstige zaak], ontbrak.

7. De windrichting noordoost ten oosten kort je af als N.O.t.O. [spreek uit: èh-noo-tee-joo]. Het vliegtuig vertrok ondanks vier no-shows [wel geboekt, niet verschenen]. Een nonenakkoord bestaat uit grondtoon, terts, kwintet, septet en none. Nordic walking is noords wandelen, een notchback is een sedan (vierdeurs, znw.).

8.Nounou, kan het wat rustiger? De Novib is de Nederlandse Organisatie voor Internationale Bijstand. Het Nuffic staat voor Netherlands Universities Foundation for International Co-operation. Het nucleoside is een splitsingsproduct van een nucleïnezuur, bestaande uit ribose (desoxyribose) en een purine- of pyrimidinebase. Numero een en numero honderd schelen maar negenennegentig. Een Numidisch juffertje vind je soms in de huishouding, maar ook wel in de volière.

9. Het devies van nonouders is nunc aut nunquam [nu of nooit]. De vrouwelijke wederhelft was de nu-of-nooitmoeder. Zit het tegen: moed houden, nur Mut! In 1784 werd de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, verkort: het Nut, afgekort: TNv'tA, opgericht. De Maatschappij houdt Nutsavonden en drijft een Nutsbibliotheek. Als je denkt dat nursing doktertje spelen voor kinderen is, moet je nog maar eens in Van Dale kijken [seksuele variatie]! Boven de Koninklijke Bibliotheek te Berlijn staat ‘nutrimentum spiritus’, voedsel voor de geest. Utile dulci is het nuttige met het aangename verenigen.

10. De nyala (koedoe) is een soort van antilope. Een nv [spreek uit: èhn-vee] is een naamloze vennootschap, een nvw [spreek uit:
èhn-vee-wee] een nota van wijziging. Het nwp [spreek uit
èhn-wee-pee] is het niet-wetenschappelijk personeel op de universiteit en de nWsw [spreek uit èhn-wee-jèhs-wee] is de Nieuwe Wet op de Sociale Werkvoorziening. De NYMEX is de New York Mercantile Exchange (beursindex). Een nystagmus is een onwillekeurige, snelle oogbeweging. Die nymphe du pavé [straathoer] is jammer genoeg in het nymfaeum [fontein waarin waterleiding uitmondt] verdronken. De NZHRM is de Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij. Een NR [spreek uit: èh-nèhr] is een Nederlands record en een wr [spreek uit: wee-jèhr] is een wereldrecord. Het is nuda veritas (de naakte waarheid), dat P. [spreek uit: pee] in de nucleus (kern) een doodgoede, een door en door goede (ook: door- en doorgoede), vent is.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten