zaterdag 16 juli 2022

2813 Dictee dinsdag 19-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (639)

Dictee – dictees [2813]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 218, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (639)

1. Ze dronken enkele premier cru's [VD – ook: premiers crus] op de premierbonus. Is een premier-risqueverzekering interessant? Kijk, daar: een premonstratenzer (abt) [norbertijn, witheer] in een premonstratenzerabdij (premonstratenzer abdij). Met een prepaid telefoon kun je prepaid [vooraf betaald] bellen. Presbyacusis is ouderdomsslechthorendheid. De cardiologenwoordenboekschrijversgeest werd over hem vaardig. Préséance is het recht van voorrang. Hij had een geloofwaardige présence [wijze van zich presenteren]. Het present van Engeland [zekere tafelappel] kun je schillen. De preses en de quaestrix deden het (samen). De presse-papier drukte zwaar op het pressuregroupdocument [pressiegroep]. De pg [pee-gee] is de procureur-generaal.

2. Er bestond over hem een presumptio juris (rechtsvermoeden) van fraude. Confectiekleding is prêt-à-porter. De prête-nom [stroman] hield de echte koper buiten schot. Ze waren lekker, die pretzels [zoute krakeling]. Bij het schermen is de prévôt de rang op een of ander wapen, beneden meester. Een priesnitzverband [nat] heeft te maken met de hydrotherapie. Pythia was de priesteres van Apollo te Delphi. Priesterlijk is sacerdotaal. Een prifonds in Vlaanderen is vernoemd naar het private-equityfonds. Een prequel laat zien wat eraan voorafging, een preview wat er komt. De prijs-kwaliteit(s)verhouding [GB, VD] was prima. Een preux chevalier is een onvervaard ridder.

3. Hoe vervoeg je quilten? Antwoord: quilten, ik quilt, hij quiltte, wij hebben gequilt. En grillen dan? Dat gaat zo: grillen, ik gril, hij grilde, wij hebben gegrild. Ze gingen gedrieën tai-chiën [het tai chi] en monopolyen (monopoliën). Tussendoor gebruikten ze een salade niçoise [mv. salade(s) niçoises – maaltijdsalade]. Een prikvis heet ook wel lamprei (negenoog). Als je een spastische darm hebt, heb je het prikkelbaredarmsyndroom [PDS]. De serpentige [boosaardige] megera (feeks) was de prima malorum causa (de eerste oorzaak van al dit kwaad). De primipara (vrouw die voor de eerste keer een kind baart) baarde haar primogenitus (eerstgeborene). De vader ‘smolt’ primo loco (loco primo: in de eerste plaats) omdat het kind primo intuitu (bij de eerste aanblik) op hem leek. Een princestrofe (envoi) vindt je vader aan het eind. Een primus perpetuus (leerling die elk jaar van de middelbare school de beste van de klas is) zit op een middelbare school (en is dus middelbareschoolleerling). Een primus inter pares (pipinitiaalwoord, immers: pip’s in VDeerste in rang, onder zijns gelijken – ook vogelziekte en persoonlijke internetpagina) hoeft nog geen primus omnium (de eerste van allen) te zijn.

4. De prince charming (prins op het witte paard) droeg kleding van prince-de-galles [met grote ruiten]. De princess charming was helaas ook een princesse lointaine [uit de verte vereerde, onbereikbare geliefde]. De prins van Wales en de Prins van Oranje waren toen goede bekenden van elkaar. Zij was verslaafd aan de zwarte prins van de farmacopee (de heroïne). De prins-bisschop bestierde het prinsbisdom. De prinsemarij (Bargoens: (bereden) politie) kwam te laat: de gauwdieven waren er al met de prinsessennobels [appels] vandoor. De prinses-van-de-nacht (een zuilcactus) bloeit in het donker. Printanière is lentesoep. Prionen veroorzaken dodelijke hersenziekten. Het prisoner's dilemma stamt uit de speltheorie. Vroeger speelden ze vaak stuivertje-wisselen [figuurlijk: elkaars plaats innemen].

5. In Vlaanderen is een privak [BE] een private equity-bevak
[
niet-beursgenoteerde bedrijven] [bevak = beleggingsvennootschap met vast kapitaal]. Het Groot Privilege werd overeengekomen door Maria van Bourgondië met haar onderdanen. Hij was procommunistisch en toch prowesters, maar niet pro-Amerikaans. De proana's [meisje met anorexia als bewuste keus] staan gewoon in Van Dale. Hij deed het voor God en vaderland, maar ook pro aris et focis [kerk en vaderland]. Onderschat de problematiek van een problematicus niet. Ken je het vlakdrukprocedé? De processor is in een computer de centrale verwerkingseenheid, de cve [see-vee-jee]. Hij lag daar op het procrustesbed [pijnlijke behandeling]. De procureur des Konings lijkt veel op een officier van justitie, die het Openbaar Ministerie (OM) vertegenwoordigt.

6. De Belgisch-Nederlandse prodecaan [net ex-decaan] met zijn prodigieuze [bovenmatige] prodent- oftewel colgateglimlach krijgt gratis rechtskundige bijstand en is dus pro-Deaan [vgl. pro Deo]. Anders had hij zijn eigen oratio pro domo [rede ter verdediging van het eigenbelang – ook: eigen belang] moeten houden. Het (wiskundige) cartesisch product heet ook wel in- of inwendig product. De grotezaalproductie, een vrije productie, was een knaller. De pmc [pee-jèhm-see] is de product-marktcombinatie. Schrijf je product placement (Nederlands: productplaatsing) en productpresentatie nu aan elkaar of niet? Wie hebben inmiddels al het Pro Ecclesia et Pontifice [pauselijke onderscheiding, Leo XIII] ontvangen? Het essaaigewicht is het proefgewicht. Een proefheiing mag je niet met proefkonijn aanduiden.

7. De gildemeester tuurde naar de gilaspecht. Een proëmium is een voorrede. De primerate is een zekere laagste rentevoet, de primetime is de zendtijd met de grootste luister- of kijkdichtheid. Haar frigidaire [koelkast] kocht de Prix de Romewinnares [studietoelage jonge kunstenaars] tegen een prix fixe [vaste prijs], maar de cv-installatie kreeg ze voor een prix d'ami [vriendenprijs]. In de islam is Mohammed de Profeet en in het christendom zijn de Profeten 16 oudtestamentische boeken, uit het Oude Testament dus. In de synagoge vond soms een profetenvoorlezing plaats. Je hebt een hobby- en een professionele boer, je hebt een amateur- en een professioneel politicus. Profeteumata [eu/ui] zijn profetische uitspraken. Hij tekende haar en profil (van opzij, dus niet: en face = van voren). Wat is toch de profil en trois-quarts [half van voren, half opzij]?

8. Een profiterole is een zoet of hartig gevulde soes. De profundis is een receptie na een lijkdienst. De profylaxe (de profylaxis, het profylacticum) gebruik je tegen tb (tbc, tuberculose, tuberkelziekte) [tee-bee(-see)]. Ik was pro hospite (als gast) bij de uitvoering. De aardbol afbeelden op een plat vlak kan met de mercator oftewel de mercatorprojectie. De fischerprojectie en de newmanprojectie kun je weergeven met een projectieformule [in de chemie]. Pro juventute is voor de jeugd en de prokaryoot [meestal eencellig micro-organisme zonder celkern en organellen] is het antoniem van de eukaryoot [uit een of meer cellen bestaand organisme waarvan de celkern van het cytoplasma is gescheiden]. In het Rusland van de Oktoberrevolutie [heet nu: Novemberrevolutie – nieuwe tijdrekening] speelde de proletkult [streven naar proletarische massacultuur] een rol. Wat is het verband tussen prolactinesecretie [hormoon dat de melkafscheiding bevordert] en borstkanker [vergroot de kans daarop]? Zeïne in mais (BE: maïs) is een eiwit in granen en een voorbeeld van een prolamine. Het proles sine matre creata is een oorspronkelijk geesteswerk.

9. Een promatorium is een bedrijf waar lijken gevriesdroogd worden bij wijze van lijkbezorging. Prometheïsch is hemelbestormend en verwijst naar Prometheus; ook het promethium (Pm, atoomnummer 61) is naar hem genoemd. Een pronikgetal is de uitkomst van 5 x 6, 6 x 7, etc.: het is dus de uitkomst van het product van twee opeenvolgende (positieve) gehele getallen. Hij had de reis pro nihilo (voor niets) gemaakt. Heeft zij haar propedeuse al? Een pronghorn is een gaffelantilope. Pro nunc is voorshands. In Zuid-Amerika is een pronunciamiento een manifest tegen de regering. Na het propjes moet het [schertsend] student het kandjes [kandidaatsexamen] nog halen. De betekenis van propria auctoritate [eigenmachtig, op eigen gezag], propria manu [met eigen handen], propria quae maribus [dingen die de echtelieden passen] en propria vineta caedere [zijn eigen glazen ingooien] moet je zelf maar opzoeken. Proprie communia dicere betekent in ieder geval: alledaagse dingen zeggen op gepaste wijze, en propriis verbis betekent: precies in die termen. Ook proprio jure [volgens, op grond van eigen recht], proprio motu [uit eigen beweging, uit vrije wil] en proprio vigore [door eigen kracht] moet u maar opzoeken in Van Dale. Pro rato en pro rata (naar rata) zijn synoniemen [naar ieders aandeel, in de juiste verhouding].

10. Een prosector-bacterioloog snijdt wat af. Het proscenium is het voortoneel, de prosciutto is een Italiaanse achterham en de prosecco is een Italiaanse mousserende wijn. De proskynese is iets met voorhoofd en bodem [huldegebaar aan godheid]. De prospermie is de ejaculatio praecox [voortijdige zaadlozing]. Zij was protegee [beschermeling] van de protestants-christelijke gemeenschap hier ter stede. De protestactie leidde tot een protestakte. Hij wilde voor zijn vriend prouveren [gunstig getuigen]. De Zeven Provinciën, dat waren de Verenigde Nederlanden tijdens de Republiek. Uit Gemeente- en Provinciefonds [eigennamen] doet het Rijk uitkeringen. In het provinciehuis zetelen Provinciale Staten. De provitamine A is het caroteen.

11. Proxenetisme is koppelarij. Een proxyserver (firewall) heeft een beschermende functie binnen de computer met betrekking tot internet. Een prozaïst is een prosateur [prozaschrijver]. Heb je die proza-editie al? Een prud'homme is een vertrouwensman (en monsieur of Joseph Prud'homme is het prototype van een kleinburgerlijk figuur). Pruisisch blauw is Berlijns blauw en Pruisisch zuur is blauwzuur. Zij dronk prune [pruimenbrandewijn] met haar prune [pruimkleurig, roodpaars] japon aan. Die prutsster zat weer te broddelen. Een prytaan [senaat oude Griekenland] lijkt wel iets op een tienman (decemvir). Moet er achter 'PS' [pee-jèhs] (postscriptum) nu wel of niet een punt? Nee. De psalmen van Datheen staan in diens berijming. De psalter is een dertiensnarige harp en David was een psalmist, medeauteur van het Bijbelboek Psalmen. Psilocybine is een door paddenstoelen gevormd indolderivaat (indoolderivaat). Heb je jouw psu [pee-jèh-zuu] (persoonlijke standaarduitrusting) al ingeleverd?

 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten