donderdag 7 juli 2022

2796 Dictee zondag 10-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (630)

Dictee – dictees [2796]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 227, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (630)

1. De afroditische mysteriën hebben betrekking op Aphrodite. De nabijzijnde goalkeeper wist in het nabij zijn van de rechtsback de spits te overmeesteren. Hij was dus in goeden doen. Er worden heel wat scans gemaakt vandaag de dag: de bodyscan, de CAT-scan [computertomogram], de pretscan [pretecho, ongeboren baby], de
CT-scan [= CAT], de irisscan [als identificatie], de PET-scan [medisch: positron emission tomography – met licht radioactieve stof in bloed], de hersenscan, de MRI-scan [magnetic resonance imaging] en de quickscan [globaal onderzoek van een kwestie]. Er werd heel wat afgestempeld. De curaçao wordt vervaardigd door Franse spiritus af te stoken op Curaçaose schillen [= van de zure sinaasappel]. De violist, die een goed salaris opstreek, kwam pas na de eerste opstreek goed op streek. Met het afstrijken van de was heeft zij heel wat opgestreken.

2. Afsullen (afglijden) doe je op een glij- of sullebaan. De aan- en afvoertroepen (afkorting: AAT [aa-aa-tee]) voerden de aftandse schepen af en aan. Hij behaalde een afgetekende zege. After all = tenslotte, was hij tevreden. Met een tillift kun je opa van zijn bed aftillen. En, vindt je koopwaar nogal aftrek? Een aftreksom: is dat geen contradictio in terminis? Hij had me geld afgetroggeld. Ik sta perplex van het complexe karakter van die ex-kantinebaas met de teksten over zijn ekster, een graag geziene ex-ster op vogeltentoonstellingen. Hij roetsjte van de glijbaan af. Wil je daar even een blik op slaan, terwijl zij haar ogen neerslaat? Een afvaldieet is een afslankdieet, afwerken is ook 'seksueel bevredigen door prostituees'.

3. Chappezijde is afvalzijde (chape = BE, ondervloer, slijtlaag, uitspraak beide [sjahp]). De afvaltoerist maakte een afvaltour [afvaltoer] naar de meest nabijzijnde gemeente. De afvoerder is bij spieren de abductor, de aanvoerder de adductor. Witte guttapercha wordt gebruikt voor de fabricage van golfballen. De ganzen waggelden heel wat af. Afzelia(hout) wordt ook doussié genoemd. Zullen we hem eens flink afzeiken? Het débouché is de afzet, het debiet. In een woord als 'omenten' (opnieuw enten) [niet bij dictees: om-enten] zou je toch een streepje moeten mogen zetten? De eemafzetting (sedimentatie uit het eemien) zag er interessant uit. De provenceroos (provincieroos) heeft talrijke variëteiten. Aga Khan is de titel van het hoofd van de nizari's, een richting binnen de sjiitische islam (die van de sjiieten dus).

4. Agalhout oftewel agallochehout is hetzelfde als aloëhout (kalambak). De agamenfamilie behoort tot de diktongige hagedissen. Agapen zijn liefdemalen. Die wandelstok heeft een agaten knop. Agathologie is de leer van het hoogste goed. Een agavevezel zal wel heel sterk zijn. De agent van De Nederlandsche Bank hield (geen) toezicht. De aglajavlinder is de grote parelmoervlinder. Agnaat [bloedverwant vaderszijde] en cognaat [moederszijde] zijn antoniemen. Zelfs Italiaanse muziek à gogo is ononderbroken. De agora is het centraal openbaar plein in Oud-Griekse steden. De hele operatie ging à grands frais [met hoge kosten] gepaard. Zelfs tijdens zijn A-griep zong hij de aïsis nog luid.

5. Vondel werd de Agrippijnse zwaan genoemd, geboortig als hij was uit Keulen. Agro-inflatie ontstaat door landbouwproducten. Aguardiente is aquavit (brandewijn, eau de vie). Uit een abohzis [NL: algemeen, bovenste ledematen, onderste ledematen, horen, zien, intelligentie, stabiliteit – vroeger bij de keuring voor de militaire dienst gebruikte term) kan een S5 [geestelijke stabiliteit 5] ontstaan. De ahimsa [principe van geweldloosheid] stamt van Gandhi. De vergadering vond à huis clos [met gesloten deuren] plaats. De AI [aa-ie] kan staan voor Amnesty International of artificial intelligence, AI kan ook staan voor aviaire influenza of voor Anguilla (internet: ai, munt: XCD,
Oost-Caraïbische dollar). Aïdaweefsel gebruik je voor zomerkleding [ook die in de opera Aida van Verdi]. De aide de camp [adjudant], de aide de cuisine [hulpkok], de aide-mémoire [korte nota, geheugensteuntje] en de aide-ménage [hulp in de huishouding] helpen allemaal ergens mee. Spreek je aidsdrager uit als hiv-geïnfecteerde [ha-ie-vee] of als hivgeïnfecteerde [hihf]?

6. Een aigrette is een zilverreiger, het aikido een oosterse vechtsport, de ailanthus de hemelboom, de aileron het rolroer en de ailurofobie een ziekelijke vrees voor katten. Amen is in het Frans ainsi soit-il [het zij zo]. De aiq. [aa-ie-kuu] is de arbeidsinkomensquote. Hij straalde een air d'importance [het zich gewichtig voordoen] uit. De airmarshal was een airmilesspaarder. De AIVD [aa-ie-vee-dee] was diverse Ajacieden en Feyenoordspelers op het spoor. Snapt u het verschil tussen a.u.b. [aa-uu-bee] [i.v.m. de uitspraak!] en ajb. [aa-jee-bee]? Sommige neuroleptica leiden tot akathisie [onvermogen tot stilzitten]. De blauwwitte akolei (akelei) zit in de ranonkelfamilie.

7. Van Aken tot Pasen is hetzelfde als van Maastricht tot Allerheiligen. De godsakker is Gods of 's Heren akker. In Nederland is een ahob
[aa-hohp] een overweg met automatische halve overwegbomen en een aki [aa-kie] een overweg met automatische knipperlichtinstallatie. De akkercijns was de korentiend [belasting]. Hazensla is wilde kool. Wordt professor Akkermans alweer genoemd? De akkoordiek is de samenklank van tonen. Het A-klimaat [aa] is een tropisch regenklimaat, het akmeïsme (adamisme) een stroming in de Russische dichtkunst. Voor akoestiek mag je ook acustica [oe] schrijven. Een akropolis is een citadel. Zoek eens op, wat de Akte van Harmonie [onverenigbaarheid van het kapitein-generaalschap met het stadhouderschap], de Akte van Consulentschap [geheime overeenkomst (3 mei 1766) waardoor de hertog van Brunswijk als adviseur van stadhouder Willem V bleef optreden na diens meerderjarigwording], de akte van berouw [gebed waarin het berouw jegens God wordt uitgesproken, o.a. ter voorbereiding op en afsluiting van de biecht] en de Akte van Navigatie [1651 – betreft invoer goederen in Engeland] inhouden.

8. Met zijn aktetas ging hij op weg naar het examen voor de mo-akte Frans [èh-moo]. In allen gevalle: zij was of in genen dele of in allen dele heel frêle. Een contramineur gaat short en speculeert à la baisse [daling koersen]. Bos werd op het voetbalveld gepoort à la barbe de [in weerwil van] Balkenende. A la belle étoile [onder de blote hemel] dineerde hij à la carte [zelf kiezen uit het menu – à-la-cartemaaltijd] met onder andere het nuttigen van tong à la meunière [voor het bakken door de bloem gehaald – à-la-meunièregerecht]. Hij hield van chocolat en spinazie à la crème [met room]. Zijn bord – hij at à la fortune du pot [zoals de pot schaft] – was à la jardinière [met groenten] opgemaakt en hij dronk uit een glas à la façon de Venise [naar model van het Venetiaans glaswerk – façon-de-Venisekaraf]. Hij was à la mode [naar de heersende opvattingen] gekleed en volgde het bevel à la minute [meteen, onmiddellijk] op.

9. Hij was à la recherche du tempo doeloe [herbeleving van de goede oude tijd]. Met zijn alaskafluwelen bodywarmer maakte hij het blikje à la sardine [zoals men een sardineblikje openmaakt] open. Het betongat werd met albastine opgevuld. God is de Albehoeder, de Kaapse hamel is de albatros. Naar wie zou de albertijnse bas (albertibas) genoemd zijn [Domenico Alberti]? Een albertijn is trouwens ook nog een gouden munt. Met het perfide [trouweloos] Albion wordt Groot-Brittannië bedoeld. De grijze man was albus in albis [wijs onder de wijzen]. In de handen van de alchemist (alchimist) verandert alles in goud. Ach aanstaande moederlief, drink niet meer, anders krijg je een alcoholbaby met FAS [èhf-aa-èhs] (foetaal alcoholsyndroom). AA [aa-aa] staat voor Anonieme Alcoholisten.

10. Een anonymus is vaak geanonimiseerd en anoniem. Een boulimische anorectica lijdt aan anorexia nervosa [dwangmatig niet eten], met orexie heb je een meer dan gezonde eetlust, oreximanie [vraatzucht] wordt pas echt vervelend. De orfische mysteriën zijn naar Orpheus genoemd. De alcyon (alcyoon, halcyon, halcyoon) is de ijsvogel. De erfelijke ALD [aa-èhl-dee] (adrenoleukodystrofie = degeneratie witte stof in grote hersenen) kun je maar beter niet hebben. Heb je al een googlealert (Google Alert) op 'dictee' ingesteld? Een alexandrijn is een jambegerelateerde versregel. De alexiaan met alexie [niet begrijpend kunnen lezen] was een cellenbroeder. Die alfa (malta) is een aardappel. Met het lichaam in actie treedt een alfa-effect in de hersenen op. Hoed je voor alfamannetjes, alfateefjes en alfawolven [die domineren de groep].

11. De Maatschappij tot Nut van het Algemeen (afkorting: TNv'tA
[
tee-jèhn-vee-tee-aa]) bestaat nog steeds. Die Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) [aa-èhm-vee-bee] werd tijdens de Algemene Beschouwingen lelijk gekraakt. Een algemeengeldige regeling geldt in zijn algemeenheid: denk maar aan een algemeenverbindendverklaring (avv, van cao’s). Hij leed aan cardialgie [maagpijn, zenuwpijn hartstreek], nefralgie [nierkoliek], ostealgie [botpijn] en testalgie [pijn in een zaadbal], het kon niet op. Ook de algoede ganzenvoet [plant] is door de Algoede [God] geschapen. Het tussenwerpsel alhamdullilah brengt lof en dank aan Allah. De alhoge Alhoge is de alheilige Alheilige. Niet alle alibaba's zijn misdadigers en zeker geen alibiali. Leed Alice in Wonderland nu zelf ook aan het
alice-in-wonderlandsyndroom (metamorfopsie)?

12. Hij was alienatus a se [niet bij zijn hoofd] met zijn gezegde: 'De aliens komen'. Waarom heet de wulp alievogel? De A-lijn [aa] (smalle schouders, een lage taille en een klokkende rok) danken we aan Christian Dior. A limine (vanaf het begin) ging het goed, maar wordt je alimentatie-uitkering nog steeds betaald? De aliquis in omnibus, nullus in singulis [iemand die een beetje thuis is in alles, maar niets geheel beheerst] doet me denken aan iemand die de aliquotpiano gebruikt als tingeltangel, of aan een expert, die steeds meer van steeds minder weet, tot hij alles van niets weet, of bedoel ik daarmee juist de manager? Nee, die weet steeds minder van steeds meer ... Hij kon zelfs zaken à livre ouvert [waar men het boek openlegt, zonder voorbereiding] goed uitleggen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten