donderdag 14 juli 2022

2809 Dictee zondag 17-07-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (637)

Dictee – dictees [2809]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 220, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (637)

1. De afkorting qto. [kuu-tee-joo] staat voor kwarto, een boekformaat, vroeger gespeld als quarto (= dat is nog wel: ten vierde!). Een van de encyclieken van de paus is Quadragesimo anno [over herstel maatschappelijke orde]. Een quadrille is een dans, quadrillé is geruit. Quaestor (penningmeester), quaestrix en quaestuur vormen een
drie-eenheid. Kwantum en quant zijn synoniemen. Een quarté is een weddenschap op vier Belgisch-Nederlandse paarden. Wat was nu jouw question brûlante [brandend vraagstuk]? Wat prefereer je, quaestors, quaestores of quaestoren, quaestrices of quaestrixen? Wat houdt quarantainepolitiek in?

2. Daar komen ze dan: de r'etjes, de r's, de r'en. Als je RA [èh-raa] achter je naam hebt, ben je registeraccountant. Met voorbedachten rade kun je heel wat raden noteren: zo is Maria de Moeder van de Goede Raad, je hebt de raad van bestuur (rvb) [èhr-vee-bee] van de polder Walcheren, de raad van elf (die Prins Carnaval bijstaat), de Raad van State, de Hoge Raad der Nederlanden, de Hoge Raad van Adel, de Raad voor Economische Aangelegenheden (REA) [èh-ree-jaa] en de (gemeente)raad van de gemeente Leiden. Een bekende raad(s)pensionaris was Jan de Witt. Zijn sibillijnse [raadselachtig] glimlach zei alles. De Raaf, de Maagd en de Beker staan dicht bij elkaar. Is Westerwolds raaigras mooier dan het Franse? De rabatdelen [planken] werden aan elkaar gerabat. Zijn die rabauwen jongens of winterappels? Beide!

3. De rabbi [godsdienst] at rabbie [konijn, is dat wel koosjer?]. De rabbijnenbijbel [met commentaar en Aramese vertaling] is niet in de rabbijnse taal geschreven en straalt geen rabelaisiaanse (rabelaisachtige) sfeer uit. De rabiate [woedend, doldriftig] en rabide [hondsdol] hond leed aan rabiës, zijn baasje aan rabies theologorum [razernij der theologen]. Een rachel valt qua afmeting tussen tengels en schroten in, een betengelaar werkt ermee. Een raggel is trouwens een tegenvaller. Ik wil een audiorack [met stereotoren] voor mijn verjaardag, anders een racket [tennis, badminton, ook: misdaadorganisatie]. Hij was racy [een snelle indruk makend] aan het rijden. Een reuzenrad is geen (gewestelijk) katrienerad [huidziekte]. Dat raadt je [= jou, aan je] de koekoek. 'Radikalinski' is een pseudo-Russische schertsnaam. In de oorlog had je Radio Oranje (GB, VD thans ook!).

4. Radiolariën zijn straaldiertjes. Als er in Hilversum geen Radio Symfonie Orkest zou zijn, zou er fluks een radiosymfonieorkest opgericht moeten worden. Radiumtherapie werkt met alfa-, bèta- en gammastralen (in symbolen: α-, β- en γ-stralen). Een radvenster (roosvenster, rondvenster) is een catharinavenster (dat niet meer in VD). De uniformen van de Royal Air Force (nee, niet de RAF van de Rote-Armee-Fraktion!) waren raf(blauw). De raffleslamp [èh] bescheen de rafflesia [ah] (plant). De ragga(muffin) is een hiphopvariant op de reggae. Hij at een ragoutbroodje (pasteitje) en luisterde naar de rai [raai] (bedoeïenenmuziek, vertolkt door een raizanger), toen hij de RAI [Nederlandse Vereniging Rijwiel- en Automobielindustrie, ook: Radio Audizioni Italiane, Italiaanse staatsomroep] bezocht. Er zijn (waren) heel wat raiffeisenbanken. Wat doet een railleur [ree-leur], zij het schertsend? Tramrails schoonmaken!

5. Rail-wegvervoer kan zowel over rails als over de weg gaan. Het raisin is royaalpapier. Dat had een raisonnabele [redelijk] raison d'être [reden van bestaan, bestaansgrond]. Hij was lichtgeraakt, maar toch zwaargewond. Hij kreeg een ram voor zijn harses. De ramadan eindigt met het ramadanfeest (het Suikerfeest). Krijg nou de rambam! Rameevezels [plant] – niet van het rambouilletschaap [Frankrijk, merinosschaap] – zijn veel goedkoper dan katoen. Je hebt ram- en ooilammeren. Een kalvijn [appel] kun je schillen. De ooi ramt elke drie weken, maar of de ram ooit hetzelfde doet? In 1935 is het Nationaal Rampenfonds opgericht. Het RIT [èh-rie-tee] is het Rampenidentificatieteam. Het jaar 1672, het Rampjaar, was niet zomaar een rampjaar. Bij de opening van het nieuwe R&D-lab
[èh-rèhn-dee] (Research and Development) speelde de r&b-band
[èh-rèhn-bee, arrenbie]: de trommel deed van ramplan(plan).

6. Een ramshoorn kan een sjofar zijn. De boeken werden verramsjt [tegen afbraakprijs verkocht]. Hij verreikte zich bij het maken van die acrobatische plafon(d)versiering. Die bonusjager van een bankier genoot van een verreikende verrijking. De rana in fabula is een fabelkikker, die koe wilde worden. Daar stond hij dan met zijn hand vol rands [munt Zuid-Afrika]. Voeien (vooien) zijn moerkonijnen of voedsters. Een randjau is een voetangel van aangepunte bamboestokken. De Randstad (Holland) groeit langzaamaan dicht met Randstadbewoners, Randstedelingen. De randsteden en randstedelingen elders op de wereld kunnen veel van ons chauvinisme leren.

7. Het raneynikkel is naar een Amerikaanse ingenieur genoemd. Bij rangschikking denk je aan classificatie en taxonomie. Volgens mij is rantsoenbeweiding gewoon kaalvreten. Hij keek naar ranzige
tv-programma's. Bunzingen ranzen [paren] in februari. Het rap en ruig betekent net zoiets als Jan Rap en zijn maat. Een enkele rapaljaan, aanhanger van de Rapaljepartij, behoort tot het rapaille. Rapé is een soort van geraspte snuiftabak, die is dan gerapeerd. Ze speelden een rapid(partij). Een raquette is een sneeuwschoen. Rara, wie heeft de bal, toch niet die rara avis, die witte raaf? Dat kostte maar dertig rappe(n) [mv. 2 x rappen] (munt Oostenrijk). Die (veloci)raptor [dinosaurus] is behoorlijk schizofreen met zijn gierigheid en kwistigheid tezamen.

8. De Noorderrassen [draaikolken] bevinden zich in de Westerschelde. De ras-Amsterdammer genoot ervan. Daar ligt het te raseren [slopen, slechten, ontmantelen] complex van sloppen en stegen. Raskolniken (roskolniken) zijn Russische ketters. Je hebt dicteeraspaardjes en dicteewerkpaarden. Een raspoetin is een intrigant en genoemd naar Raspoetin, een Russische monnik. Een rasp geeft raspsel. Een rassé is een kleine Indische civetkat. Ik ben helemaal gerassureerd [gerustgesteld]. De rasta is een beweging die stoelt op de
terug-naar-Afrikagedachte (Bob Marley). De rastaquouère, de buitenlandse snoeshaan, droeg een rastafarikapsel (met dreadlocks). De ratafia is een fijne likeur, de ratanhiawortel is een geneesmiddel uit Peru, ratatouille (VD ook: ratatoelje) is verwant aan ratjetoe [mengelmoes, rommeltje, zootje]. Ach ja, gooi de hele rataplan [rommel], inclusief die ratee [mislukkeling] en haar man, maar in mijn pet.

9. Hij trok zijn ratiné winterjas (van ratijn of ratiné dus) uit om het traktaat te ratificeren. Vergelijk eens met elkaar: de ratio juris [algemene rechtsbeginselen] en de ratio legis [de bedoeling, de grondgedachte van de wet]. Hier volgen enkele Latijnse termen: ratione officii (r.o.) [èh-roo] betekent ambtshalve, rationes dubitandi zijn redenen tot twijfel en rationes pro et contra zijn redenen voor en tegen. De rattenbeetziekte heet sodoku, maar wat je oplost, dat zijn sudoku's of een sudoku'tje [GB, VD: gesudokud]. Van het rattenvangersgilde zijn die van Berlijn en Hamelen de bekendste leden. Haal die rauhfaser, dat structuurbehang, nog even op, wil je? Dat rouwen viel me rauw op het dak. Met een rauwig keelgeluid bracht hij uit, dat hij er niet rouwig om was. Die kerel verorberde vervolgens rauwmelkse [van
niet-gepasteuriseerde melk
] kaas. Naast de gereefde zeilen werd er extatisch (als in extase) geraved [extatisch gedanst]. Smaakt ravioli met ravigotesaus [koude, met mayonaise en kruiden]? Lag een ravelijnsgracht aan de rand van het ravijn?

10. In Indië kennen ze in het rawahgebied [moeras] de rawlplug [t.b.v. schroef] niet. Rayégaren heeft strepen in de lengterichting. Wat is het verschil tussen een razende roeland [woest persoon] en een stenen roeland [weinig soepel, onverzettelijk]? Het RBT [èhr-bee-tee] is het recherchebijstandsteam, rc [èhr-see] is de afkorting van richtingscoëfficiënt (rico) [rie-koo], rechter-commissaris of
rekening-courant. De RDW [èhr-dee-wee] is de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Welke Oostenrijkse arts heeft de reactie van Pirquet (een tuberculinereactie) voor het eerst beschreven? Die snellereactiemacht [snelle reactiemacht] is een vredesmacht. Zijn de Amerikanen beter geworden van die reaganomics [neoliberale economische theorie]?

11. Felrealistische verhalen zijn vaak seksueel getint. De reality-tv geeft de reallife weer. De realo's en de fundi's staan lijnrecht tegenover elkaar. De real time is de tijd, waarbinnen een computer reageert, ook al worden berichten realtime verzonden en is er dus een realtimeverbinding. Een rebab [(bespeler) 2-snarige viool] speelt in een gamelan(orkest), een rebec is een strijkinstrument uit de middeleeuwen (1 tot 4 snaren, meestal 3).

12. Een rebel without a cause heeft geen idealen. De rebetika is melancholieke Griekse volksmuziek. De recent recenserende recensent heeft vanaf zijn récamier [soort rustbank] de computer gereboot [opnieuw opgestart]. De Kamer gaat op pinksterreces. Herken je dat recht-op-en-neerkarakter van die strip? Een recht op-en-neer is trouwens een (oude of jonge) klare, resultaat van klareproductie. Een rechte jozef is een ware jakob [volstrekt geschikte man]. Als je recht door zee gaat, ben je rechtdoorzee. Is dat probleem rechtgetrokken, is dat misverstand dus rechtgezet? De gevallen fiets werd (op zijn Belgisch-Nederlands) rechtgezet. Bij de herdenking gingen we rechtstaan. Vastrecht verhoogd? Niet op reageren, Lena!

13. Een WORM (write once, read many times) is een slechts eenmaal beschrijfbare informatiedrager. Doen warlords [krijgsheren] aan worship, stroming binnen de gospelmuziek? Vrij worstelen is
catch-as-catch-can. Als worstkruid wordt marjolein (nee, niet die met hoofdletter) gebruikt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten