zaterdag 25 juni 2022

2781 Dictee dinsdag 28-06-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (618)

Dictee – dictees [2781]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 239, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (618)

1. Het hylozoïsme is een monistische leer van de oude Ionische [hoofdletter I!] filosofen [alle stof leeft en alle leven is aan stof gebonden]. Zij won de achtste finale en de kwartfinale, maar verloor de halve finale. De apicultuur is de bijenteelt. Hij zag dat ik haar vasthad en vasthield. Op Koninginnedag gingen we apies kijken. Ons eerste team, onze A-ploeg, heeft gewonnen. De lomperd benadrukte het met veel aplomb. In Nederland is een apo [aa-poo] een arbeidsplaatsenovereenkomst. Als je eind voor einde zegt is dat een apocope (dat woord heeft 3 meervoudsvormen volgens VD, volgens GB echter niet die op n – 2021 wel!). De apokoinou is een zinsconstructie waarin een woord of een woordgroep tegelijkertijd deel uitmaakt van twee syntactische verbanden. De trui was antracietkleurig.

2. Een ap [aa-pee] is de anus praeternaturalis, een kunstmatige uitgang. De chirurg bracht al veel ap's aan. Een apc'tje [aa-pee-see] bevat acetosal, fenacetine (vroeger met 'ph'!) en cafeïne. Hij kreeg er een in het café. Wat hebben apenjaren en apenstaarten, dat apegapen, apekool, apelazarus, apetrots, apezat en apezuur niet hebben? Zij hield à peu près (ongeveer) dertig katten. Laten we maar verdergaan en verder werken. Approaches zijn slagen in de richting van de green bij het golfen, een approche was een loopgraaf. Hier was geen approuvement (approbatie) van de bisschop voor nodig. De apraxie is het onvermogen tot het uitvoeren van doelgerichte bewegingen. Het is 'take it or leave it', 'à prendre ou à laisser' (graag of helemaal geel zei mijn opaniet – ik denk: van geheel). In 1853 keerde de protestantse Aprilbeweging zich tegen het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland.

3. Après coup (achteraf beschouwd) had de aftersun (de après-soleil) na het après-skiën niet goed gewerkt, après tout (alles welbeschouwd, after all). Een apso is een Tibetaanse leeuwhondje. De apsis (abside) is de halfronde of veelhoekige uitbouw van het kerkkoor. Waarom schrijf je het meervoud als a priori's, maar het adjectief als a-prioristisch? Bij het a prima vista (op het eerste gezicht, van het blad af) zingen raakte ze van haar à propos. Zijn afgezette pink werd op aqua fortis (sterkwater) [aaneen!] gezet. Ogen reinigen doe je (maar één keer – althans steriel) met (hetzelfde) aqua destillata. Je bent bij mij apud novercam queri (aan het verkeerde adres), dat had je al a puero (van kindsbeen af, van jongs af aan) kunnen weten.

4. Een aquarist houdt zich bezig met zijn aquarium, een aquarellist met zijn aquarellen. De Waterman (Aquarius) staat in de dierenriem. Aqua vitae is brandewijn, aquavit is aguardiente (eau de vie), een Scandinavische sterkedrank (GB in toelichting ook wel: sterke drank), gedistilleerd uit graan en aardappelen. Zie daar, die arabeskenversiering! A quoi bon (cui bono, waar is dat goed voor)? Het ging mis, à qui la faute (wiens schuld is het), die van Kemkers of die van Kramer (OS 2010)? De arabinose is een monosacharide met aldopentosestructuur, waarvan in de natuur beide enantiomeren, D- en L-arabinose, voorkomen (bent u er nog?). Arabia felix is het schiereiland Arabië, Arabia petraea is het gebied van de Sinaï. Een araucaria is een apenboom.

5. De aravot (van de beekwilg) worden gebruikt met Soekot. Arbeid adelt, maar adel arbeidt niet. De adv [aa-dee-vee] is de arbeidsduurverkorting (zie ook: atv – t = tijd). De arbiter elegantiarum (arbiter elegantiae, elegantiarum arbiter, elegantiae arbiter; het meervoud van de eerstgenoemde vorm met arbiter is arbitri) is de persoon die de toon aangeeft in mondaine kringen. Hij was op het feest tevens de arbiter bibendi (feestleider, meester van het drinkgelag). Het Belgische Arbitragehof ziet vooral toe op het juist uitoefenen van bevoegdheden. Waar is het Permanent Hof van Arbitrage (van Internationale Justitie) gevestigd? Paste de arboarts de Arbowet correct toe? In Nederland kende de arbvo [letterwoord] arbvonummers [van: arbeidsvoorziening] toe. Daarmee was je ingeschreven bij de RBA [èhr-bee-jaa], het Regionaal Bestuur voor de Arbeidsvoorziening. Het ARC [aa-èhr-see] is het aids related complex (ziekteverschijnselen bij aids). Een arcadia, een herdersroman, beschrijft het land van onschuld en vrede (Arcadia, Arcadië op de Peloponnesus). De arcana coelestia zijn de hemelse geheimen, de arcana imperii de staatsgeheimen en de arcana sacra de heilige mysteries. Een arc de triomphe (meervoud: arcs) is een triomfboog.

6. Een archeopteryx is een vogelsoort uit het juratijdperk. Kom je in de Bijbelse archeologie ook archeo- en neofyten (oude en nieuwe cultuurplanten) tegen? De archiefrat [wetenschapper die veel in de archieven zit] brengt geen besmettelijke ziekten over. Vakantie, à ravir (verrukkelijk)! Een arbitrageant doet soms in wissels, maar een
valuta-arbitrageant weer niet. Archonten waren overheidspersonen in het oude Athene. Gewezen archonten vormden het hoogste gerechtshof in het oude Athene, de areopagus. Stelt de Arctische (boreale) flora en fauna in de buurt van de Arctische cirkel nog wat voor? Ouderdom leidt tot en de oudere lijdt aan de arcus senilis, een kring om de pupil van het oog. Een ardenner behoort tot een ras van kleine Belgische trekpaarden. Bij het ARDS [aa-dee-jèh-rèhs] (adult respiratory distress syndrome) zijn je longblaasjes beschadigd. De amante (minnares) sprak ardentia verba (vurige, hartstochtelijke woorden). Is chorologie echt hetzelfde als areaalkunde [betreft aardoppervlak]?

7. De toenmalige plaatsgenoten van Vincent van Gogh heetten Arelaten (kwamen dus uit Arles). De Arend is een sterrenbeeld aan de rand van de Melkweg. De aretijnse lettergrepen als 'ut' hebben we aan Guido van Arezzo te danken. Het argent comptant (kasgeld) was ontoereikend. De ARGO [letterwoord] is in België de Autonome Raad voor het Gemeenschapsonderwijs. Een argumentum ad rem raakt de zaak zelf, in tegenstelling tot een argument ad hominem (dat is op de man af). Wie wordt graag met argusogen bespied? In een aride [droog, dor] klimaat heerst ariditeit. De ariary is de munteenheid van Madagaskar [symbool: MGA]. Argyrie is zilververgiftiging.

8. Een arietta (ariëtte) is een kleine aria. De aristolochia is de pijpbloem. Een aristoteliaanse is een peripatetica. Aritmetica is rekenkunde. Een armen-en-benenboot is een schip met een lading rondhout. De armenocide is een vergeten genocide. De armes parlantes zijn een familiewapen waarvan de voorstelling zinspeelt op de familienaam, bijvoorbeeld een os voor Van Os. In een armidatuin, een tuin van Armida, kun je toveren. De aron hakodesj is de heilige ark in de synagoge, een kast waarin zich de thorarollen bevinden. De aronskelk heeft nog een andere schrijfwijze, althans volgens van Dale [aäronskelk], de aronsbaard niet. De aronsstaf (niet meer in VD) is de koningskaars.

9. Hij luisterde arrectis auribus, met gespitste oren. Bij het schermen is een arrêt een tegenaanval. Arrivederci Roma, tot ziens Rome! Zij verwarde – ze kende immers geen Latijn – de ars antiqua (Franse polyfone muziek uit de dertiende eeuw) met de ars amandi, de liefdeskunst. Arsenicumkies [zilverwit tot staalgrijs mineraal] is mispickel, arseniet is het zout van arsenigzuur. De art-brutvoorwerpen (van primitieve of pseudoprimitieve kunst – art brut) passen niet bij de art deco. Het gebouw heette 'Arti et amicitiae': aan kunst en vriendschap gewijd. De kunstmatige intelligentie [ki], de artificial intelligence, kort je af met AI, net als Amnesty International. Wat was zij à rebours, tegendraads (averechts). Die brief werd a remotis (terzijde, apart) gelegd. Arma Christi zijn rooms-katholieke passiewerktuigen. De arni is de waterbuffel en de arnica is de wolverlei (het valkruid). Een arrière-goût is een onaangename bijsmaak, een arrière-pensée een (verzwegen) bijgedachte.

10. Die arthuristica verslindt Arthurromans. Kijk daar, een artist's impression van de wolkenkrabber, de skyscraper. Is een artium liberalium magister [meester in de vrije kunsten] een art-nouveaukunstenaar (in een art-decotijdperk – art nouveau en art deco)? Is de art pompier [salonschilderkunst van ca. 1870-1915] hetzelfde als de artprint [met computer gemaakte prent]? Artrose is gewrichtsslijtage. Met de afko artt. [voluit uitspreken] kort je 'artikelen' af. Een florin is de Arubagulden, de munteenheid aldaar. Een arve (naam afkomstig uit het Zwitsers-Duits) is een alpenden. Een aryballus is een oliekruik, het aryl een organisch-chemische groep en het aryn een kortlevende aromatische verbinding. 'Wie van as is, was' (V. Vroomkoning). Tefra is vulkanische as. Ja, toen het te laat was, was hij de sadder-and-wiser (sadder-but-wiser) persoon. Wil je mij asap [acroniem, letterwoord – as soon as possible] doen weten of de asam echt een tamarinde is [ook: assem, asem]? Blauw asbest is crocidoliet, bruin asbest amosiet en wit asbest chrysotiel. Asbestkanker heet ook wel diffuus mesothelioom. Een ascaride is een spoelworm.

11. Een asdicinstallatie (anti-submarine detection and investigation committee) vind je op onderzeeboten. Het ascocarp (antoniem: basidiocarp) is het vruchtlichaam van de zakjeszwammen, genoemd naar de ascus, de cel waarin bij de zakjeszwammen (ascomyceten) de geslachtelijke sporen gevormd worden. De ascotstijl is een glamoureuze Britse kledingstijl. Ascites is buikwaterzucht. Wat hebben astrologische ascendanten [dierenriem bij tijdstip van geboorte] met ascendenten [verwanten in neergaande lijn] te maken? Sacharase is een enzym om rietsuiker te splitsen in fructose en glucose. Tryptase (sub lemma ook: trypsasegeschrapt 2022!) is een eiwitsplitsend enzym in het pancreasvocht, dat werkzaam is in de darmen. Een ases is een noot, maar die kun je niet eten. Asfyxiatie is de verstikkingsdood.

12. Een sheep in sheep's clothing is geen wolf in schaapskleren. Bij de ashrams [leefgemeenschappen India] hadden ze een asherakat (een kruising van serval, luipaard- of tijgerkat en de gewone huiskat). Wil je ketjap asin (zout) of ketjap manis (zoet)? Hij was zo geschikt als een asinus ad lyram (als een ezel tot het bespelen van een lier). Een asocontainer is een laatstekanswoning. Hij klierde de godganse dag, a solis ortu usque ad occasum (van zonsopgang tot zonsondergang). Hij koos à son aise (op zijn gemak) iets à son goût (naar zijn smaak).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten