maandag 6 juni 2022

2757 Dictee donderdag 09-06-2022 (2) – dictee BeNeDictee 2022 Zoetermeer, deel 1, 2 en shoot-out

Dictee – dictees [2757]

BeNeDictee 2022 Zoetermeer, deel 1, 2 en shoot-out

Mooie zomerzaterdag, partyboerderij, BeNeDictee 2022 in Zoetermeer.

Bij gastvrouw Dian en auteur Lizi voelden we ons geheel heppiedepeppie, happy dus! Bij de ochtendzitting (deel 1) moesten er 81 woorden worden ingevuld (1 t/m 80A) en bij de middagzitting (deel 2) 71 (81 t/m 151). Nodig of niet, de eventuele shoot-out werd meteen maar meegenomen bij deel 2 (6 invulwoorden).

Oost west, thuis best

Deel 1

1. Hoe was het Appie in de laatste jaren vergaan? Dat was nogal wisselend. Aanvankelijk was hij uiteraard blij weer vrij rond te kunnen lopen. Hij begreep echter goed dat hij wel de nodige maatregelen moest treffen om niet direct weer aangehouden te worden. Zijn gezicht zou na enkele uren maar al te bekend zijn, en een arrestatie zou niet lang op zich laten wachten. Op dus naar een bevriende plastisch chirurg, voor de nodige correcties.

2. Helaas was deze niet op de hoogte van zijn 1 pre-existent [alleen preëminent en preëmptief = preventief] tekort aan 2 PAFplatelet activating factor [hormoon dat bloedplaatjes activeert], een spulletje dat de bloedplaatjes activeert – en dus veranderde zijn gezicht in één groot schilderij van 3 hematomen, waarbij de 4 gebotoxte gebieden verdacht glad afstaken. Eén voordeel was, dat hij meteen al onherkenbaar was geworden.

3. Hij zat onder een 5 yucca (palmlelie – daarin de yuccamot - zie ook 13) een tijdschriftje te lezen, toen hij tot zijn schrik de reclasseringsambtenaar 6 gewaarwerd, die eerder had geprobeerd hem op het rechte pad te brengen. Kennelijk vond zij het juist nu een goed moment om een 7 boob- en nosejob [borst, neus - niet echt in wdb. - nose helemaal niet en boob maar een beetje in sideboob - nosejob wel in GB, dus het geheel is bijna-dicteewaardig; 'en' of 'and'? - 3 woorden of 1?] en nog 8 het een en ander te laten verrichten. Alhoewel haar 9 gefacelifte gezicht ongetwijfeld nog wat gevoelig was, en zij in hem niet direct een 10 oud-cliënt herkende, kon zij het niet laten hem in een ratelend 11 staccato algemene adviezen te geven over het opbouwen van een goede toekomst, bijvoorbeeld door te 12 macrameeën of het planten van een maniok, – ook wel 13 yuca [zie ook 5 - struik, maniok, broodwortel, cassave, manihot] genoemd. Zij bracht boeken uit de bibliotheek van de kliniek voor hem mee, (uiteraard geen 14 schund [prikkel- of minderwaardige lectuur] of 15 teasestrips [met zo goed als naakte heldin, met sadistische inslag], alleen stichtelijke boeken, en, 16 godbewaarme, een kookboek over Griekse eieren), las hem 17 kwatrijnen voor, probeerde hem aan het lachen te krijgen met 18 limericks of een 19 burleske en deed zelfs een 20 demi-plié [ballet, maar: grand plié] om hem ervan te overtuigen dat schone kunsten ook voor hem bedoeld waren. Al die tijd sprak Appie geen woord. Hij had visioenen dat hij haar met een knuppel van 21 padoek [zeker hout] de hersens insloeg, maar hij zweeg in alle talen. Uiteindelijk gaf de dame – ditmaal gekleed in een 22 paletot [overjas, mantel] – er de brui aan en met een “wel 23
potje-met-blommen [bastaardvloek], ik sloof me hier uit voor u, en u doet 24 niet eens een béétje uw best” beende ze gefrustreerd weg, Appie met 25 moord-en-doodslaggevoelens [samenstelling van de vaste uitdrukking 'moord en doodslag' met het woord 'gevoelens'] achterlatend. Aan zijn inborst was duidelijk nog niet veel verbeterd.

4. Toen de bloeduitstortingen weggetrokken waren en hij weer de straat 26 op durfde, was het in eerste instantie zaak om aan een nieuwe 27 ID-kaart te komen met zijn nieuwe 28 facie (gezicht, uitspraak: faa-sie) erop. En dan, 29 en passant, ook maar meteen een nieuwe naam. En waarom dan ook maar niet meteen een zogenaamd bewijs van inschrijving in het 30 BIG-register [uitspraak bihg, letterwoord met hoofdletter … register waarin artsen, apothekers, verpleegkundigen, paramedici e.d. verplicht zijn ingeschreven – Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg], als 31 ic-verpleegkundige.

5. Gewapend met zijn nieuwe identiteit, gezicht en beroep, maar zonder een cent op zak was het nu zaak om eerst weer aan 32 doekoe [geld] te komen. Hij meldde zich aan bij het Rode Kruis, en kon, na allerhande formaliteiten, zoals het overhandigen van een 33 vog [verklaring omtrent het gedrag – afgegeven door burgemeester], aan de slag bij een 34 coronaprikpost. Hij had weliswaar nog nooit eerder een injectie uitgedeeld, maar er bleek niets aan te zijn. Gewoon prikken, 35 hatsekiedee! Het verdiende best redelijk, maar zijn verdiensten gingen in eerste instantie naar de plastisch chirurg en de man van de papieren. De rest ging bijna helemaal naar zijn onderkomen, en na een maand of wat 36 geairbnb'd [ww. airbnb’en] te hebben, had hij nog steeds maar bar weinig geld in het laatje. De vriend bij wie hij een deel van zijn criminele verdiensten had ondergebracht, bleek toch niet zo’n goede vriend te zijn, (vriend met geld verdwenen naar 37 Verweggistan), en zijn geliefde 38 kallipygische [mooie billen] vriendin had de rest van het geld omgezet in 39 CFP-franken [Comptoirs Français du Pacifique-frank, genormeerde aanduiding: XPF], om daarmee onbezorgd te kunnen genieten op de stranden van Papeete.

6. Met het uitblussen van de 40 SARS-CoV-2-epidemie waren zijn prikkunsten overigens ook niet meer nodig. Hoe dus aan geld te komen? Écht op een 41 intensivecareafdeling gaan werken zag hij niet zitten. 42 In arren moede keek hij op de laptop, die hij bij de prikpost had gejat, bij de vacatures. Het stemde hem niet vrolijk.

7. Hij zag zichzelf niet als onderwijzer op een 43 jenaplanschool (elke donderdagmiddag van 2 tot 3 uur 44 slöjdlessen). Ook een functie als 45 privéhondentrimmer bij de plaatselijke 46 kynologenclub (alleen voor 47 mastiffs, 48 bichons, 49 saloeki’s en 50 sharpeis [47 t/m 50 zijn honden: 47 Engelse dog, 48 soort maltezer, 49 Perzische windhond, verwant aan de Afghaanse en 50 kortharige, Chinese rashond]) leek hem, met zijn hondenfobie, geen goed plan. Appie zuchtte eens diep.

8. Bij een banketbakkerij (gespecialiseerd in 51 profiteroles, 52 appelcarrés en 53 amandelpencees) [pensee = tuinviool] werd gezocht naar een 54 thermohydraulischesanitatiemedewerker [drieledige samenstelling: ((thermohydraulische + sanitatie) + medewerker) aaneen] . Bij doorlezen van de kleine lettertjes bleek dit te betekenen dat de bakplaten met erg warm water afgewassen moesten worden. Appie keek nijdig naar de resten van zijn karige maaltijd en de vaat die zich op zijn aanrecht had verzameld.

9. Dans- en balletschool Stap en Struikel zocht een instructeur voor de 55 paso doble, de 56 bossanova, de 57 hoela en de 58 galop [galoppe bestaat niet]. Bij de balletafdeling was er vooral behoefte aan iemand met talent voor de 59 capriool [capriole bestaat niet] (zonder hand aan de 60 barre – ballet, uitspraak bahr, evt. baar) en de 61 arabeske (uh moet uitgesproken worden). Het kunnen doen van een 62 pirouettetje (ook: pirouetje, maar dat heeft een andere uitspraak) was een 63 sine qua non [c.s.q.n. = conditio ...]. Appie voelde zich een grote mislukkeling.

10. Host bij een reisorganisatie misschien? De reizen zouden gaan naar Italiaanse 64 trulli [enk. trullo, me. bouwwerk van keien,
Zuid-Italië - ook trullo's, andere uitspraak
], Nepalese 65 stoepa’s en rotswoningen waar nog werkelijke 66 troglodieten [holbewoner] woonden, (een 67 speleologie-uitje was natuurlijk bij de reis inbegrepen). In Florida zou worden 68 geskydived [ww. skydiven] en in Nieuw-Zeeland kon men bij de 69 Maori’s de 70 haka [ceremoniële dans] doen. Op de Tafelberg zouden de 71 Kaapse klipdassen (ook wel dassies genoemd) om je 72 heen huppelen en op de Monte Baldo bij het Gardameer zou men zich tegen de heerlijk zachte 73 alpaca’s [berglama's, paco’s] kunnen 74 neervlijen. Reis- en verblijfskosten werden betaald, de verdere bezoldiging bestond echter slechts uit zakgeld. (En Tahiti stond niet op het programma, dus zijn visioen waarbij hij zijn geld zou terughalen bij zijn ex zou niet bewaarheid worden.)

11. Maar het kon nog erger. Bij een internationaal bedrijf, gespecialiseerd in implementatie van in- en uitvoerende managementorders, zocht men naar een 75 humanresourcesconsultant [anders uitgesproken: hr-consultant]. Het werd Appie op geen enkele manier duidelijk wat het bedrijf nu eigenlijk deed. En toen hij las dat een snelgroeiend SaaS EdTech bedrijf een Senior PHP Symfony Developer zocht, begon hij stilletjes te huilen.

12. Appie gaf het op voor vandaag. Verveeld bladerde hij wat in de boeken, die de reclasseringsambtenaar hem gebracht had. Het zogenaamde kookboek bleek een vreemde titel te hebben. De Griekse ij. Hij begon te lezen. Na tien bladzijden was er nog over geen 76 omelet, 77 chakchouka (ook: shakshuka – zelfde uitspraak, groenteomelet) of 78 frittata (= omelet) geschreven, om over 79 kandeel [warme drank, etc. - zie VD] nog maar te zwijgen. Na twintig bladzijden was hij verbaasd dat er zúlke mafkezen bestonden en nog iets later begon hem iets te dagen. Als het verhaal ook maar een beetje op waarheid gestoeld was, bestonden er dus echte dicteefanatici, die 80 coûte que coûte wilden winnen. En waar fanatisme was, was mogelijkheid tot 80A zakendoen [znw. en ww. – GB en VD aaneen]. Zijn soort zaken. Maar hoe tot die groep door te dringen? Spelling was nooit zijn beste vak geweest. Werk aan de winkel, dus.

Deel 2

13. Zonder van het bestaan ervan af te weten, maakte hij een plan dat keurig aan de smartcriteria [smart is bnw. en letterwoord van:
spe­cifiek, meet­baar, ac­cep­ta­bel, re­a­lis­tisch, tijd­ge­bon­den - aaneen, vgl.
smart-tv, GB, VD
] voldeed. Om te beginnen verdiepte hij zich in de richtlijnen van het 81 Groene Boekje, ofwel de 82 Woordenlijst Nederlandse Taal [op omslag GB]. De moed zonk hem in de schoenen, maar hij ploeterde voort. Aan het eind van een oefendag kon hij geen woordgroepen of samenstellingen als 83 “spic en span”, 84 “keurig netjes”, 85 “stoffer en blik”, 86 “koek-en-zopie” of 87 “haastje-repje” meer zien, maar de volgende dag ging hij stoer weer door. Ook Beter Spellen bleek een waardevolle informatiebron te zijn voor het los-vast-streepjeprobleem. Bijvoorbeeld: “De natte kleding hangt tussen de kachels. De kleding lekt 88 ertussen uit [uitlekken].

14. De grootste lol had hij echter met de site Dictees.nl. Niet alleen was daar een schat aan informatie, maar hij kwam daar ook achter 89 nogal wat gegevens van zijn doelgroep. Inmiddels deed hij mee aan enkele wedstrijddictees. Het inschrijfbedrag was steeds hoger dan hem lief was, en de eraan verbonden goede doelen interesseerden hem geen 90 mallemoer, maar de kost ging nu eenmaal voor de 91 baat uit. 92 Langzaamaan begon hij beter te presteren en hij was 93 stupéfait toen hij ineens in de top tien stond van het groot Dictee van 94 Ubach over Worms [uitspraak: uu, niet: oe - overigens niet in wdb. - Wikipedia: kern in de Nederlandse provincie Limburg - gemeente Landgraaf].

15. Inmiddels had hij goed de kans om zich te verdiepen in de 95 idiosyncrasieën [persoonlijke aangeboren overgevoeligheid] van de groep die zich stoer dicteetijgers noemde. Eigenlijk viel het hem een beetje tegen. Zó raar waren ze nu ook weer niet. Bij wie zou er wat te halen zijn? Artsen waren natuurlijk 96 schathemeltjerijk, dus met hen kon hij eens beginnen. De eerste waaraan hij zijn plan voor 97 matchfixing voorlegde, keek hem echter zó minachtend aan, dat Appie er bijna een 98 reflexbradycardie [trage hartslag] van kreeg.

16. De tweede verstond hem net een beetje verkeerd en beaamde dat het voor maart inderdaad nog wat fris was. De derde nam het niet 99 au sérieux en wilde best meespelen met de grap. Toen ze merkte dat hij het meende, wenste ze hem het 100 heen-en-weer, een flinke aanval van 101 nefrolithiase [niersteenziekte] en hevige 102 chiragra [handjicht, voetjicht: podagra, pootje] toe. De vierde vond het overduidelijk een teken van een vroegkinderlijk ontstane 103 schizoïde [een psychische stoornis betreffend] en antisociale persoonlijkheid, probeerde een passende 104 dbc [diagnose-behandelcombinatie] te zoeken en liet het daarbij. Dat schoot dus niet op.

17. Een 105 IT’er! Die lui verdienden ook altijd bakken met geld, en bovendien gaven ze het nooit ergens aan uit. Helaas, ook hij was 106 behept met een veel te grote integriteit. De advocaat in het gezelschap viel ook af. Je wist maar nooit waar en wanneer je zo iemand weer nodig had. Bij de notaris moest hij erg op zijn 107 qui-vive zijn. De laatste waarmee hij zaken had gedaan bleek zelf een 108 schoelje te zijn, om maar niet te zeggen een 109 schobbejak. Maar ook bij de notaris van het gezelschap stond het woord “eerlijk” op haar voorhoofd geschreven. Een accountant had natuurlijk alles met euro’s te maken, maar of hij er zelf nou 110 myriaden van had? Ach, niet geschoten, altijd mis. Maar ook deze keek hem aan alsof hij een 111 superslijmerige 112 snotolf [vis, ook: snotneus, in die betekenis ook: snotdolf of snotdolver] was.

18. Bij mensen in het onderwijs, universitair of niet, viel natuurlijk niets te halen. Bovendien, zou het een wiskundige 113 dreestrekker nou écht wat kunnen schelen of hij nummer 1, 2 of 3 werd? Dat was toch wel erg onwaarschijnlijk. Moeders met kleine kinderen, 114 bam [bewust alleenstaande moeder] of niet, liet hij met rust. Zelfs Appie had ergens grenzen. Dan de twee 115 Gooiers. De een bleek, 116 jandorie nog an toe [ook: aan, maar dat heeft een andere uitspraak], van mening te zijn dat hij ook zonder hulp van buiten wel bij de 117 fine fleur van het dicteegezelschap hoorde. De ander wilde erg graag de middenmoot ontstijgen, maar niet ten koste van zijn 118 o zo zuivere geweten. 119 O zo [Ozo is ook nog: Oranje zal overwinnen, WO II)!

19. De 120 bijna-burgemeester van Amsterdam kapte hem af, zei hem zijn waffel te houden en op te sodemieteren naar 121 Geenhuizen. De 122 headhunter, misschien? Maar nee, ook zij verlaagde zich niet tot 123 tricheren [werd eerder met g dan met ch voorgelezen - maar trigeren bestaat niet, moet je weten (:-))]. Wel schreef ze “gtav” achter zijn naam in haar portfolio, wat stond voor “geen tijd aan verknoeien”. De beroepscorrectoren hadden meestal nog voor hij tot de 124 pointe kwam, al zóveel op zijn uitspraak aan te merken dat hij niet verder durfde te praten, en de hoofdcorrector aller correctoren zei dat hij meestal niet meedeed aan dictees, maar graag eens een 125 wrochtsel van zijn hand wilde nakijken. Voor de elektrotechnicus en zijn broeder in de geluidstechniek, die gewoon van 126 rechttoe, rechtaan [kan met en zonder komma; je moet opschrijven wat er voorgelezen wordt ... - de komma is niet voorgelezen en had niet opgeschreven moeten worden] hielden, was de manier waarop Appie zijn verhaal uitlegde veel te wollig, dus ze hielden op met luisteren. En de journalist van het gezelschap dreigde zijn omkooppoging in een 127 column van de grootste krant van Nederland te plaatsen, met naam en toenaam.

20. En over één persoon kwam hij zo weinig te weten, dat hij niet wist hoe hij haar moest benaderen. Zo werkte hij het rijtje dicteetijgers zonder resultaat af. Het geldgebrek begon voor Appie, die de 128 mammon nu eenmaal vol overtuiging diende, serieus te worden. Het was een meevallertje voor hem, dat de 129 omikronvariant rond begon te waren en hij weer een tijdje kon gaan prikken.

21. Op een sombere ochtend haastte hij zich door een 130 sibibusi [zware onweers- en/of regenbui] naar de prikpost. Zijn 131 knirpsje (opvouwbare paraplu) een dag eerder 132 buitgemaakt [onov.; maar: iets buit maken] bood niet genoeg bescherming tegen de stortbui die in zijn ogen prikte. Daardoor zag hij de 133 e-bike niet die veel te hard van de stoep 134 afreed [lemma 'afrijden', 2 ww., van een hogere plaats naar een lagere rijden: (van) een heuvel afrijden, (van) een hoogte afrijden] en hem frontaal raakte. De buiteling die hij maakte was vergelijkbaar met een kruising tussen een 135 lutz en een 136 rittberger [sprongen bij schaatsen: 135: met beide benen en achterwaarts ingezet en 136: in de lucht om je as draaien, daar­na op het af­zet­been landen en ver­vol­gens ach­ter­uit schaat­send door­gaan], maar de landing was een stuk minder vloeiend en sierlijk. De klap kwam hard aan en in het ziekenhuis was het enkele dagen 137 kantje boord. Eenmaal op een gewone ziekenzaal was het ook geen feest. Rustig 138 beter worden? Ho maar. De 139 fysio-, [lees goed voor, die komma!] ergo- en revalidatietherapeuten hadden een dagprogramma waar hij 140 bekaf van werd. Bovendien lag hij op een achtpersoonszaal met links van hem een 141 potjerol [vero: dik en vet persoon] die vanwege zijn 142 slaapapneu iedereen uit zijn slaap hield en rechts van hem een gewezen 143 pallieter [levenslustige kerel], die nu na een 144 CVA [cerebrovasculair accident] aan 145 witzelsucht [ziekelijke neiging tot flauwe grappen - in VD, Wiki-archief, Bob van Dijk] leed en aan 146 één [zo in VD - spelregels] stuk door flauwe moppen tapte. En als zij eindelijk stil waren, dan was het wel de verpleging die 147 in- en uitliep en hem wakker hield. Stapelgek werd hij ervan.

22. Wat zou het heerlijk zijn gewoon een eigen slaapplekje te hebben, dacht hij. Waar ’s nachts de deur gewoon 148 dichtzit. Waar je 149 geeneens hoeft na te denken en gewoon 150 driemaal daags een maaltijd krijgt. Waar je lekker fout mag spellen; sterker nog, waar je nooit iets hoeft op te schrijven. Waar was dat toch, dat hij dat had meegemaakt? Hij peinsde eens diep en toen wist hij het weer. En toen hij uit het ziekenhuis ontslagen werd, meldde hij zich dus, uitziend naar een beetje rust, bij de dichtstbijzijnde 151 p.i. [penitentiaire inrichting] 

Shoot-out

"Dat was dus 1 des Pudels Kern” [ook goed: des poedels kern, zelfde uitspraak – VD, lemma ‘poedel], bedacht het kattenvrouwtje zich, toen ze de 2 beauceroneigenaar [hond] zag ruziën met het baasje van de 3 fila brasileiro [Braziliaanse vechthond]. “Ze willen gewoon allemaal de gouden 4 cairnterriër [kleine, van oorsprong Schotse jachthond] winnen, en zich niet laten afschepen met een plastic 5 havanezer [hond, oorspronkelijk uit Havana]. Enfin, als ze maar geen 6 lyssa [hondsdolheid] oplopen."

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten