vrijdag 3 juni 2022

2754 Dictee woensdag 08-09-2022 (2) – dictee Groot Nijkerks Dictee der Nederlandse Taal 2022

Dictee – dictees [2754]

Groot Nijkerks Dictee der Nederlandse Taal 2022

(geen titel) (auteur: Bert Jurlings, op dat moment stadsdichter)

1. Wie heden ten dage het wereldnieuws aanhoort en aanschouwt, moet tegen een stootje kunnen. We hadden de corona-epidemie en de bijbehorende quarantainekilo’s uit de anderhalvemetersamenleving nog maar ternauwernood van ons afgeschud, of de volgende misère, de Oekraïneoorlog, daverde over de wereld heen.

2. Laten we dan, om het op een avond als deze nog een beetje plezant te houden – excuus voor deze archaïsche vondst – [tweede gedachtestreepje kan ook weggelaten worden], nog maar even voorbijgaan aan kwesties als migratiedilemma’s, politieke radicalisering, seksuele of religieuze repressie, sociale verruwing, verwarrende complottheorieën en een angstaanjagend naderende klimaatcatastrofe.

3. Gelukkig laten de Nijkerkse Rotarians zich niet uit het veld slaan. Door hun slogan ‘De oceaan begint hier’ [kleine d denkbaar], zijn we erop gefocust dat elk stuk plastic dat wij kosteloos en laconiek over onze balustrade gooien, uiteindelijk in de oceaan belandt en daar uiteenvalt in microplastic, dat tot in lengte van jaren de zee vervuilt.

4. Cijfers hieromtrent zijn niet vrolijk stemmend, oftewel weinig optimistisch. Sigarettenpeuken vormen een hoofdpijndossier. Mede dankzij geraffineerd lobbywerk rond de tabaksfabricage belanden jaarlijks louter en alleen al in het Nederlandse publieke domein tussen de vijf en tien miljard peuken, die tjokvol kunststoffen en chemicaliën zitten.

5. Toxicologen waarschuwen voor onomkeerbare gevolgen voor plant, dier en mens. Ter illustratie: wanneer u bij een haringkar een harinkje hapt, wordt u in toenemende mate onvrijwillig getrakteerd op een portie minuscule plastic deeltjes waar uw lichaam van doordrenkt zal raken, met alle risico’s van dien.

6. Nijkerkse dicteeschrijvers opgelet, hier speciaal voor u een oneliner en een ecologisch verantwoorde uitdaging: Red de aarde en maak fouten [kleine r denkbaar]! Elke deelnemer aan dit dictee raapt vanaf morgen met een wekelijkse frequentie net zoveel peuken van de straat als het aantal fouten dat hij of zij in dit Rotary Groot Nijkerks Dictee gemaakt heeft. Memoreer dat elke door uw fout geraapte en afgevoerde peuk de wereldzeeën een heel klein beetje schoner houdt en vrijwaart van een dosis artificiële troep.

7. Met deze praktische activiteit eindigt onze schrijfexercitie in deze excellente accommodatie in Nijkerk, waar we vreedzaam naast elkaar mochten strijden in een alleszins aangename context, waarin fouten maken niet tot een crisis leidt en waar men elkaar na afloop uitgebreid knuffelt of de hand schudt. Dank u wel voor uw niet-aflatende [eventueel: niet aflatende] aandacht.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten