maandag 26 juli 2021

2324 Dictee donderdag 29-07-2021 (1) dictee Dictee van de dag (284)

Dictee – dictees [2324]

Oefendictee 573 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (284)

1. Hij heeft een Zwabische [uit Zwaben] achtergrond. De zwacri [zware criminaliteit]. rukt op en het wibocriaantal [witteboordencrimineel] neemt niet af. De yuanverzwakking [renminbi, renminbi yuan, CNYChina, dialect: yen – symbool: ¥ – = 100 sen] dreigde (nee, niet die van de chouans – uitspraak chouan /ʃuwɑ̃/, yuan /juwɑn/! – der Bourbons in de Vendée!). Stimezo is de Stichting voor Medische Zwangerschapsonderbreking. Een bekende zwangerschapsreactie is die van Aschheim-Zondek. Toxicose is pre-eclampsie [zwangerschapsvergiftiging]. Al na drie keer een faro [Brussels mengbier] sloeg hij dronkenmanspraat uit. De hoge of lage rang van moellahs (mollahs) hangt af van geografie en van wel of niet soenniet zijn. Wat zijn striae [zwangerschapsstriemen]? De QE, de quantitative easing, is een monetaire verruiming. Hier volgt nog een kwamtum [hoeveelheid] aan vreemde woorden: quantité négligeable (te verwaarlozen hoeveelheid), quantum in me (voor zover ik vermag), quantum libet (q.l.: zoveel men verkiest), quantum placet (of vis; q.p., q.pl. of q.v.: zoveel men belieft), quantum sufficit (of satis; q.s.: zoveel als vereist wordt) en quantum valeat (zoveel als het waard is).

2. Volgens de Hinderwet (VD, specifiek – GB: h) kun je een hinderwetvergunning [GB] krijgen. Een vitrine is een glazen kast, als je daarin je porselein bewaart, is dat ook een glazenkast (ook als je erin woont). Aan glidkruid [lipbloemige plant] heb je weinig voor een glitterjurk. Met gm-voedsel [GB, VD – genetisch gemodificeerd voedsel] wordt frankensteinvoedsel bedoeld. Gnocchi [njoh-kie, gnoh-kie] is een tussengerecht [van zekere balletjes]. De vele go's staan in schril contrast met de weinige no-go's. Wat, g.o.-overleg [georganiseerd overleg] in een gocart [skelter]? Mijn heibeiige [snibbig, kijfziek] tante zou zich tegoed doen aan de pruimedanten [gedroogde pruim]. De goëtie (zwarte magie) werd begeleid door een goezla [eensnarige viool]. Wie goeddoet, goed ontmoet. Dat is een goed opgeleide medewerker. Bij mij kan hij geen goed doen. Misschien zal een jajempie (dan moet je wel jajemen) je wel goeddoen. Die goedsul is van een goeiig type. Hou je meer van gooi-en-smijtfilms, van de film noir [in grauwe, dreigende omgeving], of van slasherfilms [zeer bloederig]? Geef hem een paar golden delicious [handappel] mee.

3. Golauyoek [oe oo oe]: gefrituurde beignets met varkensvlees.
Golf-deeltjedualisme [verwisselbaar]: snapt u het? Gloriosae memoriae [roemrijker nagedachtenis] John F. Kennedy: "Ich bin ein Berliner." (1961). Met gracieuze gratie schreed zij voort. RL: "Und ich bin ein (halber) Bressiaander". De zwart-Amerikaanse types komen niet uit zwart Afrika. Zoek op: een zwarte dag (dies ater), de Zwarte Hoop [plunderende onbetaalde krijgslieden 16e eeuw], het zwarte front [de neofascisten], de Zwarte Zondag [2e zondag voor Pasen: alles zwart – zwarte zondag = 1991, Vlaams Blok won voor het eerst], de zwarte pest [builenpest] en de Zwarte Dood (specifiek 14e eeuw, anders: zwarte dood). De zwartblaffer, tevens zwartpoeper [geen hondenbelasting betaald], blafte naar de zwartblaarde [zwart met witte kop] koe. Van zwartepieten houden ze niet, Sinterklaas en Zwarte Piet. Niet elke zwartkijker betaalt geen tv-taks [hij kan ook somberen]. De wilde weit is een soort van zwartkoren. Ik heb dat zwart-op-wit. Tot welke beroepsgroep behoort een zwartjan [schoorsteenveger]? De Zwartvoetindiaan keek verschrikt naar de zwartvoetpinguïn. Een solfatare is een zwavelbron. Nordhäuser, Saksisch of rokend zwavelzuur (oleum) is een bekende olieachtige vloeistof.

4. Sulfoxysme is zwavelzuurvergiftiging. Daarvoor heb je zwaveligzure zouten (sulfieten) nodig. Om huiden te ontharen, moet je ze eerst zweden [ontharen met kalkmelk- of brij]. Die zweefmiep (zweefmuts – stewardess) verzorgde onze maaltijd. Wat kookt een zweepkoker [niets – koker aan rijtuig voor zweep]? Hebben sudorifera [zweetdrijvende middelen] dezelfde uitwerking als een sudatorium [zweetbad, vertrek voor Turkse baden]? Nee, dus. In een zweetkist worden huiden gesmart, onthaard. Een hidradenoom is een zweetkliergezwel (ontsteking: hidradenitis). Sudamen is zweetuitslag. In het zweiboekje van de scheepstimmerman staan enkele zweien (L-vormig) en dubbele zweitjes (T-vormig). Wat is een (in)tumescentie [(op)zwelling]? Na het grand slam (groot slem) volgde een slemppartij [brassen, overdadig eten en drinken]. Een zwemboerka is een boerkini, een hijood
[hie-dzjoet]. Hij heeft last van zwemmerseczeem. Sifonoforen (buiskwallen) hebben een zwemklok [klokvormig, zorgt voor voortbeweging]. Epidermofytie is zwemschimmel. Voor alle parate legeronderdelen geldt steevast de zwemvesttheorie [snel aan te vullen met reservisten].

5. Mijn appeltje [p-woord … penis] is mijn frederikje, een curaçaoënaar past in een deep throat, een bana [zelfde] is Surinaams, een boner [Engels, erectie] niet per se, een cockring past om zo'n eikel, een kobus is een lul en dus een kortjan, een pepernoot [idem] is een pieleman (pielemuis, en een pielenman is werkzaam in de aardewerkindustrie!), een priapisme treedt op zonder viagra, een stijselaar [idem] is een stompie [idem, stompje], een staart [idem] kan een steigertje [erectie] worden, een rampetamp [idem] is een sannie [idem, sanne], een stratenmakersstoeltje [p-woord, groot] is een snikkel [idem], een tampeloeres [idem] is een Surinaamse tollie [idem] en de elfde vinger [idem] ten slotte is een zwelneus [idem]. Een vrouw kun je met een potlood [idem] op de veter nemen [gemeenschap hebben].

6. Hoezo, rijke taal? Een scooper [oe] is een zwenklaadschop. De getuige zwoer, mijn vinger zwoor of zweerde. Medisch gezien is een planocyt een zwerfcel. Het nomadenvolk trok voort. Zwets niet uit je nek, hou je wauwel liever! Van Dale noemt de aronskelk ook aäronskelk. De aäronitische zegen stamt van Aäron, zoon van Amram en Jochebed. Je moet geen Abrammetje willen spelen [halve waarheid, Gen. 12:13]. Wat belijden de abrahamieten [Syrië: godheid van Christus loochenen]? Abraham teelde Izaäk (bracht … voort) en Izaäk teelde Jakob. Achab huwde met Izebel. Jesaja is de profeet die optreedt tijdens de koningen Jotham, Achaz en Hizkia. De Bijbelse figuur Achitofel is naamgever van alle achitofels [niet te vertrouwen raadgever]. Zijn adamieten naaktlopers? Jazeker! Hard studeren is adammen. Jij bent familie van mij van Adamswege, maar wie is jullie echte adam [stamvader], voor zover bekend? Ahasverus was de Wandelende Jood. De Amorieten vormen in de Bijbel een stam van de Kanaänieten.

7. Twee van de twaalf apostelen zijn Jakobus, de zoon van Zebedeus en Jakobus, de zoon van Alfeus. De Ammonieten woonden ten oosten van de Jordaan en de Dode Zee, ammonieten zijn fossiele weekdieren. Toelichting: veel Bijbelse namen zijn uit VD verdwenen, de hier gebruikte staan er allemaal nog in! Amos is een van de profeten, maar zijn Bijbelboek is ook een van de kleine Profeten [Hosea t/m Maleachi]. Zonder de apostel Andreas hadden we nu nooit dolle of kouwelijke driesen gehad. Anna (Sint-Anna) zou de moeder van Maria geweest zijn. Een voorstelling van het laatste oordeel is (volgens Van Dale) een apocalyps(e), het laatste Bijbelboek is de Apocalyps(e) (Openbaring van Johannes). In het Woord (de logos) wordt het Woord [God de Zoon] geopenbaard. Wat zijn de zeven gaven van de Heilige Geest (zelf de gave Gods)? Wijsheid, inzicht, raad, sterkte, kennis, vroomheid en ontzag voor God. Bacchus' gave is de wijn. Schoonheid en bevalligheid zijn de gaven van Venus en de (3) [Romeins] Gratiën (Grieks: Charites). Aquila [sterrenbeeld =]: Arend, Adelaar.

8. Apollo's en Phoebus' gave is het vermogen tot dichten. Bethesda was een vroege zorginstelling. Betel (NBG) ook? Berseba is een plaats aan de zuidgrens van Kanaän. De benjamin van de familie dankt zijn naam aan de jongste zoon van aartsvader Jakob, Benjamin. Belsazar is verbonden met de uitdrukking 'mene, mene, tekel ufarsin' (letterlijk: geteld, geteld, gewogen, te licht; gij zijt gewogen en te licht bevonden). Met Belial wordt de duivel bedoeld (met zijn kinderen Belials of belialskinderen). Voor Bel: zie Baäl. Een behemoth [VD: groot en sterk viervoetig dier] wordt vereenzelvigd met een nijlpaard. Een beëlzebub is – letterlijk of figuurlijk – een brulaap. Met Beëlzebub [een god] kun je de duivel of de boze geesten uitdrijven. Het beëlzebubsfeest is de schoonmaaktijd. Nou zeg je alweer 'och': 'Och' [eigenlijk: Og] was de koning van Bazan. Wat heeft de (Sint-)Bartholomeusnacht (Bloedbruiloft) met een discipel van Jezus te maken [die nacht viel op de datum van de viering van Sint-Bartholomeus = apostel]? Asafoetida [ee] is duivelsdrek (gebruikt als specerij). Azië komt van Asia.

9. Assyrië was in oudtestamentische tijden een grote en machtige staat in Mesopotamië (hoofdstad: Ninevé), vijand van Israël, dat het tienstammenrijk in ballingschap voerde. Een en ander leidt bij mij tot Ninevitische en assyriologische [assyriologie = bestudering Assyrische oudheden en taal] associaties. Damasceners komen van Damascus. Astarte was de vrouwelijke tegenhanger van de hoofdgod Baäl: de Syrisch-Fenicische (ook: Foenicische) moeder- en vruchtbaarheidsgodin. De Asjoera is voor soennieten en sjiieten – elk met eigen invalshoek – een herdenkings- en vastendag. Wat houdt het jansenisme [weinig mensen voorbestemd tot redding] in? Kolossenzen wonen in Kolosse en het Colosseum [groot amfitheater Rome, ook: Coliseum] is kolossaal. Het liefst zie ik Korinthische zuilen. Abraham kwam uit het Ur der Chaldeeën. De vrouw Ruth uit het gelijknamige Bijbelboek was niet zo rijk als Boaz. Bileam zadelde zijn ezelin en trok heen (ww.: heentrekken). Bethlehem [VD; NBG: Betlehem] is een stad in Palestina (het Midden-Oosten), de geboortestad van Jezus. Met 'Oekiyo-e' (Japans) worden prenten van de vlietende wereld bedoeld.

10. 'Van Dan tot Berseba' is het hele land door. Daniël is een Bijbelboek. Dikke vrienden: 't is David en Jonathan, niet: het is Flip en Jacob [past niet bij elkaar]! Delila verleidde en verraadde Simson (Samson). Deuteronomium is het vijfde boek van de Pentateuch (de Thora). Het veelgebruikte opschrift 'Eben-Haëzer' betekent letterlijk: steen der hulpe (tot hiertoe heeft de Here ons geholpen). Het leek daar wel een hof van Eden [lustoord – paradijs = Hof van eden]. De Edomieten, de afstammelingen van Ezau, woonden in Edom. De tempel van Artemis te Efeze was een van de wereldwonderen. Het nestorianisme [Christus niet alleen 2 naturen, maar ook 2 personen] stamt uit Efeze. Wat zegt onze egyptoloog [Egypte] daarvan? Elias (naam), hij weet het weer beter [toneelstuk, een elias]! Het Hebreeuwse 'Besjt' staat voor 'Baäl Sjem Tov' (Meester van de Goede Naam – benaming van Israël ben Eliëzer (achttiende eeuw), grondlegger van het chassidisme).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten