zondag 18 juli 2021

2315 Dictee woensdag 21-07-2021 (1) dictee Dictee van de dag (276)

Dictee – dictees [2315]

Oefendictee 581 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (276)

1. Een hoody [oe] is een sweater [èh, ook: ie] met capuchon. Honkyoku is meditatieve zenmuziek. Hoodoos [oe] zijn rotspilaren en voodoo is een rituele magie op Haïti en in het zuiden van de Verenigde Staten. Wraakroepende zonden zijn zonden die ten hemel schreien. Hemelschreiend is hemeltergend. De henry, eenheid van zelfinductie, is genoemd naar Joseph Henry, die hoogstwaarschijnlijk met een
henri-quatre getooid was. Hij = VD schrijft 'hiëroglief' en 'hiëroglifisch' altijd zonder i-grec [voluit]. [GB schrijft beide woorden ook met y]. Hij werd veroordeeld wegens hetze voeren: met een indrukwekkende hetzereeks. Hittepitten blijven lang warm. Het sint-janskruid, het hertshooi, staat rond Sint-Jan in volle bloei. Je mag nu niet langer om de hete brij heen draaien. Zij leidde de courtisanegroep. Morgenavond wordt de himmlische Länge [negende symfonie van Schubert] uitgevoerd. Ik volg in België het hobu [hoger onderwijs buiten de universiteit]. Hoc habet: die zit, hoc tempore (h.t.): op dit ogenblik (in functie).

2. Met aftersun op après-skiede zij; ook hij was bij de (het) après-ski. We gingen ernaartoe en eropaf (GB: erop afgaan). Zij is een idiste (beoefenares Ido). Het (de) ijzerhard [grond] groeide onder de ijzerhart [lucht]. Valt er nog wat te huttemannen [versieren in seksueel opzicht]? De familie Hutteman in Rotterdam was er een van slijpers. Ibuprofen is gewoon het acrylpropionzuurderivaat. Dit moet als ijlbodegoed verzonden worden. De censor vond dat het woord 'sensor' (voeler) geschrapt moest worden. IChThUS [Ièsous Christos Theou Huios Sotèr: Jezus Christus, de zoon van God, (is onze) redder], dat schrijf je toch nooit goed? Er zal maar humus [aarde] in je hummus [kikkererwten] zitten. Bij ichtyosis heb je een huid als van visschubjes. De humboldtpinguïn leed aan humboldtienvergiftiging (met oxaliet dus). Er moet een fout in zitten, het zal er dik in zitten, dat hij geblunderd heeft. Ik ga aan de j beginnen in VD. Eén jakkepoes, twee jakkepoezen (GB: poes – poezen, VD: poes – poes/zen). Een lafaard wordt vaak uitgescholden met 'jakhals'. Ik wil 'jak' (knoros) altijd maar fout schrijven [met y]. Kom zeg, dat zal Jaapje heten [dat zal waar zijn]!

3. Het jaïnisme kenmerkt zich door strenge ascese. De jahilia is het voorislamitische tijdperk, een soort chaos dus. De coluren zijn de jaargetijsneden [astronomie]. Waar zie je nog jabotjes [zjaa-boo] (geplooide strook)? Een jabiroe is een ooievaar, de naam komt uit het Tupi. Bij boksen is een jab [dzjèhp] een punch. De Wilde Jacht (stoet van oude Germaanse goden) waart vandaag de dag nog rond over de velden. Tocht- [trekgat] en jachtgat [geile vrouw] zijn geen synoniemen. Met deze Jachthonden [sterrenbeeld] kun je niet jagen. De jachtgodin is Diana. Een weimes is een jachtmes. Is dit een wandel- of ski-jack? Mooi duo, die Jack Pudding [harlekijn, hansworst] en Jack the Ripper [vrouwenbeul], met hun jack russell, hun jackrussellterriër. Naar Jaffa gaan [flauwvallen, sterven] is meestal erger dan in Jaffa liggen [in slaap gevallen zijn, in zwijm, in onmacht liggen]. In dat museum vind je een jade (jaden) bijl (VD ook: jadebijl). Die jaeger borstrok (jaegerborstrok) behoort tot mijn verzameling jaegerondergoed (jaeger ondergoed). Een jagamohan is de voorhal van een hindoetempel, met een piramidevormig dak. Mag ik tien jaffa's [(jaffa)sinaasappelen] van u?

4. De jakobijnen hangen het monofysitisme [Christus alleen de goddelijke natuur, niet de menselijke] aan. Die Jakoetse (Jakoetische) volksstam in Siberië is Turkstalig. Ik ben niet na-ijverig, ik heb een jaliefgevoel [geluksgevoel in driehoeksverhouding – ja +lief?]. Op verjaardagsvisite bij mijn tante gingen we bij de boer-overbuurman altijd op de bascule (baskuul – weegschaal). Een jamaicacoalitie is een coalitie van christendemocraten, liberalen en groenen. Na-ijver tussen personen van hetzelfde vak is jalousie de métier. Terwijl de ghibil [woestijnwind N.-Afr.] tekeerging, toverde hij een gerbil [woestijnrat] uit de gibus [hogehoed, hoge hoed]. Hoe omschrijf je een hoquetus [compositie met twee partijen, om en om, een tegelijk]? In de Indische cultuur is de jam karet de rubbertijd: afspraken neem je niet zo stipt en strikt. De jamu is een mengsel van traditionele Javaanse geneesmiddelen. Een janallemachtig (niet: Jan Stapallemachtig of Jan Stapnetjes!) is een excavateur [graafmachine]. Een janjaweed
[dzjahn-dzjaa-wiet] is lid van een gewapende Arabische militie in Darfur. Jammie [mjammie, mjam, njamnjam], was me dat lekker, zeg! Hij studeert japanologie.

5. Jan Klaassen was een trompetter van 's prinsen lijfwacht. In het traditionele poppenkastspel is hij echter de tegenspeler van Katrijn (Frans 'Guignol', Engels 'Punch', Duits 'Kasperl'). Een janker is een Salzburger jasje met borduurwerk, van linnen (voor de zomer) of loden (voor de winter – stof, ook mantel/cape ervan). Onze Janneman sprak steeds over Janneke Maan [kindertaal: de maan]. Beurskoersen vertonen vaak het januari-effect [stijgen dan gemiddeld sneller]. We kennen Sint-Jan Baptist [= Johannes de Doper] en Sint-Jan Evangelist [Johannes de Evangelist – beide sub lemma, ook St.]. Met zijn schizofrenie [gespletenheid] heeft hij vaak een januskop [is dubbelhartig, onoprecht]. Onze schilder heeft japan- en chinalak. Ze vergaderen met gesloten deuren, januis clausis [in comité-generaal]. Is een jappie [jonge ambitieuze professional] exact hetzelfde als een yuppie [young urban professional]? Ja.

6. Waar zie je nog jarretellengordels? Een aantal van ons zal naar kapitein Jas [te gronde gaan, doodgaan] gaan [in Nederland-Indië noemden de soldaten de inlandse doodgraver kapitein Jas, naar Jasper]. Gaan we jasje-dasje [netjes gekleed]? Jasses marante is een verbastering van Jezus, Maria en Anna. Een ja-stem is een voorstem. Is jatslag [diefstal] het jatmouzen [jatmozen: kleine diefstallen plegen] van jatschore [gestolen goed]? Ja, dus. Een javaan is een meesterknecht of een aap, een javaantje is een zeker koekje van boter- of zandtaartdeeg. Javanais is gebak van laagjes biscuit en crème au beurre. Hij legde het aan met een jazza [djèh-zaa, vrouwelijke jazzmuzikant]. Een j.d. is een jurum doctor, een doctor in de rechten, JD zijn de Jonge Democraten. Bij Joden zijn jehoedes (jehoedem) Joden. De jehova's (zijn) getuigen van Jehova.
Je-m'en-foutisme is onverschilligheid. Van mij kun je het
je-ne-sais-quoi [ik-weet-niet-wat] krijgen, de pleuritis of zo. Nietzsche leerde ons de uitdrukking 'jenseits von Gut und Böse' [aanduiding van een amorele houding]. Een jerommeke is een kleerkast (die!). Een jerichoroos (roos van Jericho) heet zo naar Jericho, toch? Jeressen zijn typografische deeltekens [dubbele punt boven een letter].

7. De jarige jet zou 'm van jetje geven [ervan langs]. Jeu de boules spelen is jeu-de-boulen. Een jeu de mots is een woordspeling, een jeu de prince een spel waarmee een vorst zich vermaakt, een jeu d'esprit een spel waarbij men aangewezen is op scherpzinnigheid en een jeu de théâtre een toneeltruc. Die Japannees volgt een studie japanologie. In otio cum dignitate betekent: in rust met waardigheid (vergelijk: otium cum dignitate), in parenthesi: tussen haakjes, terloops, in pari materia: in een overeenkomstige zaak, in net zo'n geval, in partibus infidelium (letterlijk: in de landstreken der ongelovigen) is een aanduiding bij titulaire bisschopszetels en in pectore betekent: in het geheim, niet bekendgemaakt. Deflexie is een taalkundig verschijnsel, inflectie is verbuiging van woorden en inflexie is (ver)buiging van lichtstralen of van de stem. Een isohypse is een hoogtelijn (in de geografie!); bij isochore processen verandert het totale volume niet.

8. De immelmann is een figuur bij het kunstvliegen, een halve looping, gevolgd door een halve tonneau (rolvlucht). Een dictator vormt een soort van eenmansregime. Wat hebben patjepeeërs in favela's [ee] in een bananenrepubliek te zoeken? De marsbankers, een soort van horsmakrelen, werden vaak in het Marsdiep gevangen. Kom, ga je huiswerk maken. Gaat je broer ook huiswerk maken? Beiden houden zich dan bezig met het huiswerkmaken. Er is een wezenlijk verschil tussen rabiës [hondsdolheid] en rabies theologorum [razernij der theologen]. Eén huib (ruwe man), twee huipen. De bastaarden vormden op hun hybridefietsen (hybride fietsen) een opvallend hybridengroepje. De medici dachten eerst aan het
hutchinson-gilfordsyndroom (progeria: snel verouderen), maar besloten uiteindelijk tot het guillain-barrésyndroom (GBS: een zich snel ontwikkelende spierzwakte). Een hypotheekakte regelt een hypothecaire lening. Zijn hele hebben en houden ging in vlammen op.

9. De hulpverlener heeft hulpverleend. Dat gezin is van joodsen huize. Vindt je moeder echt dat dit houtsnijdt? Met besjrieën bedoelen we boze geesten oproepen door te veel goeds te zeggen. Hij was indertijd aficionado van de Damslapers. Een indo is iemand met zowel Indisch als Europees bloed. Ze is een hondstrouw meisje. Over Jaap: dat is Flip en Jacob, un jacobin ('jakobijnse') ministre * [n'est pas un ministre jacobin] (* een jakobijn die minister geworden is, iemand die eerst felle oppositie voerde maar nu zelf de verantwoordelijkheid voor het beleid moet dragen), Jacobse en Van Es (naar twee typetjes van Kees van Kooten en Wim de Bie: vrije jongens), het spatakruis of dolkkruis is het sint-jacobuskruis (embleem van de ridderorde van Sint-Jacobus met het zwaard), een jacobus is gewestelijk een visdiefje, en 'sub reservatione Jacobaea' (onder het voorbehoud van Jakobus: zo de Heer wil en wij leven, D.V., Deo volente, ook: V.D., volente Deo). Hij heeft luie Evert op de rug [hij is loom door de hitte]. Inséparables (agapornissen) zijn inseparabel [onafscheidelijk]. Als je hem er wilt in luizen, moet je hem de hemel (het graf) in prijzen.

10. Een jaap is een snee, over Jaap ook nog het volgende: het jakobskruiskruid, Jakobus was de zoon van Zebedeus,
sint-jakobsappel et cetera, Sint-Jakob is de apostel Jakobus, jakobinisme is het jakobijnse radicalisme van de jakobijnen (jakobinisch slaat op de jakobieten!), een jakob-evertsen (hij dronk graag een

jan-evertje
) met jakob-evertsenogen, hij is voor mij de ware jakob, alles in jakobakannetjes of (en) -kruikjes hebben, het
creutzfeldt-jakobsyndroom (CJD = Creuzfeldt-Jakob Disease, vergelijk BSEboviene spongiforme encefalopathie), en vroege aren, een slechte Sint-Jakob [spreekwoord: vroege aren brengen een slechte oogst]. We zullen er flink de pas in zetten en samen het volkslied inzetten. Stof en leraar: hij moet er goed in zitten. De deur intrappen, ergens in trappen.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten