zondag 11 juli 2021

2305 Dictee woensdag 14-07-2021 (1) dictee Dictee van de dag (269)

Dictee – dictees [2305]

Oefendictee 588 OUD, geheel herzien naar situatie 2021

Dictee van de dag (269)

1. De Hervorming, de Reformatie, uit de 16e eeuw wordt op Hervormingsdag herdacht. Het kerkhof van Den Briel was een deel van de Doggersbank [daar vergingen veel Brielse vissers met hun schepen]. Een kerkleraar kreeg de titel van 'doctor ecclesiae'. Een oranje-uil is een kerkuil. Met suisses (eigenlijk: Zwitsers) worden kerkwachters aangeduid. Bij een kermesse d'été [tuinfeest met kermisattracties] hoorde vaak een liefdadigheidsbazaar. Een hercuul is een kermisworstelaar. Een kernhem lijkt op een edammer en is genoemd naar het landgoed Kernhem bij Ede. Hoe ontstaat een
NMR-spectrum [chemie, natuurkunde kernmagnetisch resonantiespectrum – nuclear magnetic resonance = kernmagnetische resonantie]? De Oost-Indische kers [sierplant: Tropaeolum majus] komt uit Peru. Raar: kersenbrandewijn is kirsch en kersenlikeur is cherrybrandy. Bij een witte Kerstmis [witte kerst] is er dus geen groene kerst [groene Kerstmis]. Spreekwoord: een witte Kerstmis, een groene Pasen. Zou de Kerstster indertijd ook kerststerren hebben beschenen? De roomse of Spaanse kervel is de mirrekervel. Kunnen keskedi's [mutsapen, zwarte kapucijners] elkaar op hun keskedie [achterste] geven? Jazeker. Een ketelaar is een na-eter. Ketella, cassave, bevat veel zetmeel. Wie was Priapus? Latijn: god van de vruchtbaarheid [priaap of priapus: wellusteling].

2. Ketelsteen bestaat mede uit ijzer-II- en mangaan-II-carbonaat. Het one-man-one-voteprincipe is vrij algemeen aanvaard. Met OCR wordt optical character recognition bedoeld. Hij overrulede ons. Een pda is een personal digital assistant [palmtop]. Ik was bijna slachtoffer van phishing [via internet als nepbetrouwbare organisatie naar gegevens vissen]. Een poet laureate is een Engelse hofdichter. Waar vind je die nog, een point-to-pointrace? De cire perdue is de verlorenwasmethode. Sudoku'tjes krijgen bij mij het kenmerk L (lastig), ZL (zeer lastig) en ZZL (zeer zeer lastig). Vinden jullie kakuro's [kruissompuzzel] ook zo moeilijk? Is het abdiceren of abdiqueren (allebei goed!) als een vorst troonsafstand (abdicatie) doet? Ik ben lid van een genootschap van dicteegildebroeders en -zusters. In moussaka zitten bechamelsaus en aubergines. Een mosjav [mv. VD mosjavim, GB: mosjaviem] is geen kibboets (wel een coöperatie). Waar dankt het moustérien [laatste periode oude steentijd] zijn naam aan [plaats: Le Moustier, Fr.]? Espada's [stierenvechter, alleen, te voet] en torero's [stierenvechter] hebben muleta's [oe èh] (stok met rode doek). Een nandi is een bronzen beeldje van de heilige stier Nandi (rijdier van Shiva).

3. Een myorrhexis [spierscheuring] is heel triest voor een sporter. Myiologie is meer dan muggenkunde [ook: vliegen]. Een woord dat daarmee verwant is, is myiasis [parasitisme van vliegenlarven]. Van welke 'historische' figuur is de bijnaam Leugenbaron? Mycorrhiza is een symbiose tussen hogere planten en zwammen. Het was naatje (pet) [waardeloos], dat hij het naadje van de kous wilde weten. De donderslag zou lang na-echoën. Het myxomatoseslachtoffer [dodelijke virusziekte konijnen] lag naast de myosotissen [vergeet-mij-niet]. Napi's zijn eetbare yamsknollen. Ik heb meerdere naë bloedverwanten met een n.o.-akte, maar niemand van hen heeft een nansenpaspoort [voor personen zonder nationaliteit]. Goed noaberschap is goud waard. Wishful thinking [wensdenken] helpt een examinandus niet, mindfulness [achtzaamheid] wellicht wel. Die meid is een kei in het minauderen [oo/au], preuts koketteren. Ken je het lied over Sarie Marijs? Het adjectief 'minoïsch' verwijst naar de legendarische vorst Minos van Kreta. Wil je mirre- of mirtenwijn? Die relatie moet wel misgaan, stuklopen. Heb je misschien mijn mobi [telefoon] gezien?

4. Zij lijdt aan ringxiety [inbeelding te worden gebeld + teleurstelling daarna]. Was die rookie [nieuwe speler in team] nog een newbie [beginneling – op internet]? Met RSI wordt de repetitive strain injury bedoeld. Een BSc is een bachelor of science. Dokters hebben scopen [scoop voor inwendig onderzoek], kranten hebben scoops [oe – primeur] en politici hebben de scopes [strekking, reikwijdte] van hun voorstellen. Beerschot verkeerde in de (the) winningmood. Nederlandsetaalgebruikers (Nederlandse taalgebruikers) hebben het moeilijk. In dat worstcasescenario helpt alleen nog een zerotolerancebeleid [nultolerantiebeleid]. Een laatmiddeleeuws handboek voor de bestrijding van ketters is Hamer der ketters [ook: persoon]. Waarom werd een ketterhemd sanbenito [gelijkenis met schouderkleed benedictijnen, San Benito = de Heilige Benedictus] genoemd? De Sassanidische [Sassanieden in VD lijkt fout – 2021 OK i] boog is de kettingboog [bouwkunde]. VD heeft in de aanbieding: kettlebells [bij gewichtheffen]. Aan Koninginnedag (thans: Koningsdag) ging de koninginnenacht (thans: koningsnacht) vooraf. Een keynotespreker [znw.] houdt een keynote speech [belangrijke speech over te volgen strategie van partij of onderneming]. De afkorting KG staat voor Kirgizië (tweeletterige ISO-landcode; intenetextensie: kg) of voor Knight of the Garter. De KGB was de veiligheidsdienst van de Sovjet-Unie. De kidoesj is de sabbatswijding.

5. De khutbah is de preek van de imam voorafgaand aan de salat [elk van de 5 dagelijkse gebeden]. Je hebt adulten en kidulten [kinderlijke volwassene]. Hij keek naar de onaardse Kiel [sterrenbeeld, Carina]. Het was kielekiele, kantje boord. Cress is kiemgroente. De kiemmaand is germinal, kiemkrachtig is dan ook germinatief. De theoloog, predikant in opleiding, kreeg het predicaat cum laude bij zijn kandjes [kandidaatsexamen]. De commissaris van de Koning(in) stimuleerde ondertussen het normen-en-waardendebat, want zij had een groot waardebesef. Met nasi goreng kun je een nasi-gorengschotel maken. Wat is een Surinaamse Nisskakam [GB: luizenkam]? Een narthex [voorhal] zit in vroegchristelijke kerken, taal: Vroeggrieks.

6. Hij kon de nauwverholen jaloezie op zijn nauw verwante evenknie nauwelijks onderdrukken: nounou! Het was een mengelmoesje van nova et vetera [oud en nieuw]. De mens is altijd novarum rerum cupidus (uit op verandering). N'en déplaise [alleen Fr.: + à] [in weerwil van] de recessie staan we er goed voor. Kei-jammer, dat het nepantiek, waaronder die nepengelen, niet echt is. In Israël was een nazireeër iemand die het nazireaat, het nazireeërschap, bekleedde en zich dus aan de Heer zou wijden. Een Nazareeër (Nazoreeër, Nazarener) komt uit Nazareth. Het moeder-overstenambt is niet erg gewild in de novicegemeenschap. Het modelé is de wijze van modelleren. Met calicot, chintz, indienne, sits wordt katoen van Calicot of Calcutta aangeduid. Zijn dat Monegaskische gewoonte-uitingen? Het monachale (monnik – niet: monarchale van monarch = vorst) bestand dunt steeds meer uit. Zijn uitleg was een mondvol [een hele mond vol]. Je mag niet met je mond vol praten. Mouliné is moulinetgaren.

7. Het mousseline is genoemd naar Mosul, stad aan de Tigris. Ze droeg een mousselinen peignoir. Een hypnose brengt je in Hypnos' armen. Het moreskenmotief sierde de arabesken. Is mijn apk(-keuring) verlopen [auto: algemene periodieke keuring]? Ik wil volgend jaar naar een roc [regionaal opleidings- of opleidingencentrum]. Zij komen uit Zuidwest-Nederland. Sommige tbs'ers kunnen vervroegd vrijkomen. Zit hij in de (Belgische) Senaat of in de Kamer van Volksvertegenwoordigers? Op die overeenkomst zit een denkbeeldig delcredere-etiket [borg staan]. De gedrogeerde prei etende prij [kwaadaardige vrouw] liet zich zelfs door moliken niet afschrikken. Benijders die iemand ten val brengen, zijn mordechais. More canino [op z'n hondjes] en more italiano [anaal] zijn heel bijzonder. Een mooimeisje [vis] kun je echt wel opvreten. Veel Mozartsymfonieën staan op Mozart-cd's. Knoeide hij mozzarella [kaas] over zijn mozetta [schoudermanteltje bisschoppen]? Met die MP's (niet: mp's =
ministers-presidenten, GB ook: minister-presidenten) worden members of Parliament bedoeld. Wat is in een MRIJ-rund [ei]? Maas, Rijn, IJssel, dubbeldoelkoe.

8. Die dubbele doelen zijn overigens melk en vlees. Shitterdeshit, o nee! De short story draaide om twee shopaholics [verslaafd aan winkelen]. De aanduiding SHP staat voor het Sint-Helenapond. Het internetadres van Sint-Helena is sh. Een slip-over is een pullover. Seksscènes kunnen kennelijk steamy [zeer hartstochtelijk] zijn. En jij in kennelijke staat. Een stickie is een blowtje. We werden afgehaald in een stretchlimo (stretched limo). Een successtory [GB ook: sss] is een succesverhaal. Ze besloten ons te sueën [voor het gerecht dagen]. Op mijn to-dolijstje staat: melden dat VD dat (rode) niet meer fout spelt. 2021 OK! Hij vertelde het tongue in cheek [meesmuilend]. De
schade-expert verstrekte een totallossverklaring. Ze hebben twee typo's [typografen] in dienst. Bestaat er verband tussen vaporware [software in testfase] en een vapourlock [gasslot, afsluiting met gas- of dampbel]? Nee, dus. De viproom zat vol vips. Cyberspace wordt ook wel virtual reality [VR] genoemd.

9. Ochot, wat is die obese olijkerd een querulant, zeg. Wil je de quiche lorraine (Lotharingse quiche) even doorgeven? Het is om en nabij vijf jaar geleden – zo zegt mijn geheugen – dat ie 'm voor 't laatst echt om had. Het zwerfafval zwierf ommendom. De nifty fifty [New York] hebben geen betrekking op de Nikkei-index [Nihon Keizai Shimbun (beursindex van Tokio)]. Wat is het verband tussen de legering nieuwzilver en oud zilver? Geen. De sneeuwmaand (in de Franse Republiek) heet nivôse. Een nivometer is een sneeuwmeter. Er is wezenlijk verschil tussen ietsisme [metafysisch: er is wel 'iets'] en niksisme (van de niksisten, dus niet van de generatie nix (of X) met die nixers). Een 'gewone' nikser voert gewoon niets uit (en een exporteur wel iets …). En een nix(e) is een watergeest (m/v). Ik loop dit jaar de Nijmeegse Vierdaagse. Dit is een non-paper [heeft geen officiële status] over de nonvlinders. Zullen deze nonouders [nu of nooit] hun kinderen later wel op jiujitsu [Japans worstelen, zelfverdediging] of ninjutsu [vechtsport ninja's] doen? Bij hoogwater (GB ook: hoog water) staat er een flinke laag water in ...

10. Dat was een mooi musichallconcert. De mudejarstijl [ch] is een Arabisch-westerse. Bij de mysten [ingewijden] wordt vaak een neomist [pas priester] als voorbeeld genoemd. We zullen er Van Dale, dat nasla(g)werk op naslaan. Malachietgroen wordt ook kopergroen genoemd. Wat heeft een mycoloog [schimmels, paddenstoelen] voor stiel? Mycorrhiza is een vorm van symbiose [planten, zwammen]. Tussen hun ideeën staat nog een flinke Chinese muur. Je zult maar een mussolinisyndroomleger hebben. De afkorting ME betekent myalgische encefalomyelitis. Japans bloemschikken heet nageire [ee – g van goal]. Near miss: bijna-botsing (niet: bijna-schoonheid).

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten