vrijdag 30 oktober 2015

Dictee vrijdag 30 okt 2015 (3): dictee 854 (3) [767]

Dictee - dictees [767]

Dictee 854, alinea 7 t/m 10.

7. De internetislam is vaak fundamentalistisch. Hoe omschrijf ik sustainisme? In 2007 hadden we de Grote Recessie. Zijn er ook leraren wetstratees? Een twaiku is een via Twitter verstuurde haiku. In ras el hanout zit kruidnagel en het wordt gebruikt bij de bereiding van couscous. Wat is bigorexia? De candomblé is ontstaan ten tijde van de slavernij. Als onderdeel van de salat wordt als takbir 'Allahoe akbar' uitgesproken. Doe dat, als je het goedacht. Ik heb vader goedenachtgezegd en moeder goedenachtgekust. Ze waren beducht voor Gog en Magog. Pompoenen kun je maanden goedhouden. Ik heb wel mijn gvb, maar ben dicteepro. Wat, hoor ik daar gorgiaanse figuren in die rede over de Gorgonen? Gortenteller eet gortepap …

8. Gospelreggae is geënt op Jamaicaanse (niet: Hawaïaanse) reggae. Spreek uit: goudels. Wat is gouddraadtrekken? Met internet heeft ie goudgeld verdiend. Een goudreinette wordt ook wel goudrenet genoemd. Het stikt daar van de grampies. Een grand mal is een tonisch-klonisch insult. Een granmorgu is een itajara, een zeer grote zaagbaars dus. Zou mooi zijn: een grassrootsdemocratie. Houdt je buurman dat voor een gratuite gratuïteit? Grauwacke is kiezelzandsteen. Wat doe je met een greppelschup? Hij is greidboer. Zelfs Van Dale gaat nu eten bij de griek. Bij mikado liggen de houtjes grieks en dwars. Hij zei op z'n Bargoens: ik heb grieksen. Hij werd veroordeeld voor grober Unfug. Hij voelde zich thuis in het grimmige Noorden.

9. Groepstal of grupstal? Groepstaal is meestal niet hard. Hij heeft de grofte van het schuurpapier grovelijk onderschat. Hij heeft grondkwekwe in zijn land en er vliegen tseetseevliegen rond. Hij screamde (growlde [au]). Gulab jamun: sponzige deegballen … Zij bezit de ring van Gyges: moeten we haar benijden? Gyokuro is Japanse groene thee met een enigszins zoete smaak. Wat is gyoza en wat gyproc? De groep maakte in Paramaribo veel dyugudyugu. We zullen het ijsboxje maar meenemen. Zij werkt op een immokantoor. Er was van een indeplaatsstelling sprake. Ik zou graag een bank van ingipipa willen. Hebben we alle ins en outs op een rij? De ingenieur-architect, momenteel interieurarchitect, zoekt met spoed enig interimwerk.

10. De ICT'er werd het land ingevlogen. Hoe heet deze istmus (die van de Isthmische Spelen)? Zeg je tegenwoordig 'janet' of 'jeanet'? Jaran kepang lijkt een dans(feest) te zijn. Wat, zit die ex-Curaçaoënaar en nu Paramariboër echt in het Jeugdparlement? De jidden zijn daar niet populair. Hebben de joego's weer huisgehouden? Ze heeft flinke jopen en is met Joop getrouwd. De juryuitspraak was helder: schuldig. Vandaag (30-10) is het Hervormingsdag: de Reformatie wordt herdacht. Ze droeg een kaffiya. Zo'n ka'i òrgel klinkt inderdaad buitengewoon vrolijk.