donderdag 29 oktober 2015

0764 Dictee donderdag 29 okt 2015 (1): dictee Ditjes en datjes (66) √

Dictee - dictees [0764]

Ditjes en datjes (66) 

A. Het GB heeft nu als bnw. all-inclusive, het is daarom een
all-inclusive vakantie. Echter, all-in is een bijwoord, daarom is het wel all-inprijs.


B. Hoe komen we in vredesnaam alfabetisch aan alle woorden in het online-GB? Weet iemand iets beters dan: a* (50 t/m aalput), aa* (50 t/m aanbakken), etc. Zo zie ik best kans om de lijst van 180.000 te reconstrueren, het kost alleen wel wat tijd … Groepsproject van maken? Met 100 deelnemers een peulenschilletje!

C. Als datum voor het 9e Groot Breskens Dictee kun je vast noteren zaterdagmiddag 28 mei 2016!

D. De datum voor Eede zal ik z.s.m. na de jaarwisseling bekendmaken.

E. Zojuist aan de maillijst 'Annotatie' verzonden hét dicteebestand met 1004 dictees (996 pagina's), inclusief inhoudsopgave en register. Eind 2015 komt er nog een tot op de punt en komma bijgewerkte versie. Johan is nu met andere dingen druk (nieuwe GB en VD), maar hij zal ernaar kijken (en ik kijk over zijn schouder mee … ).
Niet meer van toepassing.
2020: 932 dictees, op aanvraag verkrijgbaar!

F. In het Woord vooraf van de nieuwe VD staan 2 spelfouten. Bert Jansen had al ontdekt: … 18.000 woorden bijgekomen --- > bij gekomen, zelf mocht ik daaraan toevoegen: even zo veel --- > evenzoveel.

G. Vervolg op B: De Taalunie laat me weten dat de 'bladerfunctie' terug zal komen in het online-GB. Dan kunnen we in ieder geval stukken daarvan alfabetisch op het scherm krijgen (net als bij het vorige
online-GB). 2020: mooi nog niet!!!

H. Ik ben van oordeel dat Mahdi geen mv. (GB, VD) kan hebben. Een mahdist is immers dé Verlosser van de moslims. De Taalunie zal ernaar kijken.
2020: VD - geen mv., GB nog steeds Mahdi's - wederom gemeld!

I. Vraag van een lezeres: ik dacht dat 'elk' op personen sloeg en 'ieder' op zaken. Antwoord: elk en ieder zijn synoniemen die door elkaar voor personen en zaken mogen worden gebruikt (VD).

J. Had GB voorheen 'ghi' voor geklaarde boter, men is nu bekeerd tot 'ghee' (zoals ook in VD). 2020: GB, VD alleen ghee [uitspraak gie: - met de g van goal].

K. Een nieuw bnw. in GB: high-definition [= hd], en dus ook
high-definition television (televisie). Overigens heeft GB daarom nu ook hd-tv, terwijl VD nog hdtv heeft. Taaladvies: hdtv is wel een correct initiaalwoord van hogedefinitietelevisie, maar in de Engelse context moet het echt hd-tv zijn! VD heeft bij lemma hd een lange lijst met
hd-samenstellingen
[2020]!

L. GB spreekt over het hier-en-nu, terwijl VD sub lemma nog het hier en nu noteert. Overigens kan ook de uitdrukking 'hier en nu' als niet-znw. gebruikt worden

M. Vraag van een lezer: is het eersteklas presentatie of eersteklaspresentatie? Het mag allebei: eersteklas is ook een bnw. --- > eersteklas presentatie (klemtoon op presentatie), maar VD staat ook samenstellingen met eersteklas toe: eersteklaspresentatie (klemtoon op eersteklas).

N. Het lemma 'coccejaans' noemt een coccejaans bittertje. Daarbij worden de Coccejanen coccejanen ten tonele gevoerd (volgelingen van Johannes Coccejus (Koch, 1603-1669)), maar dat moet natuurlijk wel met een kleine letter, net als christenen, remonstranten, arminianen en gomaristen … 2020: OK!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten