vrijdag 16 oktober 2015

Dictee vrijdag 16 okt 2015 (6): dictee Presentatie GB (5) [755]

Dictee - dictees [755]

Presentatie GB (5)

Eten en drinken

Voor wie ervan houdt, is er ook op het gebied van eten en drinken veel lekkers te vinden in het nieuwe Groene Boekje. Gerechten die we al langer kennen, maar die nooit eerder in het Groene Boekje waren opgenomen zijn aardappelgratin, eiersalade en zalmfilet. Specifiek voor Nederland zijn boerenkoolstamppot en krentenwegge, terwijl speculoos oorspronkelijk uit Vlaanderen komt. Uit de exotische delen van het taalgebied vinden we de schubappel in het Nederlands van de Caribische eilanden, terwijl afingisoep en kaaimansaté specialiteiten uit Suriname zijn.

Verder is er een heel scala aan dranken toegevoegd, waaronder caipirinha, energiedrank, flessenwater, paardenmelk en rooibosthee. En dat is nog slechts een greep uit het totale drankassortiment in het Groene Boekje. 

Mode en kleding

Ook op het gebied van mode en kleding is er het nodige bij gekomen in het boekje. Van fleecetrui, huisjurk en keukenschort tot blingbling, galajurk en stilettohak. En tussendoor dan ook nog ruimte voor zaken als oogmake-up en nagellakremover en activiteiten als beautyverwendag en dikketruiendag. Dat laatste is het in Vlaanderen gebruikelijke equivalent voor wat in Nederland warmetruiendag wordt genoemd, een dag in de winter waarop de mensen worden aangespoord warme kleding aan te trekken en thuis, op school of op werk de verwarming een graadje lager te zetten om zo energie te besparen.

Computer en sociale media

Veel van de nieuwe woorden behoren tot het domein van de computer en de sociale media. Sociale media bestonden ten tijde van het vorige Groene Boekje eigenlijk nog nauwelijks, maar nu maken ze een belangrijk deel van ons leven uit. Dat maakt dat woorden die gevormd zijn bij namen als Facebook, Twitter en WhatsApp nu ruimschoots vertegenwoordigd zijn en dat we nu ook kunnen opzoeken hoe hashtag, QR-code en smartphone gespeld worden. Andere woorden uit deze categorie die nu voor de eerste keer in het Groene Boekje staan, zijn data-invoer, e-mailbericht, groepsapp, inloggegevens,
software-update
en wifiverbinding.