zondag 25 oktober 2015

Dictee zondag 25 okt 2015 (3): dictee 853 (3) [761]

Dictee - dictees [761]

Dictee 853, alinea 7 t/m 10.

7. De hoi polloi zou slechts enkele hoio's voortbrengen. Een colombine beeldt Colombine uit. Ajax speelt in de Amsterdam ArenA. Met Es geven we het element einsteinium weer. Als je je Engels egregius (e.) kent, weet je wat 'egregiously an ass' betekent. Met e.a.'s worden épreuves d'artiste bedoeld. Het ecadebegrip kende ik wel, en de EC is de eurocity. De ecchymosekwaal zit onderhuids. Wat, ben jij
Ecolo-aanhanger? De leerling-verpleegster kreeg les aan de hand van een écorché. Leidt ecstasy tot ectasie van de pupillen? Het eemien is genoemd naar de Eem en is de Saale-Weichsel interglaciale tijd. Hij is een boude boutschieter. De eerststervende is de langstlevende. Hoe benoemen we zijn toestand: is hij ape-, torren- of toeterzat?

8. Hij bidt vaak een Frans paternoster. Een it-girl krijgt veel
media-aandacht. Een ablutofobische figuur riekt. Om te facebooken moet je wel een Facebookaccount hebben! Een fasyong is een Chinese worst. Een feria is een Antilliaanse beurs. Kom, we gaan fietjebal (Sur.) spelen. Fingerfood: om je vingers bij af te likken. Voor flamenco hebben de dames een flamencorok nodig: lijkt dat alles een beetje op flamingodansen? Fuikdag is een ongeorganiseerd bootfeest. Fytotherapie is behandeling van ziekten met planten en kruiden (kruidentherapie). De fyofyo is een tropische bedwants of een magische ziekte (in het wintigeloof). Van teken kun je ehrlichiose krijgen. Emetofobie is braakangst. Encierro is een verderfelijk vermaak.

9. Met een carwashrok kun je ook probleemloos fietsen. Egraam? De firma ging ei zo na failliet. Er is eisbein met glühwein. Ik zit in een ekidenzestal. Een dwarsdrijver wil elephantum ex musca facere: van een mug een olifant maken. Maak je van emailbrons émail-cloisonné? De neanderthalers hadden nog geen emmentaler. Loop niet zo te em(p)ten! Hij is een verstandig criticus, emunctae naris. Het bagatelletje werd en bagatelle verklaard. In Vlaanderen wordt een onderzoek nog weleens een enkwest genoemd. Een Eolisch kapiteel is genoemd naar Aeolis in Klein-Azië. Ze kreeg een epi. De goalie sprak de epea pteroënta: "Die zit!" Ik vind hem een eppo: een malle eppie! Ze heeft beslist een schattig epyllion geschreven.

10. In het erratum werd de betekenis van erathem gecorrigeerd. Je ziet hem vaak erg denken: hij is ergdenkend. Binnen de eroev mogen de joden naast kleding ook sommige andere dingen dragen. Een esanaut werkt voor de ESA. We eten vandaag escabeche. Vergelijk escamoteren en eskimoteren. Wat is een escrow? Hij is een eskrimabeoefenaar. Hij componeerde e.t. een schitterend lied. Het was een nazomer à la été de la Saint-Martin. Tussen de E- en de G'tjes heeft hij in de F'jes gespeeld. Everything you always wanted to know about Breskens (but were afraid to ask).