zondag 25 oktober 2015

0761 Dictee zondag 25 okt 2015 (3): dictee 853 (deel 3) √

Dictee - dictees [0761]

Oefendictee 853 (deel 3)

Dictee 853, alinea 7 t/m 10.

7. De hoi polloi zou slechts enkele hoio's [hogeschoolonderzoeker in op­lei­ding] voortbrengen. Een colombine beeldt Colombine uit. Ajax speelt in de Amsterdam ArenA. [nu: Johan Cruijff ArenA]. Met Es geven we het element einsteinium (99) weer . Als je je Engels egregius (e.) [uitstekend, voortreffelijk] kent, weet je wat 'egregiously an ass' betekent. Met e.a.'s worden épreuves d'artiste bedoeld. Het ecadebegrip kende ik wel, en de EC is de eurocity. De ecchymosekwaal zit onderhuids. Wat, ben jij Ecolo-aanhanger? De leerling-verpleegster kreeg les aan de hand van een écorché [zon­der huid, waar­door de spieren, pe­zen en bot­ten goed zicht­baar zijn]. Leidt ecstasy tot ectasie van de pupillen? Het eemien is genoemd naar de Eem en is de Saale-Weichsel interglaciale tijd. Hij is een boude boutschieter. De eerststervende is de langstlevende. Hoe benoemen we zijn toestand: is hij ape-, torren- of toeterzat?

8. Hij bidt vaak een Frans paternoster. Een it-girl krijgt veel media-aandacht. Een ablutofobische figuur riekt. Om te facebooken moet je wel een Facebookaccount [evt. f] hebben! Een fasyong is een Chinese worst. Een feria is een Antilliaanse beurs. Kom, we gaan fietjebal (Sur.) spelen. Fingerfood: om je vingers bij af te likken. Voor flamenco [muziek] hebben de dames een flamencorok nodig: lijkt dat alles een beetje op flamingodansen [waadvogel]? Fuikdag is een ongeorganiseerd bootfeest. Fytotherapie is behandeling van ziekten met planten en kruiden (kruidentherapie). De fyofyo [fjoh-fjoo] is een tropische bedwants of een magische ziekte (in het wintigeloof). Van teken kun je ehrlichiose krijgen. Emetofobie is braakangst. Encierro is een verderfelijk vermaak.

9. Met een carwashrok kun je ook probleemloos fietsen. Egraam? De firma ging ei zo na failliet. Er is eisbein met glühwein. Ik zit in een ekidenzestal. Een dwarsdrijver wil elephantum ex musca facere: van een mug een olifant maken. Maak je van emailbrons émail-cloisonné? De neanderthalers hadden nog geen emmentaler. Loop niet zo te em(p)ten [emt, empt, empe = mier!]! Hij is een verstandig criticus, emunctae naris. Het bagatelletje werd en bagatelle [tot kleinigheid] verklaard. In Vlaanderen wordt een onderzoek nog weleens een enkwest genoemd. Een Eolisch kapiteel is genoemd naar Aeolis in Klein-Azië. Ze kreeg een epi [
epi­si­o­to­mie (in­knip­ping van de
sche­de-in­gang
)
]. De goalie sprak de epea pteroënta [gevleugelde woorden]: "Die zit!" Ik vind hem een eppo: een malle eppie! Ze heeft beslist een schattig epyllion [klein epos] geschreven.

10. In het erratum werd de betekenis van erathem [zekere entiteit van gesteenten] gecorrigeerd. Je ziet hem vaak erg denken: hij is ergdenkend [wantrouwend]. Binnen de eroev mogen de joden naast kleding ook sommige andere dingen dragen. Een esanaut werkt voor de ESA [
Eu­ro­pe­an Space Agen­cy]. We eten vandaag escabeche. Vergelijk escamoteren en eskimoteren. Wat is een escrow [borg- of zekerheidstelling]? Hij is een eskrimabeoefenaar [Filipijnse vechtkunst]. Hij componeerde e.t. [ex tempore, voor de vuist weg] een schitterend lied. Het was een nazomer à la été de la Saint-Martin [nazomer, michielszomer, sint-michielszomer]. Tussen de E- en de G'tjes heeft hij in de F'jes gespeeld. Everything you always wanted to know about Breskens (but were afraid to ask) blijft dus verborgen.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten