donderdag 15 oktober 2015

Dictee donderdag 15 okt 2015 (1): dictee bij presentatie nieuwe GB [748]

Dictee - dictees [748]

Dictee bij de presentatie van het nieuwe GB (12 oktober 2015)

Zoals eerder vermeld, kwamen de onderstreepte woorden (hier alle goed) als 2-, 3- of 4-keuzevraag op het scherm. Elke keuze had een letter voor zich staan, die moest je kiezen en invullen in 12 invulvakjes. Aan het eind moest je hiermee dan als een 'anagram' het woord van 12 letters construeren, dat voor het eerst in GB is opgenomen.

De tekst

Eindelijk zullen we weten hoe we moeten queueën en vousvoyeren zonder te struikelen. Hoe we teppanyaki, ossobuco of chocolademousse kunnen klaarmaken met de juiste letters erin. Hoe we in een crèmerie drinkyoghurt of caffè latte kunnen bestellen. Want al deze woorden staan voor de eerste keer in het Groene Boekje, tussen drive-thrucambio, fleecedeken, stracciatella en Mexicaanse griep. Woorden die pas gisteren zijn geboren en die we nu al node zouden missen.

We maken er nu een spelletje van, maar het Groene Boekje is natuurlijk niet gemaakt voor kwissers. Het is er in de eerste plaats voor de velen onder ons die soms twijfelen tussen c en k, tussen hoofd- en kleine letter, of tussen los en aaneenschrijven.

Een spelfout is niet het einde van de wereld. Maar spelling is naar verluidt een kwestie van zorgvuldigheid. Daarom is het Groene Boekje geen luxeproduct, maar een betrouwbaar hulpmiddel, handiger en overzichtelijker dan ooit, en dankzij lay-outafdeling van Van Dale een versiering voor de boekenkast.

Het twaalfletterwoord: HIEPERDEPIEP

(Het woord 'hieperdepiep' staat ook voor de eerste keer in het Groene Boekje.)