zondag 25 oktober 2015

Dictee zondag 25 okt 2015 (1): dictee 853 (1) [759]

Dictee - dictees [759]

Dictee 853, alinea 1 t/m 3.

1. In de chemie kennen we trans- en cisconfiguraties. Het arachidonzuur is het 5,8,11,14-eicosatetraëenzuur waarin alle vier dubbele bindingen de cisconfiguratie (!) hebben. In het candlelightgedicht kwam de mengreligie candomblé aan de orde. Taciti, soli, sanza compagnia, dus zwijgend, eenzaam en zonder geleide, zonder compagnon de route of compagnon de voyage, vervolgde hij zijn weg. Een soussie komt uit het Soussgebied. De souschef, de adjunct-chef liep bras dessus, bras dessous met zijn cheffin. Synechie is een oogheelkundige aandoening. Ghee (VD, GB: ghi) is geklaarde (geclarificeerde) boter. CMC is carboxymethylcellulose, een bindmiddel. De weergave van de Oud-Romeinse samenleving werd romeins gedrukt.

2. Bij zoeken op '*cardie*' vind je naast stenocardie ook brancardier en Picardiër. Catechisatie wordt gekscherend door jongeren ook wel kattenbak genoemd. Sommige dictees eindigen in een ex-aequoproef. Is het niet erg bie of is het juist heel bijzonder? Rondreizende muzikanten worden ook wel italianen genoemd. De Luva is de Luchtmacht Vrouwenafdeling en bestaat uit luva's. De geilneef geilde op coitus oralis en dampende seksscènes. Het was kielekiele, op het nippertje, kantje boord. GB kent de smidsenbouwer, VD doet dat zonder tussen-s. Er ontstond veel heisa toen bleek dat de klus een hele hijs was. Dit PvdA-lid is een echte rode vruchtenteler. We gaan volgens Toon Hermans op vakantie naar de Mediterranée.

3. Dit jaar hadden we een hoogzomer. Ik vroeg hem me te helpen, maar zijn antwoord had een hoog 'doe het zelf'-gehalte (dicteeër, let op de schrijfwijze!). NB Kijk maar eens bij het lemma 'nijdig'! Zijn peerreviewd [werkwoord: peerreviewen, zie ook reviewen] publicatie was van hoog niveau. Zij debateten er lustig op los. Het ouijabord [uitspraak!] werd met ouguiya's [idem] betaald. De luitmuziek was erg luid. Bij een ondertoezichtstelling vindt onder toezicht stellen plaats. Bij de receptie kreeg ik het reçu. Hoeveel van onze lady's gaan er naar de ladies' night, die ladies'-nighthappening? We gaan naar een walkingdinner vanavond, een lopend buffet. Het publiek stond rijendik, zeker meer dan drie rijen dik. Sudoku, sodoku.