vrijdag 9 oktober 2015

Dictee vrijdag 09 okt 2015 (1): dictee Almeers Dictee 2015 [744]

Dictee - dictees [744]

De Almeerder bestaat niet (auteur: Mario Withoud)

Almere is geconcipieerd als polynucleaire stad, om een ingewikkelde term te hanteren die alleen benut wordt door dicteeschrijvers zoals de pretparkdirecteur die onvervaard een breezersletje gebruikt. Overigens niet als maîtresse.

Er is geen stereotiepe bewoner. De een is geboren in Almere Stad (als aardrijkskundige eigennaam), de ander wekt de geïmproviseerde indruk een Walcherse walkure [2015: struise vrouw, anders: W = godin] te zijn. Of zij is een ravissante Rotterdamse die menigeen heeft geëxalteerd met haar ogen als sterrenlicht, stem als zijde en een niet-carambolerend decolleté.

De andere inwoners stammen onder meer uit voormalige wingewesten. Van de Oriënt tot de Noord-Afrikaanse kust en het Amerikaanse vasteland tot allerlei contreien in eigen land, zoals een souterrain in Amsterdam-Oost of het hok van een havoër die aan langetermijnfilosofie doet.

Je vindt er alle soorten wezens op straat. Schilders, poëten en ander gajes, diva’s, die ook zangeres-componiste zijn, met een chihuahuaatje, kabel-tv-exploitanten (kabelteevee-exploitanten), elektriciens en heilsoldaten van het heilsleger. Maar of ze willen of niet, allen moeten visgraatparkeren.

Vanzelfsprekend is er ook een dagmarkt, waar je geen
glas-in-loodramen of moerasvergeet-mij-nietjes kunt aanschaffen, maar wel gewone dahlia’s en kolokwint en waar je iemand kunt zien haring kaken. Ook kun je er een portie rodekool of groene kool kopen.


Je moet echter naar de coffeeshop (koffieshop) voor marihuana en grote vloeitjes. Al blijft men waarschuwen voor softdrugs, want die schijnen de ontwikkeling van adolescenten te kunnen attaqueren. Wel kun je overal in cafés jezelf de kolere zuipen aan alcoholische dranken als whisky, bessenjenever en cola-tic. Er is natuurlijk een verschil tussen drank halen en ademhalen.

Er zijn in Almere weliswaar mensen die aan comazuipen doen, maar een overgrote meerderheid van de bevolking zoekt haar existentiële verlichting in gewonere hobby’s, zoals het huis aan huis verkopen van loten voor een lokale benefietactie. Verder geniet men van de hoge gebouwen en studenten van de hogeschool in die stad van rond de tweehonderdduizend inwoners.

Hoewel het niet de meest bezienswaardige stedelijke agglomeratie ter wereld is, zijn er oud-stadsdichters die Almere de beste woonplaats op aarde noemen. Je kunt pas sterven als je Napels gezien hebt, zeggen ze spreekwoordelijk, maar nog beter is het om tot die tijd te leven in dat dorpse en desondanks grootstedelijke gebied in Zuidelijk [als plaatselijke eigennaam] Flevoland.