zondag 25 oktober 2015

Dictee zondag 25 okt 2015 (2): dictee 853 (2) [760]

Dictee - dictees [760]

Dictee 853, alinea 4 t/m 6.

4. De Haïtianen in hun hawaïhemden ervoeren een kafkaiaanse tegenwerking. Zie je die twee bourgeois daar? Er stond t.à.v. onder aan de brief. Met veel kunst- en vliegwerk werd het hang-en-sluitwerk gerepareerd. Snapt u het: reïmponeren, re-integreren, re-infectie, reïncarnatie, re-integreren en re-interpreteren, naast reine-claude, re infecta, reine du bal, grens- of reinsteen, bak- of rijnsteen en reisstrijkijzer? Dat 'foetor ex ore' een slechte adem is, vind je niet in 'onze' woordenboeken. Hij vertelde een waargebeurd verhaal. Schrijf je 'biedermeier boeket' of 'biedermeierboeket'? In onvervalst Platamsterdams trok hij van leer tegen die laag-bij-de-grondse plat-Amsterdamse streken. Een hydro-elektrische centrale.

5. Dat portret lijkent goed. Ze heeft regelmatig noia's als gevolg van wekaminen. Pendjereliks zijn kameeltuigen. Ken je de WiMAX al: worldwide interoperability for microwave access, standaard voor breedbandige netwerken? Kun je pirosjki's in pashmina's verpakken? Het roentgenium of unununium is naar Röntgen genoemd. Helaba, wat is dat nou kei-jammer! Er is alleen nog débris, puin, van over. Het cisplatina is een cytostaticum. Daar is ie weer, de chikungunya (Swahili), de door muggen verspreide virusziekte. Ze speelden jokari. Vul de volgende zin aan in de verleden tijd (imperfectum, o.v.t.) van 'besterven': Hij ………. het van de kou.

6. Ze baden het Onzevader, het vaderons. Ze speelden croquet en aten een kroket. Het paard was geniqueteerd. De vorst heeft geabdiceerd (ook: geabdiqueerd). Werd dit voedsel sous-vide bereid? Er was keuze uit saint-julien, saint-estèphe en saint-émilion. Hij leek lyrisch, maar was delirisch. Ik lijdt niet aan eurofobie, ik ben anti-euro. Zij vormen een middleclassgezinnetje en behoren niet tot de upper class, de upper ten, de high society. Hij is bakker van metier, is pro-islam en heeft last van jalousie de métier. Qua roots is hij half-Joods (half Joods), maar dat staat niet op zijn cv. Ze hadden iets heel extraordinairs: mummies van guppy's. In de gelagkamer hing een lachspiegel. Wie zijn laatste oortje versnoept heeft, kan moeilijk een oordjedood zijn.