zondag 4 oktober 2015

Dictee zondag 04 okt 2015 (1): dictee Groot Hillegoms Dictee 2015 [741]

Dictee - dictees [741]

Elfde Groot Hillegoms Dictee

Tussen 1901 en 1910 was op landgoed Woestduin de belangrijkste draf- en renbaan van Nederland. Langs weelderige landouwen streden pikeurs – dit zijn dus geen jockeys – in sulky's en sjezen om felbegeerde trofeeën.

In 1905 werd de Harddraverij Vereeniging Hillegom opgericht en op 13 september werd een wedstrijd voor aangespannen hitten gehouden. Het werd een ware
nek-aan-nekrace. Het bestuur, heren met garibaldi's en Karel I-sigaren, gaf in vol ornaat acte de présence, waarbij de heren menig tête-à-tête hielden.

In het Nieuwsblad van het Noorden valt te lezen dat in 1910 de heer P. Bolt uit Hoogemeeden met zijn paard Mondragon de tweede prijs behaalde. Veel gegevens uit de eerste jaren zijn overigens verloren gegaan. Er werd uiteraard nog niet
ge-e-maild.

Op 25 september 1913 verschenen er 18 paarden aan de start. Het paard Adelina heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om de eerste prijs in de wacht te slepen. De eigenaar heeft geen gebruik gemaakt van de kans om een dankwoord uit te spreken. Dit laatste berust op apocriefe berichten.

Het eerste eeuwfeest werd in 2005 uitbundig gevierd. Circus Renz was er met equilibristen, trapezeacrobaten en Milo de clown in een minuscuul sloopwagentje. Tijdens een olifantenlunch smikkelden deze slurfdieren van exquise hapjes; alles was vers, niets was au bain-marie bereid. Het feestelijk 12-daagse najaarsfeest werd traditiegetrouw geopend met een taptoe door o.a. Show- en Marchingband Reflection uit Rijswijk. De leden van de band bewogen als echte rockers op ritmische muziek van onder meer een eufonium. Ook het eerste Groot Hillegoms Dictee werd in 2005 gehouden.

Vorig jaar wilde ik naar de stand-upcomedy, maar lou loene, het was al uitverkocht. In arren moede ben ik maar tv gaan kijken, maar ik had me zo verheugd op een tv'loze avond. Ik had harder moeten draven.

Nieuwe leden zijn overigens van harte welkom bij de Harddraverij Vereniging! En het is echt geen club van maffia-achtige figuren of yuppieachtige bobo's, maar het is ook niet voor mama's-kindjes of mensen die liever macrameeën. Bent u het aerobiccen zat, word lid van de vereniging. Voelt u niets voor de harddraverij, dan kunt u wellicht overwegen om te gaan mennen, rijdend in een tilbury, een landauer, een fiaker of nog veel chiquer in een vigilante. Overigens ook geen bezigheden voor achenebbisje types. Van harte gefeliciteerd! Een vereniging die al 110 jaar bestaat, dan moet je die wel gelukwensen. O jee, de vorige zin is een anakoloet.