maandag 5 oktober 2015

0742 Dictee maandag 05 okt 2015 (1): dictee Presentatie nieuwe Van Dale √

Dictee - dictees [0742]

Presentatie nieuwe Van Dale (05-10-15)

1. Deze vond plaats in het Muntgebouw in Utrecht. In het trottoir daarvoor zitten leuke siertegels, met (koperen) vergrote afbeeldingen van de eencentsmunt, etc. Leuk! Het programma begon (filmpje!) met een door Sluis wandelende Johan Hendrik van Dale, die zijn voettocht beëindigde in het Belfort [eigennaam]. Daarna heette Maurice Kneppers, VD-directeur, ons welkom. Vervolgens was er een filmpje over 'the making-of' van de nieuwe VD. Daarna hield hoofdredacteur Ton den Boon de hoofdrede, met heel veel wetenswaardigheden uit het verleden en het heden. Aanrader: "Waarom staat kikkervet niet in de Dikke Van Dale?", 5 euro, met allerlei leuke achtergrondinformatie, ondertitel "Alles wat je altijd al wilde weten over de Dikke Van Dale", 123 pp.

2. Grafisch ontwerper Joost Grootens legde uit hoe ze 4 jaar bezig geweest zijn om tot de huidige lay-out (ook van de website) te komen (ik hoop de nieuwe DVD morgen thuisbezorgd te krijgen …). Na afloop konden we zien, hoe de box en de 3 boeken eruitzien: het geheel is een juweeltje geworden. Daarna een spetterende show van Wim Daniëls over 'de fiets in VD van 1864 tot heden', van draisine en vélocipède tot rijwiel en fiets en uiteindelijk e-bike. Ik was heel vereerd dat hij mij terloops nog noemde. Weet je trouwens wat een openluchtboekhouder is? Dan moet je bij tallyklerk kijken!

3. Je had vast al vernomen, dat VD ook (online) een Van Dale Wiki krijgt. Daarin kunnen gebruikers hun bijdragen kwijt. Indien relevant zal de VD-redactie met die bijdragen haar voordeel doen! De nieuwe oVD stond – dat heb je gemerkt natuurlijk – zaterdag al online. Tip: als je de 'oude' lay-out hebt, kun je door rechtsboven op 'Dikke Van Dale' te klikken, overschakelen naar de nieuwe lay-out! Zomaar een paar nieuwe woorden: dataslurper, naamglossy, zelfscankassa, boerenjaar, oplijsten en trado.

4. Daarna kreeg Bart Chabot het eerste papieren exemplaar uitgereikt, hij verbond daar weer een prachtige act aan. Tip: tot 14 oktober staat DVD Online en VD Wiki voor iedereen open op dikke.vandale.nl. Enkele wetenswaardigheden: 6,4 kg, 4896 pagina's, 241.558 trefwoorden, nieuwe (sinds 2005): 18.175, spreekwoorden en uitdrukkingen: 43.240, aantal illustraties: 500 en vierkleurendruk. Eerste oplage 25.000, kilo's papier: 222.630, aantal meters papier: 1.910.200, gedrukt in km/h: ca. 50 en geen leeslinten meer in de papieren VD. Vrijdag 2 oktober had de PZC een groot artikel over (veel) VD en (terecht weinig) mij. 

5. Tot mijn verwondering blijkt dat ook in AD, De Telegraaf, De Limburger (en mogelijk nog veel meer Wegener kranten) gestaan te hebben. En vanmiddag zat ik heerlijk nog op een bankje t.o. De Munt sudoku'tjes op te lossen, toen een vertegenwoordiger van de Volkskrant een halfuurtje naast me aanschoof. Zal dinsdag wel verschijnen, ik ben benieuwd. Ten slotte vanmiddag nog verslag gedaan op Omroep Zeeland (radio). Ook op tv en Teletekst was er aandacht voor de nieuwe VD en het feit dat ik in het colofon vermeld sta, wegens grootleverancier zijn van opmerkingen en verbeteringen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten