vrijdag 30 oktober 2015

Dictee vrijdag 30 okt 2015 (1): dictee 854 (1) [765]

Dictee - dictees [765]

Dictee 854, alinea 1 t/m 3.

1. De eersteklas traiteur verzorgt eersteklaskant-en-klaarmaaltijden. Een gadotyo is een godsvogeltje of huiswinterkoning. Stennis trappen of maken is stennismakerij. Met het Hamansfeest wordt Poerim bedoeld, met een hamansfeest vreugdebetoon over de ondergang van een belager of tegenstander. Zo'n oldtimer kan het best in een lage gearing rijden. Zij hebben 13 geco's in dienst. Ze vragen een gehandtekend document. Nadat ze gemengd dubbel is gaan spelen, heeft ze al driemaal een gemengddubbelfinale gehaald. Het eten was gesaust (d), de muren waren gesausd (t). De GevMins lunchten gedrieën. Bij de multiplechoicetoets zaten 3 giveaways.

2. Je zult maar aan het gillesdelatourettesyndroom lijden. Een gîte is een ander woord voor een vakantiehuis dat te huur wordt aangeboden. Hij presenteert een goedlopende goednieuwsshow. Met gotong-rojong wordt sociaal-cultureel werk bedoeld (?). Zij grasduinde in mijn graphic novels. De grillworst was gegrild. Met guiambo wordt okrasoep aangeduid. Heeft men al eens een gaap en een scheit gekruist? Er kwam een Gabonees, een Gabonner, voorbij. Gadodede is commelina, een lastig te bestrijden onkruid. Uit Chaos ontstond Gaea (Gaia). De bijeenkomst vond in de galilea plaats. Het galgde meer dan dat het burgemeesterde. Hij kraamde galimatias uit. De vorst hield er heimelijk een gannef van een ganimedes op na.

3. Hij is viola-da-gambist. Ik kreeg een GAS-boete. Ze is van Gazaanse herkomst. Is gebobd hetzelfde als gebebopt? Wie weet nog wat gekrookterieters zijn? Gelidae mortis imago: een beeld van de kille dood, d.w.z. de slaap. Inderdaad, het Groot Goois Dictee is niet voor niet-erfgooiers. Antrax is heel tricky. In die chiropraxie kan je bij de chiropractor ook terecht voor chiromantie (gyromantie behoort niet tot zijn vakgebied). Bij (hashtag met symbool:) #hasjhond kun je melding maken van verdachte hasj(iesj)transporten. De rapper repte zich voort naar zijn rapsessie. Het geloof-hoop-en-liefdeadagium was daar leidend en vierde hoogtij. Voor het geheugen zijn puzzelexercities bijzonder nuttig. Handicraft is kunstnijverheid.