Dictee – dictees [2933]
Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com
Oefendictee OUD 143, geheel herzien naar situatie 2022
Dictee van de dag (714)
Welkom in Breskens!
1. Welkom
in onze mooie streek. U bent volgens de volkstaal op de
schobberdebonk [op
de bonnefooi, zonder voorbereiding]
naar Breskens gekomen, ex abrupto [onverwachts,
plotseling] en voor een
dicteetraining on the job [terwijl
men werkzaam is]. Onderweg
passeerde u wellicht Nummer Een [ANWB-borden:
Nummer Eén
– fout], Retranchement,
Boerenhol en/of Goedleven. We hopen op een close finish [gelijke
of bijna gelijke
– bijna-gelijke
– eindstand] van u aller
dicteepeloton. We begonnen vandaag met een welkomstdro/ank,
koffie of thee.
2. Vanuit Breskens kunt u met het fiets-voetveer [ook: voet-fietsveer] naar Vlissingen tijgen om het standbeeld van Michiel de Ruyter – er was ook een restaurant van die naam in Breskens – te bekijken. De naam van De Ruyter is verbonden met het annus mirabilis, het wonderjaar, 1666, met daarin de Vierdaagse Zeeslag. Ook hier vlak voor de kust heeft hij de slag bij Schoneveld [lemma 'zege', VD, 2021 niet meer!] gewonnen.
3. Breskens staat bekend om de visserij. In de vismijn zwaait de mijnmeester de scepter. Verhandeld worden onder andere een zootje wijting en de dagopbrengst van een vistreiler (trawler). Ichtyolieten [versteende vissen] en barracuda's [zeer vraatzuchtige en daarom gevreesde en gejaagde vis] behoren zeker niet tot de handelswaar.
4. In restaurants zoals bijvoorbeeld J&B – aaneen en met een ampersand – worden overheerlijke vismaaltijden geserveerd en geconsumeerd. Denk maar aan de
amuse-gueules (appetizer, aperitiefhapje), een garnalencocktail, een lauwwarme vissalade, een tong à la meunière [door de meel gehaald], een Bressiaans vispannetje, scampi's in de look en een hors-d'oeuvre van gebakken sint-jakobsschelpen met sauternes [zeer fruitige witte wijn].
5. Maar ook de vleesgerechten zijn fameus. Denk maar aan carpaccio, de salade met parmaham, mozzarella [Italiaanse zachte witte kaas] met meloen, tournedos [biefstuk van het middelste deel van de ossenhaas], entrecote [lapje vlees met randje vet], mixed grill, spareribs met bearnaise- of stroganoffsaus, ribeyes, asperges met tongschar en coquilles [schelpen] met cassoulet [ragout]. Wat ze zeker niet hebben is lerenlap, dioxinekip, mensenvlees, bushmeat en antilopevlees. En wat is lekkerder als toetje dan een taartje met hangop [met karnemelk] en frambozencoulis?
6. Onze mp, onze minister-president, Jan Peter Balkenende, is geboren in Zeeland en wel in Biezelinge, gemeente Kapelle. Op 26 mei was hij namens het kabinet-Balkenende met de koningin aanwezig bij de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Middelburg, onder anderen aan Richard von Weizsäcker, de ex-bondspresident van Duitsland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten