woensdag 28 september 2022

2932 Dictee zaterdag 01-10-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (713)

Dictee – dictees [2932]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 144, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (713)

1. De quadriceps is de vierhoofdige dijspier. De [in cijfers] 5 meiviering oftewel de [in letters] vijfmeiviering in dat dorp was beroemd, maar de oud-en-nieuwviering was er berucht. Het drielandenpunt was vroeger ooit een vierlandenpunt. Toen hoorde Moresnet er nog bij. Een zonderlinge vrouw is een vieze trien. Vigognewol komt van de vicuña, een kleine soort van wilde lama (de paco), en heet daarom ook wel pacowol.

2. De Vietcong en de Vietminh gingen in Vietnam vi et armis (door wapengeweld) tekeer. Hoe zou vietnamiseren [behartiging eigen belangen door het land zelf] in de strijd tussen Vlamingen en Walen uitpakken? Op de Vikingtocht in de Vikingtijd droeg de Viking, de Noorman, een vikinghelm. De villanel (villanella – een zekere compositie) is verwant aan de canzonetta [kleine canzone = lyrisch gedicht, bij Dante en Petrarca].

3. Lucebert werd de keizer van de Vijftigers [dichters], die uit de vijftiger jaren stammen, genoemd.

4. De zeilen werden met vijgetouwen [bnw.] beslagbanden vastgemaakt. Hij zat onder de vijgenboom.

5. Een condyloma is een vijgwrat, veroorzaakt door een venerische ziekte. Het prototype had duidelijk nog enkele vijlstreken nodig.

6. De Atlantische Oceaan is een (de – niet zo in wdb.) grote/wijde plas [i.h.a. de zee]. De vijzelpomp is de schroef van Archimedes [water oppompen]. Het plantkundige plectenchym is viltweefsel. Vinaigre [eau de toilette +azijnzuur] is voor na het scheren en vinaigrette [saus van azijn, olie en kruiden] is voor bij het eten. De vinculum matrimonii (huwelijksband) (ver)bond ons. Drinken we vandaag vin de pays [landwijn] of vin de table [tafelwijn]?

7. Wij kochten een huis in de Vinex-wijk. Zwarte vingers zijn schorseneren en lange vingers zijn weinig genuttigde boudoirbiscuits. Het vingerdier op Madagaskar wordt ook wel knaagmaki (ayeaye) genoemd. Een vingergreep heet ook wel prise oftewel snuifje [tabak dus]. De schuinsmarcheerder had vileine [boosaardige] gelaatstrekken. Met een arbvonummer sta je [NL] ingeschreven bij een Regionaal Bureau Arbeidsvoorziening. Zittend op de steiger zagen we de vliegers. Daar waren flinke stijgers(!) bij. Kijkend naar de steigerende paarden bespraken we de stijgers op de beurs. Over de AEX [Amsterdam Exchanges Index] (Amsterdam), de CAC-40 (kah-kaa-rahn-tuhParijs – Compagnie des Agents de Change-40), de DAX (Frankfurt – Deutscher Aktienindex), de Ibex-35 (Madrid – Iberian Exchange-35), de MIB-30 (Milaan – Milano Indice Borsa-30vgl. ook MibtelMilano Indice Borsa Telematico), de SMI (Zürich – Swiss Market Index ), de STI (Singapore – Straits Time Index), de TSE-300 (Toronto – Toronto Stock Exchange-300) en de Bel-20 (Brussel – België-20) waren recentelijk opzienbarende, maar heldere communiqués, beter: communiqueetjes, uitgegeven.

8. Dat zijn beslist geen polyvinylproducten [pvc – polyvinylchloride]: de viola da braccio [altviool], de viola da gamba [knieviool uit de barok] en de viola d'amore [ook een strijkinstrument].

9. De violenwortel is de welriekende wortelstok van de Florentijnse lis, waarvan men poudre de riz (poudre d'iris) maakt. De violon d'Ingres is een hobby of ingebeelde begaafdheid naast het werkelijke talent. Viomycine is een antibioticum tegen tuberculose. Colofonium is vioolhars.

10. Bij bridge kun je vips, victory points, halen, terwijl de vips [very important persons] toekijken. Er zijn patri- of virilokale echtparen [bij de familie van de man inwonend], maar ook matrilokale dito [bij die van de vrouw]. Dat hangt dus helemaal van de woonlocatie af!

11. De Zuidelijke Vis is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemel. Bij het visbakken kom je niet vaak een viscacha, een voskonijn, tegen. De naasthogere rang van earl is viscount. Een viseter is een ichtyofaag. De Visigoten zijn de West-Goten. Hoeveel visitandinnen [zusters van de orde van de Visitatie] kent u persoonlijk? Hij is (uit) vissen, maar hij is ook Vissen. Je hebt Kanaalvissers, wadvissers en Zuiderzeevissers. Heb je genoeg ascorbinezuur, vitamine C, en overigens ook vitamine R, L en V [relaties, liefde, vakantie]? Zij leidde een vita sedentaria [zittend leven]. Vanavond zullen we die vintage [wijn van een zeer goed wijnjaar] eens opentrekken. De viri docti (geleerde heren) losten het probleem viribus conjunctis (viribus unitis), met vereende krachten, op. De vis comica (komische werking) van het viscollege leek mede te zijn veroorzaakt door de vis activa (werkende kracht), de vis animae (geest- of zielskracht) en de vis inertiae (volhardingsvermogen). Bij het hindoeïsme draait het om de goden Visjnoe, Brahma en Shiva [Instandhouder, Schepper en Vernietiger]. Een visstilleven is een contradictio in terminis, want het gaat om dode vissen. Die vlagvoerster is commandante van een vlaggenschip. Hij sprak Platvlaams en gaf me in heel plat Vlaams te kennen, dat ik had moeten weten, dat een pond Vlaams een voormalige denkbeeldige munt is. Die flaminganten, die Vlaamsgezinden toch, denk ik dan.

12. De vlaginstructie geeft voorschriften voor Bevrijdingsdag, de nationale dodenherdenking et cetera. De EK-gekte van het EK voetbal [Europees Kampioenschap, Europese Kampioenschappen] is buiten proporties, buitenproportioneel. De scheidsrechters, referees, fluitisten, arbiters en vlaggenisten, linesmen en assistent-scheidsrechters hebben het goed gedaan. Vlagsurtaksen bevorderen de in- en uitvoer onder nationale vlag.

13. Een vlakreliëf is een bas-reliëf, een haut-reliëf is een verheven beeldwerk. Het antoniem van wildwatervaren is vlakwatervaren. Vlambloemen zijn floxen. Als dat geen fluctus in simpulo (storm in een glas water) is …

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten