donderdag 8 september 2022

2905 Dictee maandag 12-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (694)

Dictee – dictees [2905]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 163, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (694)

1. Hij stuurde me een ansichtkaart. Wanneer is er weer zo'n gewestelijke kaarting? Een waarzegger doet aan kaartleggen en kaartlezen. Een kaartlezer kan ook gaten lezen [ponskaarten!] en impulsen doorsturen naar de CVE [see-vee-jee], de centrale verwerkingseenheid (van de computer). Een kaarttekenaar heet ook wel cartograaf. Wil je zoete of rauwmelkse kaas? De midvoor liep behoorlijk te rauzen; hij had al eerder gerausd. Het ravelijn [buitenwerk, ook: demi-lune] lag buiten de vestinggracht. Een kaaschick is een aantrekkelijk blank meisje. De boerenpartij in de Kaas-en-Broodoorlog was het Kaas-en-Broodvolk. Wil je dat echt? Kaasje (prima)! Met anatto (orleaan, bixine) kun je kaas kleuren.

2. Echte kaaskoppen zijn het, die Hollanders! Stremsel is leb (runsel) en kaasstof is caseïne. Kaaswei blijft over bij kaasbereiding. Met kaasrood (brasiline) verft men de kazen rood. Wat is het verschil tussen Jan Kaas [marine] en Jantje Kaas [Willem I, ook: soldaat]? Of het een Hollands kaatje [echte Hollandse vrouw of meisje] was, was Kaatje egaal [onverschillig, doet er niet toe]. Ten slotte ben ik, eager [begerig] als ik was, naar Kaatje in de Wolstraat gegaan [naar bed gaan, slapen]. De Kaatshoek [daar wordt het kaatsspel gespeeld – kaatskoek is met terugkaatsen (?)] vind je alleen maar in Friesland. Een kabaret is gewestelijk een dienblad en dus geen vrolijk cabaret!.

3. Geef mijn djellaba [lang wijd gewaad Arabische mannen] eens aan! De zijkant was van rood kabbeshout [harde houtsoort]. De kabelexcavateur [graafmachine met bak aan kabel], hij groef voort. Heb je kabel-tv of kijk je naar ether-tv [teevee]? Shag wordt in volkstaal ook wel weduwehaar genoemd.

4. Het kabinetsstuk behelsde de plaatsing van het kabinetstuk [in de Trêveszaal]. De Kabouterpartij kwam voort uit de provobeweging. Een kabukiacteur treedt op in het Japans (mannen)toneel. Je kunt trouwens ook aan het kabukisyndroom [zeldzame aangeboren aandoening] lijden. Een kabuto is een samoeraihelm. Wat Kabylisch is betreft de Kabylen, een Berbervolk in Noord-Afrika. Een Brabantse kachel heet ook wel: plattebuiskachel.

5. Zeg maar kaddisj, zand erover! Je sleept iemand voor de kadi [rechter] of je koopt daar [kantinedienst] een kadetje.

6. We zaten gewestelijk als kadullekes [gezellig] bijeen. Ook Piets tong sloeg kadul [sprak slecht, was dronken]. De kadushi is een grote zuilcactus. Tertiair en quartair heten tegenwoordig samen kaenozoïcum. Hoe heet dat dorp aan de noordwestoever van het meer van Galilea ook weer? Antwoord: Kafarnaüm (Kapernaüm, beide niet in VD). De ene Kaffer woont in Zuidoost-Afrika en is een Bantoeneger, de andere kaffer (cavalerist) zit bij de cavalerie. Sorghum is kafferkoren en lamellofoons (mbira's) zijn kafferpiano's. Kafferpokken staan bekend als alastrim (= amaas, huidziekte).

7. Biefstuk à la tartare is erg lekker met die pikante saus. Kafirs [scheldnaam niet-moslims] zullen als regel geen kaffiya (arafatsjaal + varianten!) dragen. De kagiejongen draagt de valken op een berrie [raam, kagie]. Zij had kahler oftewel de ziekte van Kahler [vorm van bloedkanker]. De kaïd [leider, commandant, uitblinker] was een kaïn [nors mens] en vervoerde op zijn kaïk [vaartuig] kainiet [minerale kunstmeststof]. 'Kaïn kembangan' [gebloemd doek] en 'kaïn pandjang' [kledingstuk m/v.] zijn Javaanse begrippen. Kaïn zelf droeg het Kaïnsmerk [op voorhoofd], maar ook Flip droeg een kaïnsteken [het is te zien dat hij een schurk is]. Het kaiserbrötchen mocht al kaiserbroodje heten, en nu ook: keizerbroodje. Kaisoi is een bladgroente en kairomoon een geurstof. Kajapoetolie (kajapoetiholie) komt van de kajapoetboom. Een kajotter is lid van de KAJ [kaa-aa-jee], de Kristelijke Arbeidersjongeren. Je kunt door de kajuitsramen aan boord [bevelhebber, maar nooit ondergeschikte geweest zijn] gekomen zijn. Dat is zoiets als wethouder worden zonder raadslid geweest te zijn. De schijtlijster [bangeriken, lafaards] wilde geen scheid(ings)brief schrijven. De eieren waren kakelfris.

8. Een kakivrucht [van: dadelpruim] is oranje en melig-zoetig. Na springen als een kakkerlak op de trampoline raakte ze aan de kakkerij. Zullen we even kakkestoelemeien [met de handen een stoeltje vormen voor een kind]? Op naar de volgende kakografie [geschrift vol dwaasheden of vol esthetische gebreken] van het Davidsfonds! Een kal (niet meer in VD 2015) is geen calorie (cal, kilocalorie is Cal) maar een babbelaar. De kala-azar is een vorm van leishmaniasis (aleppobuil, bosyaws, oriëntzweer: huidziekte). De graankalander [vraatzuchtig zwart insect] is niet geliefd. Wil je maggiblokjes of -tabletten in de soep of hanteer je het maggiflesje? De kabinetsleden zaten in de cabine van het vliegtuig. K&G staat – in België – voor Kind en Gezin, K+R staat voor kiss-and-ride. Dat was kaassie voor hem, een eitje dus. De Kabo was de Katholieke Bond van Overheidspersoneel. Bij de kabouteruil wordt er helemaal niets geruild

9. In het Bargoens heeft een rijke meer dan genoeg kakies en meer algemeen loopt hij op zijn bezwete kakkies.

10. Heeft de bekende gouden koets op Prinsjesdag meer weg van een kales of van een calèche?

11. Een kalasjnikov is een pistoolmitrailleur van Russische makelij. Een opsnijder is een Jan Kalebas, maar het kan ook een verwarde uitlegger zijn. Een kalender kan ook een oosterse bedelderwisj [1001 nacht!] zijn. Die heer van Kalenstein [bezit absoluut niets] is mij nog heel wat verschuldigd. Een kalf Mozes is een echte goedzak, ontleend aan de Bijbel. Een nuka, een nuchter kalf, heeft nog niet gezogen(!). NB de moeder zoogt, het kind zuigt. Het Gouden Kalf is een Nederlandse filmprijs. Wat is een kalfde koe? Antwoord: een koe die pas gekalfd heeft. En een tweede kalfkoe? Antwoord: een koe die voor de tweede maal moet kalven of gekalfd heeft. 'Kalfbroeder' is een spookwoord [ook in wdb. ter voorkoming van plagiaat] voor 'halfbroeder'. De slager kreeg een medaille – het volk zegt medalje; – medallie gaat net te ver – voor zijn kalfsmedaillon. Kalfspoelet is voor de soep. De caustische kali, dat is kaliumhydroxide


Geen opmerkingen:

Een reactie posten