woensdag 28 september 2022

2931 Dictee zaterdag 30-09-2022 (3) – dictee 5e Groot Abcouder Dictee 2022

Dictee – dictees [2931]

5e Groot Abcouder Dictee 2022

Abcoude 2050 (auteur: Bob Zevering)

De 57 rode woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

1. Ik zit in mijn onesie [eendelig huis/pyjamapak] op de bank te chillen en ik zeg oké [VD’s OK minder goed, feitelijk een soort afkorting] Google. Even via mijn domoticasysteem [huisautomatisering] naar leuke uitjes googelen. Mijn elektronische assistent stelt een uitstapje naar Abcoude voor. Abcoude is al sinds jaar en dag bekend van de feestweek die rond de paardenmarkt wordt georganiseerd. Ik ben benieuwd of er verder in het dorp iets te doen valt want er staat niet veel vermeld over dit al in de middeleeuwen gestichte plaatsje. Naar verluidt zijn de mediëvisten [specialisten m.b.t. de middeleeuwen] niet echt productief met het onderzoek naar deze epoque [tijdperk, wel: belle époque, epochemachend] in Abcoude. Daarom hoop ik dat ik de activiteiten die er heden ten dage zijn, kan appreciëren [waarderen].

2. Vanuit Amsterdam, kosmopolitische [wereldburgerlijk, kosmos] miljoenenstad, vertrek ik met mijn privé-eenpersoonsdrone naar de steeds trendyer buitenwijk Amsterdam Abcoude voor een relaxed bezoekje aan het overdekte winkelcentrum. Genietend van een latte macchiato [wel machiavellistisch, etc.] kijk ik naar de bijdetijdse belevenisbakker Both die quasinonchalant een bakkersshow van heb ik jou daar voor zijn clientèle [vgl. cliënteel en cliënt] verzorgt. Speciaal voor Moederdag koop ik bij hem een exquis [voortreffelijk, alleen + e als je die bij de uitspraak hoort] Moskovisch [Moskovië, Moskou] gebakje en een paar lekkere petitfours [gebakje in papieren bakje].

3. Nadat ik bij de doe-het-zelfkassa [wel: doe het zelf] heb betaald, krijg ik meteen via mijn smartphone een pushbericht met een verzoek: “heb – ik zou H doen – je ons al geliket?” Ik reciproceer [antwoorden] hierop gedachteloos met een duimpje terwijl het toch in- en intriest is dat je zo voortdurend gadegeslagen wordt.

4. Deze samenleving lijkt meer op een orwelliaanse [George Orwell, schrijver van ‘1984’] dystopie [tegengestelde van utopie] dan het elysium * [GB e zonder betekenis, VD e/E met betekenis, RL: een elysium, het Elysium – daarom zou ik voor E kiezen] waar ook wel over gesproken wordt [deze vage formulering biedt weinig houvast voor de keuze e/E]. Als ik me dit van tevoren had gerealiseerd, (dan) had ik me heftiger verzet tegen deze alleswetende technologische maatschappij. Jammer dat ik ertoe neig [geneigd zijn, nijgen = buigen] om dit alles maar als een gedweeë [volgzame] schlemiel [ongeluksvogel, slappeling] te ondergaan in plaats van rigoureus [uitspraak: oh of oe – wel: rigorositeit] als een guerrillero [guerrilla/vrijheidsstrijder] in opstand te komen want dit is toch echt quatsch [onzin].

* Mening  Taaladvies: gezien context: e!

5. Na het winkelen ga ik een uurtje naar het subtropische zwembad dat is geüpgraded [uitspraak: greet met de g van goal] en geëquipeerd [uitgerust] met nieuwe wildwaterbanen. Ik vermaak me uitstekend. Daarna ga ik meteen door naar het luxueuze wellnesscentrum Fort Abcoude. In het fort dat voeger onderdeel uitmaakte [foutieve samentrekking van deel uitmaken en onderdeel zijn] van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kun je tegenwoordig mindfulnesssessies volgen. Daarna bezoek ik de sauna die is ingericht in de sferen van
Duizend-en-een-nacht [Arabisch sprookje]. Tijdens de löyly [opgieting, uit het Fins] met aromatische oliën heb ik heerlijk gerelaxt.

6. ‘s Avonds wandel ik verkwikt naar het heerlijke hotel De Witte Dame, waar ik geniet van een verfijnde wagyubiefstuk [zeker rund] en de verrukkelijke [heerlijke] macrobiotische couscoussalade [een koeskoes is – ook – een zeker buideldier]. Wat een dag. Abcoude, zeker een bezoekje waard!

Shoot-out (3 vragen)

1. Wat betekent het woord ‘hippopotomonstrosesquippedaliofobie’?

Antwoord: Engels woord voor ‘ziekelijke angst voor lange woorden’.

2. Hoe heet het onderste deel van een wijnfles?

Antwoord: de ziel.

3. Wat betekent ‘epibreren’ en wie heeft dat woord ‘gemunt’?

Antwoord: niet nader aan te geven werkzaamheden verrichten (waarvan je de indruk wilt geven dat ze belangrijk zijn, ook al stellen ze helemaal niets voor). Gemunt op aangeven van een ambtenaar door Simon Carmiggelt.

 


1 opmerking:

  1. Ook hier weer een enkel woord dat je in mijn komende dictees zult terugzien, Rein. Ik hoorde dat je nu eens niet gewonnen hebt. Wat had je fout dan?

    BeantwoordenVerwijderen