zondag 25 september 2022

2929 Dictee vrijdag 30-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (712)

Dictee – dictees [2929]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 145, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (712)

1. Een flügelhorn is een bugel. Je hebt bekende Vlamingen (BV's) en Nederlandstalige Vlamingen.

2. De vlamreactie zegt iets over een bunsenvlam. Er zijn heel wat Vlaamse reglementen: VLAREA, VLAREBO, VLAREM, VLARENA en VLARIA. VLAREA = Vlaams Reglement inzake Afvalvoorkoming en -beheer, VLAREBO = Vlaams Reglement betreffende de Bodemsanering, VLAREM = Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning, VLARENA = Vlaams Reglement betreffende de Natuurvergunning en VLARIA = Vlaamse Reglementering betreffende de Industriële Afvalstoffen, Men kan van alle vlas geen goed garen spinnen (alle hout is geen timmerhout). Kan dat wel van Nieuw-Zeelands vlas en Indiaas vlas? Een VLCC is een wel heel grote olietanker – very large crude carrier (olietanker met een laadvermogen van 200.000-300.000 ton) en de VLD (thans Open Vld) = Vlaamse Liberalen en Democraten = Partij van de Burger, was een politieke partij. Een vleermuispapegaai behoort tot de lori's. Eten we vandaag reeënvlees, antilopevlees of koeienvlees? Hij lijkt wel de vleesgeworden afgunst te zijn.

3. Inkarnaat (vleesrood) is vleeskleurig. Waarom zijn ze niet teruggekeerd naar de vleespotten van Egypte? Een brochette is een vleesspies. Zijn bij jou de vlegeljaren al voorbij? De spiegel vleit niet.

4. Een vleister is een sycofante. Een porte-brisée is een vleugeldeur (vouwdeur). In de luchtvaart is een vleugelklep (rolroer) een aileron. Daar stond ik met mijn vleugellam geslagen ziel onder de arm.

5. Een vleugeltje of helikoptertje komt van een es (esdoorn). Pterygium vormt zich achter de oogleden bij een zekere aandoening. Een vlaam is een Vlaamse reus, een konijn dus. De vlashuttentut is een zeldzaam kruisbloemig plantje. Was hij in zijn vlegeljaren een slungelachtige vlegel of een vlegelachtige slungel? De DC-9 vliegt, de B-17 is een vliegend fort en het F-16-gevechtsvliegtuig maakte deel uit van een eskader (squadron) F-16's. Je hebt vliegende herten, eekhoorns en paarden, zoals Pegasus, waar je op kunt stijgen. Een vliegende hollander is een vierwielig wagentje, maar de Vliegende Hollander was een zeker spookschip in de wateren ten oosten van de Kaap de Goede Hoop.

6. De witgehalsde vliegenvanger, u raadt het, vangt vliegen. De vliegenzwam is een witsporige plaatjeszwam met dieprode hoed met witte wratjes of plakjes, die de giftige stof muscarine en de hallucinogene stof iboteenzuur bevat en die vooral laat in het jaar onder berken en dennen groeit.

7. Een vliegerarts is geen arts-vlieger. Vliegtuigtrombose is het economyclasssyndroom. Niet iedere ridder van het Gulden Vlies heeft de door Filips van Bourgondië in 1429 te Brugge ingestelde, zeer hoge, orde van het Gulden Vlies gekregen. In de mythologie is het Gulden Vlies de gouden schapenvacht, door Jason tijdens de tocht der Argonauten op een draak veroverd. Trouwens, geen gulden vlies dan onder draken. Die muur moeten we nog spachtelputzen.

8. Vlieszaad is een meldenachtig (VD) plantengeslacht van de ganzenvoetfamilie Chenopodiaceae (de amarantenfamilie zijn de Amaranthaceae). Vlieszwammen is de naam van een klasse van de steeltjeszwammen, waarbij de sporendragende cellen, basidiën, een aaneengesloten vlies, hymenium, vormen. Het vliezen omhulsel was vliezig, pelliculair.

9. Het vlijtige Liesje(!) verzorgde het vlijtig liesje heel zorgzaam. Een vlinderboom is een boom die vlinders, zoals de buddleja, aantrekt. Hij droeg een vlinderdasje, ook wel butterfly genoemd.

10. Vloei-ijzer is staal. De sigaretten hadden een vloeipapieren omhulsel. Vloeispecie is zand-cementspecie. Bij newtonse vloeistof treedt geen plastische vloei (thixotropie) op.

11. Een vloeistofbarometer is een aneroïdebarometer. Zijn er ook Wener parketvloeren?

12. Het vlokkenvlies (chorion) is het door de blastula gevormde vlies. Puce is donkerroodbruin als de vlo. Naast de bruine vloot is er de zilveren vloot, ook wel Zilvervloot genoemd. Een admiraal is een vlootvoogd, destijds de semiofficiële titel van de commandant der zeemacht te Batavia. Een vlot balken is een pakje lucifers. Je kunt je beter niet aan het vlotgras vasthouden. De VLSI very large scale integration (benaming voor een generatie chips met 100.000 tot 1.000.000 componenten (zoals transistoren, weerstanden enz.)) is vanzelfsprekend de voorloper van de ULSI ultra large scale integration (meer dan 1.000.000 componenten). Een airmarshal is een vluchtbewaker. Een vluchthuis heet ook wel blijf-van-mijn-lijfhuis. Vlugjes en vluchtigjes werd de expositie bekeken. De VOC-mentaliteit slaat terug op de Vereenigde Oost-Indische Compagnie. De Verenigde Naties kennen onder andere de VN-waarnemer en de VN-woordvoerder. De genormaliseerde valuta-aanduiding voor de Vietnamese dong is de VND. Hygrofyten eisen een vochtige atmosfeer.

13. Voedisme (van een foodie, gourmet, culi) is het gericht zijn op lekker eten en drinken. Voedselrijkdom is eutrofie.

14. Voedsterloon is minnenloon. Dat was (bij korfbal) te kort schieten in dier voege dat het doel bij lange na niet geraakt werd. Groenvoer is meestal rauwkost. Geloof me, ik zou je nooit een voertje [aas uitwerpen om vissen te lokken] zetten!

15. Een oud-voerman, dus voorheen een voerman, en dat hoeft geen oude voerman te zijn, hoort graag het klappen van de zweep en vertelt gaarne over Voer- oftewel Wagenman [sterrenbeeld].

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten