maandag 19 september 2022

2920 Dictee donderdag 22-09-2022 (2) – dictee Oefendictee augustus 2022 (3)

Dictee – dictees [2920]

Oefendictee augustus 2022 (3)

1. Zijn bezwete lichaam glom in het zonlicht. La plus noble conquête de l’homme, dat is het paard. Een nuraghenbouwsel vind je op Sardinië. Een passacaglia is gewoon een passacaille. Een pharmaceutical is een farmahuis. Bij ‘porfier’ hoort ‘porfirisch’. Bij het schermen word je na maître prévôt. Een vrouwelijke sadhoe is een sadhvi. Pas op voor die t'loze schnauzer! Lastige woorden: trùk’i pan [snackbar, snèkbar] en ka’i òrgel (draaiorgel). Mag ik de klizeerschaaf even? Driekoningen, Epifanie, is de openbaring van de Heer *. De aanbidding der Wijzen slaat op de Wijzen uit het Oosten. * Ook bij: de doop in de Jordaan en de bruiloft te Kana. Tegen herpes is er aciclovir. Atten doe je met een adje. De hoedood?

2. Het is ‘vlot trekken’ en ‘vlot getrokken’, zowel letterlijk als figuurlijk. Als ook de blaadjes weer gaan vallen, wordt/worden Jan alsook Piet mateloos depressief. By the way, ze zijn all the way [tot het bittere einde] gegaan. Een singerie [sèhn-zjuh-rie] is een aperij/apenspel. Er zijn appel- en pruimenkruimeltaarten. Asfixatie moet je niet verwarren met asfyxiatie! De saison is een Henegouws bier. Dat gaat steeds weer fout: brezjnevdoctrine (ook briouat trouwens!). Op trommelgebied is er de bodhrán (Iers) en de cajon (Spaans). De apgarscore staat voor appearance, pulse, grimace, activity, respiration. De bariton zong bij de baroxyton. Het BIG-register gaat over Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. Ik ben iebel, iebelig, ibbelig.

3. De afko b.m. staat voor bonae memoriae, beatae memoriae * en voor bene meatur (goed mengen). * Met z.g. wordt zaliger gedachtenis bedoeld. Deze eenheid is gespecialiseerd in bricolschoten. Citrulline is een chemische stof in eiwitten en tuberculine is een vaccin. We kennen robinsonaden/s en citronnade (citroendrank, geen mv.). Gladgeschoren is clean-shaven. Synoniem van zenit is nadir. Na veel dyugudyugu was het tijd voor de dyogo. Roma aeterna is la città eterna. De feng shui levert een harmonieuze inrichting van een ruimte. Wat wordt er bij consummeren nu eigenlijk geconsumeerd? Niets. De manillahennep (abaca) komt oorspronkelijk uit Manilla. Het pythisch orakel is het orakel van Delphi. Basketbal is nu eenmaal geen baseball.

4. Met COPD heb je rokerslongen. Dat was een geweldige drum-’n-basssong [ee]. Enfants perdus komen niet specifiek uit de Bijbel, enfants prodigues wel. Is het ergerniswekkend of ergernis opwekkend? Een koeswe [ih] is een anattoboom of anatto [kleurstof van de zaden ervan = orleaan, bixine]. Een gemene dictee-instinker is het woord ‘rigueur’ [uitspraak met de g van goal]. Rigoroso is streng in de maat (bij muziek). En rigoureus is streng, stipt, onverbiddelijk (vergelijk: rigorisme). Rigor mortis is lijkverstijving en livor mortis staat niet in de wdb. (zoek maar op via internet). Verder gezocht op *mortis*: [GB] amortisatie en amortiseren (o.a. schulddelging), [VD] Amortisatiesyndicaat en een amortisseur is ook een schokbreker.

5. Het atrium mortis is de voorbode, het voorportaal van de dood. Een donatio mortis causa is juridisch een schenking onder de opschortende voorwaarde dat de begiftigde de schenker overleeft. Het gelidae mortis imago is een beeld van de kille dood, d.w.z. de slaap. In articulo mortis is op het ogenblik van de dood, in het stervensuur. In procinctu mortis is bereid om te sterven. Het/de plurima mortis imago is een veelvoudig beeld van de dood. Een amorti bij het biljartspel is een geamortiseerde (de speelbal stilleggen door met deze speelbal een aangespeelde bal vol te raken) stoot. Daar ligt een terrazzo( )vloer [klemtoon]. Dat was housen op het housefeest, niet in housecoat [peignoir met rits]. Bergkazen: appenzeller, gruyère.

6. Een waterfiets of catamaran is ook friet speciaal, geserveerd met aan weerszijden een frikandel. Wij zijn homines erecti (rechtop gaande mensen – enk.: homo erectus). Een mimbar of minbar is een kansel in een moskee, rechts van de mihrab [gebedsnis]. Dicteetoppers: cheilognathopalatoschisis en hexakosioihexekontahexafobie. Dat blijf ik raar vinden: k.i.d. (ki met donor) en kie (ki met eigen partner). Een pharmaceutical is – logisch – een farmahuis. Die lastminutereis was wel erg last minute. Orkanisch gelach is homerisch. Als je verrukt bent, roep je o en a. Dat schip is sterk van inhout. Een jean potage is een janpotage. Herstel van syfilis rond de epididymis is een ware sisyfusarbeid (genoemd naar Sisyphus, vgl. sief).

7. Voor een lulleman is een lullepijp een uitkomst. En een lullenman houdt de lullenkop vast. Er zijn zaniker(d)s, Varikers (Varik, NL, dorp aan de Waal), Reykjavikers, Emmerikers (DE – Emmerich, Emmerik), Bunnikers, bikers, trikers en predikers, maar ook: alcoholiekers, mekaniekers, politiekers, tandtechniekers, transatlantiekers en wielerklassiekers. Met takbir wordt het uitspreken van ‘allahoe akbar’ bedoeld, takfir is het ontmaskeren van een gelovige als ongelovige bij de moslims. Teloh is gefrituurde cassave en een tokeh is een gekko (geen gekkie). Onze vakantie gaat naar de Tyrreense Zee. Ze ontweiden het aangeschoten dier, d.w.z. dat ze het uitweidden. Een vihuela is een middeleeuwse Spaanse gitaar, een vuvuzela een olifantentrompet.

8 Zelfs in het Oval Office werd tv-gekeken [ook los, ook teevee] naar oval races. Tja, p.c. = prot.-chr. [afko’s]. Een montgolfière is een luchtballon die door verwarmde lucht opstijgt. Madame de Pompadour droeg pompadoeren (bontgekleurd) kleding. De parisien (stootdegen) zat in een hoes van parisienne (stof). Althans, volgens de geciteerde Parisienne. Paspelen of passepoileren is omboorden (bv. van knoopgat). De afkortingen van ‘bijvoorbeeld’ zijn: bijv., bv., e.c. (exempli causa), e.g. (exempli gratia), p.e. (par exemple – ook: p.ex.), v.c. (verbi causa) en v.g. (verbi gratiaook: v.gr.). Tussen normaal en kingsize ligt queensize. Als slecht voorbeeld dienend is (res) mali exempli en pessimi exempli is idem zeer slecht (verderfelijk). Is dat nu de Queen Annestijl? Nieuwe update oVD – medio sep 2022 – met 393.610 lemma’s (was: 393.510).

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten