dinsdag 27 september 2022

2930 Dictee vrijdag 30-09-2022 (2) – dictee Groot Lisses Dictee 2022

Dictee – dictees [2930]

Groot Lisses Dictee 2022

Geen titel (auteur: Nelly van Beek)

De 83 rode woorden en uitdrukkingen moesten worden ingevuld.

1. Gecarpoold naar een leuke locatie voor een paar daagjes uit, belandde ik in het Huis Doorn. Al enige tijd mijmerend over de inhoud van het Groot Lisses Dictee, word ik geconfronteerd met een stukje geschiedenis die tot Lisse reikt. De naam Graaf van Lynden van Sandenburgweg [eigennaam] kom ik tegen en (ik) vraag de cicerone [gids] of er familiebanden zijn met de graaf van het Kasteel Keukenhof [eigennaam]? Terug naar die antecedenten [een voorafgaand feit in relatie met een nieuw feit] met Lisse brengt mij op het idee historie en heden van de jubilerende Harddraverijvereniging als thema te kiezen.

2. De grootste en gezelligste vereniging van Lisse viert in 2022 zijn 150-jarig [eventueel in letters] bestaan. Een happening en wellicht spectaculairder dan voorgaande jaren. Hoe klein begon dit jaarlijkse festijn? De annalen [geschiedenis jaar na jaar, in jaarboeken] van de Harddraverijvereniging beschrijven dat in 1890 de harddraverij al plaatsvond op de Heereweg [eigennaam]. 9 oktober [kleine letter] 1872: het is gezellig druk bij de roemruchte nering [bedrijf, handel] De/de Witte Zwaan [eigennaam] op (het, ‘t) Vierkant (Lisse) [eigennaam]. Die dag was (er) de primeur voor de kortebaandraverij. Een nieuw fenomeen dat door enkele enthousiaste lieden in Lisse was geïntroduceerd, zo wordt gememoreerd.

3. Kermis is van alle tijden [niet: aller!]. Al sinds jaar en dag streken de kermisexploitanten in Lisse neer. Na de seizoenswerkzaamheden in de bollensector met werkdagen van 12 uur en meer, was de tijd aangebroken om zich te verpozen. In 1894 zag het idee van een coherent [samenhangend] geheel van deze twee [letters] activiteiten het daglicht. Waar heden ten dage de kermisattracties als een cakewalk [lunapark, met op en neer gaande trappen en planken], Python [eigennaam, achtbaan, vgl. bij De Efteling] en een starflyer [heel hoog, draait rond, gaat op en neer, niet in wdb. – eventueel met hoofdletter] het spannender en hoger moeten, zal dit in tijden van vergane glorie ongetwijfeld gewoon een doolhof, een zweef(molen) en een tent der rariteiten geheten hebben. En we nuttigen heerlijke versnaperingen als suikerspinnen, een traditionele oliebol en churro's [zoete snack van bloem, suiker, roomboter, kaneel en eieren – niet in wdb., churros is een Spaanse lekkernij].

4. Intussen leven we anno 2022. Ongetwijfeld schrijft de geschiedenis dat enkele najaarsfeesten niet zijn doorgegaan; dat is nog niet zo lang geleden. Het feest zal, zeker in dit kroonjaar in volle dimensie georganiseerd en gevierd worden. Reeds gestart in het voorjaar met een jeugdskiff [roeivaartuig voor één persoon] en het muziek- en foodtruckfestival laten we de derde week van september de wereldlijke zorgen elders en trapt het jeugdsymfonieorkest op donderdag 22 september 2022 de feestweek af met het Openingsconcert [eigennaam].

5. Muziek met een tintje flamenco [muziek/dans], zo wordt ons beloofd. En de variëteit van muzieksoorten van klassiek tot rock-’n-roll, hiphop en wellicht schlager, zal doorklinken bij de muziekquizzen [ook: -kwissen]. Een week van vele diverse activiteiten, (zo)als de jaarmarkt. Skelter Challengeparcours [eigennaam], scubaduiken [self-contained underwater breathing apparatus], sprietlopen, ringsteken, palingdarttoernooi, en een gezellige seniorenmiddag met een nostalgische bingo. Wie reed ooit op vrijdagavond de autopuzzelrit met de encyclopedie op schoot om de vragen op te lossen? En wie doet er niet mee aan de puzzel in het evenementenhokje?

6. De apotheose [ontknoping] volgt op de donderdag van de kortebaandrijverij. We nemen massaal een vrije middag om mensen te ontmoeten langs het kleine stukje op de Heereweg tussen Vuursteeglaan en het (‘t) Vierkant. Tout bekend Lisse verzamelt zich op de tribunes of achter de omheiningen en op de terrassen van de aangrenzende bedrijven voor het meest fabuleuze [fabelachtig goed, groot] uitzicht op de sulky [ook sulk: tweewielig wagentje voor harddraverijen], pikeur en paard op wie je de weddenschap hebt ingezet. We whatsappen vrienden: “Waar sta jij?”, nemen een biertje bij de biertent, of een exquise [alleen e als je die hoort] bourgogne [GB, VD: b], het maakt niet uit. Een boodschappentas met lekkernijen en hopelijk een zonnetje zijn ingrediënten voor een geanimeerde middag.

7. En win je nog wat, ga je aan het einde van de middag als afsluiter van een fenomenale [verbazingwekkende] week, uit eten in een van de horeca-etablissementen in het dorp. Een patatje kapsalon met shoarma [Turks vleesgerecht], een hapklare kotelet, moussaka [Griekse ovenschotel], teppanyaki [Japans grillen op zeer hete ijzeren plaat], lasagne [Italiaans ovengerecht] met als toetje een tiramisu’tje [Italiaans nagerecht]: welk restaurant je ook kiest, reserveren is een must. Een afsluitend kopje cappuccino en een goede nachtrust zal zullen ons weer brengen tot een ‘gewoon’ dagelijks leven.

8. Langs deze weg feliciteren wij de Harddraverijvereniging van harte met dit prachtige jubileum. Inzet door het comité en alle vrijwilligers voor de gehele organisatie wordt bijzonder toegejuicht en gewaardeerd als bijdrage om deze week tot een jaarlijks rendez-vous te maken. We maken ons op voor een feestelijke week. Een féést [nadruk] zal het ontegenzeg(ge)lijk worden. “Klaarmaken, op uw plaatsen, een, twee, drie, af …”

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten