zondag 25 september 2022

2927 Dictee woensdag 28-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (710)

Dictee – dictees [2927]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 147, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (710)

1. De theatervoorstelling was noch een huiskamervoorstelling noch een grotezaalvoorstelling.

2. Hij had alles tjomme (voor tjoema) gedaan. Het voorste gedeelte van het toneel heet het proscenium (voortoneel, avant-scène).

3. De amfimixis betreft de geslachtelijke voortplanting, de apomixis (parthenogenese, parthenogenesis) de dito ongeslachtelijke.

4. Van voor de Reformatie is voorreformatorisch. Een voor-pv staat vooraan in een zin [pv. = persoonsvorm; let op de punt – pv =
proces-verbaal, PV is Productschap Vis
].

5. Moet paella nu met of zonder trema? En is er dan na afloop als toetje nog een coupe ijs voor de coupplegers? Hij bewoonde het ancestrale [voorvaderlijke] slot. De antepenultima is de voorvoorlaatste lettergreep, in 'stotteren' dus 'stot'. Dat is uiteraard een conditio sine qua non [noodzakelijke voorwaarde – c.s.q.n.]. Alibi, pretext en evasie zijn allemaal een voorwendsel, geen aanwensel. Welke antediluviaanse [antediluviaal: van voor de zondvloed] dieren en planten ken je? Zij overlegden samen, de cantor-organist en de chazan [voorzanger joodse gemeente – mv. GB: chazoniem, VD: chazonim]. De
bed-bad-broodvoorziening en de overige sanitaire voorzieningen waren geregeld. De preses zakte door de voorzittersstoel. Een voosbinkie is de partner van een prostituee, een vop [vee-joo-pee] is een voetgangersoversteekplaats, een vopo was lid van de Vopo (Duits, van Volkspolizei = politie in de voormalige DDR, o.a. als grenswacht) en voraciteit is vraatzucht, vooral van dieren. Was die mee-eter een goede vorket (een goed eter – leenvertaling van het Frans)? Een forket is een musketvork. Een doejoeng (doejong, dugong) is een vorkstaartige zeekoe. Een vormelinge is een confirmanda. Was het nu V-vormig, eivormig (ook: Y-vormig!) of Z-vormig?

6. Entelechie is vormkracht. Rembrandt was de vorst der Nederlandse schilders, soevereine vorst was de titel van Willem I, samen met anderen.

7. De prins-bisschop is een vorstbisschop. De Vos met de Gans vindt u aan de noordelijke sterrenhemel. De VOS staat niet alleen voor Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving – denk aan de voscursussen, maar ook voor het Verbond der Vlaamse Oud-strijders, een patriottische vereniging [vgl. patriottisme]. Het voskonijn is een haas uit de pampa's, een Braziliaans knaagdier, ook: viscacha. Bij haar was de vossenhuid aan de leeuwenhuid [slimheid aan kracht en moed paren!] genaaid. Een votometer [stemmachine] vind je bij het stemmen, een fotometer [licht] bij een camera.

8. Een voucher is simpelweg een tegoedbon. In de voutenkamer [opkamer] werd vouvray [wijn] uit de Loirestreek gedronken. De voyeur [gluurder] leed aan mixoscopie [voyeurisme] en begluurde haar voyante [opzichtig] kleding.

9. De VPRO is de Vrijzinnig-protestantse Radio-omroep. Het NSB-blad heette indertijd Vova, Volk en Vaderland. De voxel [kleinste te adresseren volume-element] is zo genoemd naar analogie met de pixel [beeldpunt, beeldelement], ook een kleinste element. NB NSB = Nationaalsocialistische Beweging (Nederlandse politieke partij,
1931-'45
).

10. De godsvrede (pax Dei, treuga Dei) staat geheel los van de Vrede van Versailles en die van Münster. Een vredesdemonstrant is een paxzalver. Na de vredesluiting kwam de vredesmacht in actie. Hij verdiende de kost in den vreemde. Statelozen moeten een vreemdelingenpas hebben. De VVV is de naam van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer.

11. De parcimonieuze [gierig, vrekkig] krent leefde vrekkig. De Vreugde der Wet (Simchat Thora) is veel specifieker dan vreugdevol vreugde scheppen in het algemeen. Faux amis en false friends zijn juist geen valse vrienden [woorden die in 2 talen op elkaar lijken, maar iets anders betekenen, vb. het Griekse 'nè' betekent 'ja' en dus niet 'nee']. Vriesdrogen is lyofiliseren. De vriezeman [vorst, vrieskou] was heel vroeg dit jaar.

12. De Vrije Gemeente [protestants] is modern en zetelt te Amsterdam, een vrije school maakt deel uit van het Belgisch gesubsidieerd vrij onderwijs [in NE: steinerschool!], vrije energie is helmholtzenergie en vrije enthalpie is gibbsenergie. Als Pasen op een vrijdag valt, krijg je die miljoen euro van me. De EVA, in het Engels EFTA (European Free Trade Association), is de Europese Vrijhandelsassociatie. De vrijheidsmuts is de rode, Frygische muts als symbool van de vrijheid, door de jakobijnen als onderscheidingsteken gedragen. Waart gij ook niet bij de franc-maçonnerie [vrijmetselarij]? Een vrijschijtertje [jas zonder panden, kort jasje] is gemakkelijk als je tijdens de vrijmibo (vrimibo) naar de wc moet. Anemie (chlorose) is bleekzucht, de vrijsterziekte [bloedarmoede]. Het zal de aanvaller vrijstaan, of hij vrijstaat. Hij ging vrijuit voor de aanslag op het vrijthof [plein, kerkhof]. Geld kan vrijvallen, uitgewerkte raketten kunnen vrij vallen.

13. De vrijgevochten puber was vrijwilliger-verzorger. Was dit archeologische hoogstandje nu vroegbarok, vroeggotisch, vroeg-Grieks of vroegnegentiende-eeuws? Het vroegrijpe meisje was toch al wel vroegoud. Onze Karel was een vrolijke frans. Het vromaneffect [verstrengeling van literaire – GB ook: tt – en natuurwetenschappelijke begaafdheid] maakt je zeker niet tot een tartuffe. Ook de Rooie Vrouwen zijn van meisjes gemaakt. 8 maart is de Internationale Vrouwendag. Daar heb je die misogyne [vrouwen hatende] vrouwenhater weer! De Vrouwepoort (niet meer in VD) is de poort der Onze-Lieve-Vrouwekerk. Een vrouwtje kan een contrastekker zijn. De vrouwtjesplantein is inderdaad een plant. De afkorting vrpr. staat voor vraagprijs. Zilver wordt aangeduid met Ag [argentum, Latijn].

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten