zondag 4 september 2022

2899 Dictee woensdag 07-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (689)

Dictee – dictees [2899]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 168, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (689)

1. Op de gewestelijke kermisdrie [laatste kermisdag] is ze zwanger geraakt. Was dat nu het hele kerseneten? Een keskedi is een zwarte kapucijner. Een ketella (cassave, plant) bevat veel zetmeel. De titel van een laatmiddeleeuws handboek voor de bestrijding van ketters is 'Hamer der ketters'. De ketterij is de heresie, de ketterverbranding is het autodafe en een ketterhemd is een sanbenito. Een kettingzang is een canon. Een kettingbotsing is een kop-staartbotsing. De biljarters gingen informeel een potje keuen. Men vond er een Franse, een mediterrane, een Hollandse en een macrobiotische keuken. De geiser was stuk. Keukenfrans en keukenmeidenfrans zijn hetzelfde als kookboekenfrans. Daar is schraalhans keukenmeester en hij spreekt keuken- of potjeslatijn. Gillende keukenmeiden zijn een zeker luidruchtig vuurwerk.

2. De titel van een bekend oud kookboek is 'Aaltje, de volmaakte en zuinige Keukenmeid'. In Weesp te gelde gemaakt: een bij een plaatselijk dictee gewonnen dinerbon bij Café Restaurant Aaltje [eigennaam].

3. Een keukenpiet is een pottenkijker, een keukenprins [man die goed en lekker kan koken] is dat zeker niet. Het volk noemt bonenkruid keule (niet meer in VD). Aan boord van de keulenaar voerde de Keulenaar het schip (ook: samoreus), voorbij Keulen. Aan boord waren Keuls aardewerk, een Keulse pot en Keuls water oftewel eau de cologne.

4. Een keurkorps, dat zijn elitetroepen. De apk in Nederland is de algemene periodieke keuring (van auto's – ook: apk-keuring). De NVWA, voorheen VWA (Voedsel- en Warenautoriteit), heet voluit Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. De ANWB [voorheen: Algemene Nederlandsche Wielrijdersbond] heeft keuringsstations.

5. Een keurnagel is een (center)pons [kort stalen staafje]. Het keurslijf van de etiquette is nauwsluitend en laat weinig ruimte. De Grote Keurvorst [Frederik Willem van Brandenburg] leefde van 1640 tot 1688. De dreumesen werden gestraft voor een keutel en drie knikkers [= kleinigheid, habbekrats]. Getrouwd ben je in de kevie [= in de fuik]. Kevlar is een bepaalde aramidevezel.

6. De keynesianisten hangen de keynesiaanse economie aan. De g.g.d. van 12 en 18 is 6, het k.g.v. ervan is 36 [enne … 12 x 18 = 6 x 36, niet toevallig!]. De KI (KIB) is de Kamer van Inbeschuldigingstelling en ki is kunstmatige inseminatie [vgl. AI = artificial intelligence]. De KHR duidt de Cambodjaanse riel aan en de KGS de Kirgizische som.

7. De kilohertz wordt afgekort tot kHz. In Israël zijn er meerdere kibboetsen, bewoond door kibboetsniks. De kibla is de richting van Mekka. Het KIDD- of KISS-syndroom [het laatste heet zo tot twee jaar – betekenis afko’s: zoek maar op ...] [letsel aan de bovenste nekwervels] kun je beter niet hebben. Een kidneybean of -boon is een nierboon. De kidoesj – sinds kort met één d [GB, VD] – is de sabbatswijding. Een kiebitzer [toekijker met commentaar] kan bij het schaken heel hinderlijk zijn. De look-zonder-look heet ook wel witte kiek (niet meer in VD, wel: knoflookkruid). In zijn blauwgeruite kiel draaide Michiel [de Ruyter] aan het grote wiel. Hij werd gekielhaald. Het was maar kielekiele [kantje boord], op het nippertje. Een kiemblaasje is een blastula. Het hymenium is het kiemvlies [plantkunde]. Ze verklaarden me voor kierem (kierewiet – gek) . Kiezen op elkaar!

 8. Je hebt ons hele uitstapje verrinneweerd [verruïneerd]! De ecu is (European Currency Unit) verouderd, maar de écu [oude Franse daalder, kroon] is nog veel ouder.

9. Sommigen zeggen ceremoniën [formeel – ook: ceremonies], anderen zeggen ceremonieën. Wat vindt je moeder van die druïdedienst [priester bij de oude Kelten – n/s]? De fluoridetoevoeging [n/s] aan het water is nuttig. De IT'ster was aan het ja knikken, zij was zeker geen jaknikster, geen jazus [niet in VD]. Daar stond hij dan met zijn mond vol tanden, molaren [ware kies] en premolaren [valse kies]. Kiesjeliesj is een synoniem van hamansoren en hoort bij Poerim. Een kieskauw kan best ook een zoetekauw zijn. Kiezellei (lydiet) is een jaspisachtig geaderde steensoort (en lyddiet is ontplofbaar = meliniet). Kiezelsinter (geiseriet) bevindt zich rond de mond van een geiser. Je kunt beter het hazenpad kiezen. Een kijkepot of kijk-in-de-pot is een janhen [= keukenpiet] oftewel pottenkijker. Hij liep in de kijkerd.

10. Een voorzetruit van ondoorzichtig gekleurd of beschilderd glas is een chassinet [ook: hor].

11. Hij durfde niet te kikken, dat ze daarop zou kicken. Hij was het midden tussen een kouwe en een opgeblazen kikker. Bij voetbal moet je kiksen hebben. Een KB (heet thans KiB = kibibyte) is 24 bytes meer dan een kB (kilobyte, 1000 bytes).

12. Ze kreeg een zevenmaands kindje. Prins Willem III was een Kind van Staat. Weeskinderen zijn 's lands kinderen. Een kind der Fortuin is een gelukskind. De Kinderkruistocht vond in 1212 plaats. Kinderpoeder heet ook lycopodium [om pillen waterafstotend te maken] en het kinderplantje ook kindje-op-moeders-schoot.

13. De kids smulden van de kinderbijbelverhalen. Het Openbaar Ministerie en de officier van justitie speelden onder één hoedje. Van kindsbeen af had ze een make-updoos. Kininevergiftiging is cinchonisme. Een kinkajoe is een rolstaartbeertje. Die lomperds waren behoorlijke botteriken. Een kinkhoorntje is een kauri. Wil je kip kerrie of kipkerriesalade?

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten