dinsdag 20 september 2022

2922 Dictee zaterdag 24-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (706)

Dictee – dictees [2922]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 151, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (706)

1. De Britten zijn onze westerburen. Ze horen tot het Westblok, niet tot het Oostblok. De Westfaler reed op zijn westfaler. De Westhoek ligt in West-Vlaanderen, ten westen van de lijn Oostende-Menen; de wind waait er vaak uit de westhoek. Een Westvaarder (West-Indiëvaarder, Westinjevaarder) voer meestal voor de WIC [wee-jie-see], u weet wel: de West-Indische Compagnie. De westminster [ouderwetse pendule] liet een deuntje horen. Er zijn heel wat wetten, zoals de wet van behoud van ellende. We kennen ook de Oude Wet, het Oude Verbond [Bijbel, ook: Oude Testament] en de wetten van Parkinson [uitdijend werk], Murphy [alles wat mis kan gaan, gaat ook mis], Goodhart [over beleid van centrale banken] en Say [ieder aanbod schept zijn eigen vraag]. Een wet van Meden en Perzen is een stalen wet. Lex dura, sed lex (Dura lex, sed lex: wet is wet!). Had ik al vermeld dat wertheriaans van Werther [figuur bij Goethe] komt? En wat is een westinghouserem? Antwoord: met luchtdruk, bij spoortreinen.

2. De decaloog (decalogus) is de goddelijke wet (de tien geboden). Verder kennen we het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Koophandel, het wetboek van Mozes, het wetboek van Mohammed en het wetboek van mevrouw Etiquette. Voorshands was er nog genoeg bier voorhanden. Er was storm ophanden, zodat de dijkbewakers heel wat omhanden hadden. In Apeldoorn was er deze week een triënnale van het een of ander. Stop die celen [bewijsstuk] maar in je aktetas.

3. De Nederlandse variant van roadie [roadmanager, manusje-van-alles] is weggie. In Nederland schrijf je liever parkoers, in Frankrijk eerder parcours. Tot 1945 heette het Duitse leger de Wehrmacht, lang daarvoor had je de Weimarrepubliek al. Een wem is een ankerhand. Denk aan jouw en andermans wellness [lichamelijk welbevinden].

4. Denen noemen de Noordzee liever Westzee. De karmil (niet meer in VD) is de gewone huttentut ((vlas)dodder, plant). De tenondergang, het ten onder gaan, was compleet. De kusziekte of kissingdisease wordt ook wel ziekte van Pfeiffer genoemd (kortweg: pfeiffer). Kneippen is een kneippkuur doen, een koude bedoening! Tijdens de heel imponerende sint-nicolaascampagne vertoonde de goedheilig man [GB ook aaneen] zich frequent op het kampanjedek.

5. Daar werd jeu de boules gespeeld, gejeu-de-bould dus. En hoe vind je mijn nieuwe ex libris? Dat berust op het derde ex-librisontwerp.

6. In de wijmen mand (wijmen, gewestelijk voor tenen, niet meer in VD), zaten paddenstoelen, zoals cantharellen (hanenkammen). Moet je grote tenen mand aaneenschrijven? Nee! Van wijntje en trijntje houden betekent Bacchus en Venus dienen. Ethylalcohol (ethanol, spiritus) is de wijngeest en het bouquet is de wijngeur.

7. Is er verschil tussen een vinoloog en een oenoloog? Vendémiaire is de wijnmaand (in de Franse Republiek) en een taste-vin is een wijnnapje. In een wijtenwagen [lijkwagen] wordt meestal geen blauwe wijting vervoerd.

8. De Drie Koningen zijn de Wijzen uit het Oosten. Ze had een wikkelschort, een wikkelshirt en een wikkeltrui [alle: met grote overslag]. Ik ben geheel ten uwe wil. De gieser wildeman is een soort stoofpeer. Een cerviduct (ecoduct, wildwissel) is een wildviaduct. Bij wilfen – dat doet een wilfer – op internet ben je iets vergeten, maar wat? [What was I looking for?]

9. Wat heb ik nou aan mijn wilgen klompen hangen? Een wilgenpijp [bij orgel] is een salicionaal.

10. Een wilhelmina-vooruit is op een bepaalde wijze buitenproportioneel begiftigd en heeft dus een forse brassière [beha, bh, bustehouder] nodig.

11. Een gouden willem was een handelsmunt en een gouden willempje een tienguldenstuk.

12. Je leest vaak D.V. [dee-vee], Deo volente, als God het wil [VD, volente Deo mag ook]. De wilsoncamera bestaat uit een expansievat en een verlichtingstoestel. Wat is hillbilly [countrymuziek]? Ze arresteerden hem in zijn blote je-weet-wel, die zeker al
ik-weet-niet-hoeveel misdaden (ik-weet-niet-hoe-vaak) op zijn conto had staan. De vrijetijdswetenschapper was in zijn vrije tijd Bijbelwetenschapper. Wedden, dat je niet weet wat het wetland [waterrijk gebied] of de wetlook [haardracht, met gel glanzend gemaakt] is?

13. Is wetsontduiking of fraus legis nu wel of niet verboden? Is de Wetstraat metonymisch een pars pro toto voor de Belgische regering? Ja. De codex is onder andere een verzameling wetten. Het wettig erfdeel is het erfdeel ab intestato (bij versterf). Bombazijn [sterk weefsel, thans katoen], chenille [pluchegaren, ook pluchen garen], gobelins [geweven wandtapijt] en tricotage [machinaal gebreide goederen] hebben met weven te maken. In wewi's [wetenschapswinkel] kun je meestal voordelig terecht. Het opperste, het hoogste wezen is het Opperwezen (als benaming van God). Wezensgelijk (wezenseen) zijn Vader, Zoon en Heilige Geest. De wezenzondag ligt tussen Hemelvaart en Pinksteren.

14. De internetextensie voor Wallis en Futuna is wf [wee-jèhf], Wh
[wee-haa] is wattuur en de WGR [wee-gee-jèhr] is de Wet Gemeenschappelijke Regelingen. De term 'wysiwyg' (what you see is what you get) slaat op een beeldscherm. Een wheeler [beoefent het wheelen] is niet hetzelfde als een wheelie [met voorwiel in de lucht]. De golfbal werd gewhift, compleet gemist (een whiff is een airshot). Een whipper [richt de meute af, etc.] heeft iets met een meute jachthonden, whippets [ras van kleine windhonden] zijn verwant met terriërs. Wilt u een koffietje met een Schots [ook: Canadees] whisky'tje of gewoon whisky-soda? Een white tie [witte vlinderdas] is een cravate blanche. In een wibbussie (in minder dan geen tijd – in een wip en een gauw, in wip, in een wipje) was het gepiept. Men moet lang wetten [scherp maken] eer men een houten hamer scherp krijgt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten