vrijdag 23 september 2022

2925 Dictee maandag 26-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (708)

Dictee – dictees [2925]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 149, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (708)

1. Staat de Walvisstaart [naam van een ster, niet meer in VD] in het grote equatoriale sterrenbeeld Walvis [sterrenbeeld]? Antwoord: nee! En wat is in wettelijke zin ook alweer de betekenis van Walvis? Walvis = in NL: Wet Administratieve Lastenverlichting en Vereenvoudiging in de Sociale Verzekeringen. Hij smeet, w(h)am, het kopje tegen de muur. Mettertijd komt Hannes in het wammes [langzaamaan bereikt men zijn doel]. Ahasverus, de Wandelende Jood en een niet-Bijbelse figuur, is gedoemd om eeuwig rond te dwalen.

2. Een couloir is een wandelgang, een trotteur een wandelschoen (of -kostuum) en een wanderoe is een baardaap.

3. Tropisch wanehout is Zuid-Amerikaans. Een bedwants is een wandluis. Wangstoot [stoot naar links bij het afschieten van voorlaadgeweren] en zundgat [om het ontstekingsmiddel te plaatsen] hebben met elkaar te maken. Dat was niet aan Lord Wanhoop [gedraagt zich schutterig], een wannabe [iemand die een bepaalde rol of functie nastreeft], besteed.

4. Het WAO-gat [in NL: Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering] werd door de cao-regeling (collectieve arbeidsovereenkomst) niet gerepareerd. Een waringin is een wurgvijg.

5. Het warmewiegsyndroom is een bepaalde maatschappelijke naïviteit van jonge mensen. De WAP [wee-jaa-pee] is de Wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren, maar het WAP [wee-jaa-pee] is het wireless application protocol.

6. Warempel en waratje, een wapper wapt [internetten of e-mailen via een WAP-verbinding; zie boven]. Wat verstaat u onder de
warmte-krachtkoppeling [wkk] in het licht van de warmte-economie? Thermidor is de warmtemaand, fructidor de vruchtmaand, beide in het licht van de Franse Republiek.

7. Het Warschaupact was de tegenhanger van de NAVO. Lust je peultjes [heb je daarvan terug] of eten we wasabi [Japanse hete groene mierikswortelpasta]?

8. Het wasco is een bepaald merk waskrijt, het washi is Japans papier. De WASP's zijn in de VS [vee-jèhs] white Anglo-Saxon protestants, blanke protestanten met Britse voorouders. Met grijswater kun je wel het toilet doorspoelen. In open water merk je of het hoog- of laagwater is, in slootwater en kanaalwater doe je dat meestal niet. De drie watertekens Kreeft, Schorpioen en Vissen vormen de waterdriehoek. Dat had ik bij de water-en-vuurbaas gekocht. De watergeil (niet meer in VD) is de gewone spurrie. Een kind met een waterhoofd heeft hydrocefalie. De waterkalebastrom is een West-Afrikaans trommeltype. De waterkoedoe heet ook sitatoenga. De Oude Hollandse Waterlinie was door inundaties [onder water gezette gebieden] versterkt.

9. Hier heeft hij zijn Waterloo (VD) gevonden. Een yapok is een wateropossum. Een waterpalm (moeraspalm) heet ook wel nipa, een waterpeer nashi en een Turkse waterpijp nargileh. Hydrofyten zijn waterplanten. Kent u de waterpissebed? Het sterrenbeeld de Kleine Waterslang heet ook wel Otter. Het ontwerp van de waterstaatskerk kwam van het Ministerie (organisatie, instelling!) van Waterstaat. Een clepsydra is een wateruurwerk. De prise d'eau, de watervang, voedt een waterleiding. Met (klein) waterveil (niet meer in VD) kun je niets afvijlen. De volgende woorden of begrippen zijn zeker de moeite van het opzoeken waard: waro/ung (keliling) (venter met Indische producten en specerijen), warrant [geldswaardig papier], warrantier [belegger in warrants], warrigal (dingo), wartoe [waarschuwingsroep bij de jacht], wasemkap, watapana (dividivi), een horecawatcher en een Golfwatcher, het waterbedeffect [optreden tegen ongewenste toestand verplaatst deze naar elders], waterbeits [in water opgelost], waterbrij [met water gekookt], anaconda (waterboa), poepchinees [belediging voor allochtonen], een watergekoelde motor, waterguichelheil (waterereprijs) en vergure [stelsel van waterlijnen in papier]. De werkwoorden verordenen, verordonneren en verordineren lijken veel op elkaar.

10. De uitdrukking 'was da kreucht und fleucht' (Schiller) (wat er kruipt en vliegt, t.w. allerlei dieren) zou betrekking kunnen hebben op de ark van Noach. De watrakan is een Surinaams zuurtje in de vorm van een waterkruik. Een watermaser [ee] zendt bepaalde radiostraling uit.

11. Interessante woorden of uitdrukkingen zijn voorts ook nog: een niet algemene waterzo [in water gekookte en opgediste vis] uit de waterzijp [waterloop], een water- of holmeslicht [reddingslicht dat ontbrandt bij het binnendringen van water], hydroplaan (glijboot), hydrofoob (waterschuw, antoniem: hydrofiel), heetgebakerd, gehistorieerde initialen [met versieringen van personen of dieren] en geheugenstick.

12. De oude waterstad is Rotterdam. In de middenhersenen bevindt zich de waterleiding van Sylvius [verbindingskanaal]. De watoessi is een kruisingsproduct van het Afrikaanse stepperund met de zeboe.

13. Het symbool van de watt is W [wee]. Een stroom van 1 ampère bij een spanning van 1 volt geeft een vermogen van 1 watt [voltampère, VA]. Een wattseconde [Ws] is een joule [J]. Er woei een wauwe (gunstige) wind. Zij trokken de balaclava's [bivakmuts] over hun hoofd. De Waz [wee-jaa-zet] is in Nederland de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen en een waza-ari scoor je bij het judo. De WCC (World Council of Churches, Wereldraad van Kerken) is de organisatie van een aantal niet-rooms-katholieke kerken. Het symbool voor de weber, de praktische eenheid van inductieflux, is Wb [wee-bee]. Eén weber is honderd miljoen maxwell (Mx). De Akte van Afscheiding en Wederkering stamt uit 1834. De Rijksdienst voor de Wederopbouw heeft goed werk verricht.

14. De wedge, een golfclub, is niet van wedgwood [zeker Engels porselein] gemaakt. Wat betekent 'poets wederpoets'? Antwoord: leer om leer.

15. Een weduwe draaien slaat oorspronkelijk op de tabak van de Weduwe van Nelle [VD, als geheel dus te beschouwen als eigennaam]. Heeft zij al een weduwepensioen? Weed heet in het Nederlands gewoon wiet. De Orde der Weefsters is de vrouwelijke pendant van de Orde van Vrijmetselaren. De lange week loopt van Hemelvaartsdag tot Pinksteren [vgl. hepivakantie]. Wat een weergase kwajongen! Al pratende weg leerden we elkaar beter kennen.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten