woensdag 21 september 2022

2923 Dictee zondag 25-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (707)

Dictee – dictees [2923]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 150, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (707)

1. Een mie [verwijfde homoman] kan best wel mie (GB, VD: deegwaar) of bami eten. Een sjwartse jood is orthodox. De NVWA, voorheen VWA [Voedsel- en Warenautoriteit], heet nu voluit Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een wegenwacht werkt bij de Wegenwacht. Die laatste is ouder dan de Wegenverkeerswet 1994 en het Reglement Verkeerstekens en Verkeersvoorschriften van 1990. De wegkwijnziekte wordt veroorzaakt door een circovirus, waarbij de jonge varkens onder andere diarree en koorts krijgen. Hij was apetrots en kon zo zijn weggelopen uit het apenhuis. Wei heet ook wel hui (melkserum, paracaseïne). Van de weichselboom (steenrotskers) geuren de takken als lievevrouwebedstro. Weichselhout heet ook wel luciehout. In een weiderij (dat is geen stalmesterij) vind je schapen en koeien. Een (weide- of) polderwinkel is een cash-and-carrybedrijf. De Amerikaanse weigelia is een zekere sierheester. De weihnachtsstol is een kerststol. De gevreesde ziekte van Weil (verkort: weil) is een vorm van leptospirose.

2. Een weirde [ie] jongeman is niet-alledaags (vreemd, zonderling). Loos is een weinigzeggend begrip, massa een veelzeggend dito. Hij had gewestelijke (boek)weit in zijn weitas en verorberde weisswurst. De weitasknoop [combinatie van platte knopen] komt bij macramé [het macrameeën] voor. Zij had wekedelenreuma. Zeven weken na het paasfeest is daar het joodse pinksterfeest, het Wekenfeest. Welwel [lemma 'wel'], wat je zegt! Welbespraakt is wel ter tale. Dat het u welga! Welja, doe maar! Bij het welkomstdiner deelde hij aan meerderen het welkomthuis [geschenk na een reis] uit.

3. Het was een welles-nietesspelletje. Een wellerisme (apologisch – verweerschrift – spreekwoord) is een zeispreuk. Het welliné is een dubbelweefsel. Geschoeid met wellingtons ((hoge) laars) at hij [koekje amandelspijs] van de wellingtons, of dronk hij ze [sherry]? De welriekende lathyrus is een vlinderbloemige en de welriekende agrimonie behoort tot de rozenfamilie. Retorica [redekunst] genereert een soms gênante [beschamende] flux de bouche [welbespraaktheid]. Heb je al welterusten en goedenacht gewenst? Hij is Hollands welvaren [gezond en welgedaan]. Wist u dat een wen een atheroom [onderhuids gezwel bij een talgklier] is? Nee toch?

4. De Wende [Duitse hereniging] heeft te maken met de val van de Berlijnse Muur. Wenden leven in Brandenburg en Sorben in Saksen.

5. Wend u tot mij om raad en hulp. Ze zaten op Wener stoelen [M. Thonet] op de Wener vloer [in keperverband] en smulden van harde weners [taartje] en later van Wener pudding. De man met de zware wenkbrauwen brouwde [letter r met een scherpe keelklank uitspreken] zwaar bij zijn bezoek aan de brouwerij. Pia vota (vrome wensen) worden meestal niet vervuld. Wensdenken is wishful thinking. Is een wensster de moeder van een wensgedachte? Heb ik al goedemorgen gewenst? Een wep is een werkervaringsplaats. Het is moeilijk om achter anno Mundi [A.M. = sinds de schepping van de wereld] een exact en concreet huidig jaartal in te vullen. Wat is het verschil tussen de Oude Wereld (Europa, Azië en Afrika) en de Nieuwe Wereld (Australië en Amerika)?

6. De Wereldbank is van wereldbetekenis. Het zwarte werelddeel is Afrika. Ook daar vieren ze Werelddierendag op 4 oktober, de sterfdag van Franciscus van Assisi. De Wereldgebedsdag is uitgegroeid tot een happening van wereldformaat.

7. Een wereldleraar is volgens theosofische en newageopvattingen de reïncarnatie van Christus.

8. Hij genoot wereldnaam en -faam. De Wereldraad van Kerken stamt uit 1948. Een wereldspeler was Ronaldo, maar ook Unilever is een global player. Het www is het wereldwijde web (world wide web). De zeven wereldwonderen zijn de Egyptische piramiden, de hangende tuinen van Babylon, de tempel van Artemis te Efeze, het beeld van de Olympische Zeus, het mausoleum van Artemisia, de Kolossus van Rhodos en de vuurtoren van Alexandrië. Het achtste wereldwonder is de benaming voor iets, met name een bouwwerk, dat om zijn grootte, schoonheid, vernuftige constructie en dergelijke alom bewonderd wordt, zoals de Deltawerken, de Chinese Muur, het Great Barrier Reef en in de 17e eeuw ook het Amsterdamse stadhuis (thans paleis) op de Dam.

9. De Middellandse Zee is de oude wereldzee. In België kent men – vooral de laatste tijd – het werkelijke land [de bevolking] en het wettelijke land [de politiek en de politieke structuren]. Een werkloze moet niet al te lang werkeloos toezien.

10. Je moet je niet doodwerken. Stress is vaak werkgerelateerd. Een werkgever is er voor het werkgeven. De trukendoos bevatte heel wat trucages [trucs, truken]. Als je in de WW komt, val je onder de Nederlandse Werkloosheidswet. Een werknemerscommissaris zit in de rvc, de raad van commissarissen.

11. Een werkstudent heeft vaak werkstress. De Wet op de Sociale Werkvoorziening (WSW) schept werkgelegenheid. Doe niet zo wertheriaans [Werther in roman van Goethe], overdreven sentimenteel! De werveldans of sema is een rituele dans van derwisjen. Spondylitis is wervelontsteking. Hoewel een wervelstroom de stroom van Foucault of ook wel de stroom van Eddy heet, is een wervelstroomschijf een ferrarisschijf. Werwaarts reedt ge? Tussen de wessi's liepen een aussie van down-under en een ossi. Het Verre Westen (in Noord-Amerika), het verre westen (uit de mythologie), het Wilde Westen (in Noord-Amerika, VD) en het wilde westen (in het algemeen) kent u wel; de westrand van Nederland is de Randstad.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten