donderdag 1 september 2022

2895 Dictee zondag 04-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (686)

Dictee – dictees [2895]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 171, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (686)

1. Zowel Bacchus als Dionysus droeg(en) een krans van klimopbladeren (de klimop is een altijdgroene heester). De bacchanten droegen vaak een thyrsus (bacchusstaf). De klinefelters (personen) lijden aan het syndroom van Klinefelter [man met vrouwelijke geslachtschromosomen]. Hij kreeg een houw [slag met scherp werktuig] met de Toledaanse kling [zwaard], maar ving toch de uit de boom vallende gelede hauw [vrucht met kleppen]. Dat is klinkklare onzin. Klinkklank is klatergoud. Hij is klip-en-klaar een non-valeur [een nietsnut, die is van geen nut]. Iedere klipklap, dat is om de haverklap [ww. klipklappen]. De klipzwaluw heet ook wel salangaan. Met een klisklezoor (metselsteen met halve breedte en volle lengte) kan je metselen. De variant 'klitsklezoor' staat niet meer in VD.

2. Het ging van klits klats klander(e), van de ene bil op de andere. De klisteerspuit [in de endeldarm via pomp] bewees goede diensten. Klittenband heet ook wel velcro. Met een klizeerschaaf kun je lijsten bewerken. Het kloenen doe je met wol, klunen vanaf het ijs. Die schele kijkt naar de Klundert of Willemstad in brand staat. Een klojan(g) (klojo) is een prototype van een sufferd (kluns). Forsythia's zijn Chinese klokjes. Gaan we nog klok-en-hameren, het klok-en-hamerspel spelen?

3. Je wordt (te) klokke acht verwacht. Het Haarlems klokkenspel is een plant. Hij beoefent de campanologie oftewel de klokkenkunde. Klokkijken is kijken op de klok, hoe laat het is. Kleefkruid heet ook wel klinge (niet meer in VD). De KLM is de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij en de KLO is de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek [eigennaam] van de NOS. Ik heb dat inderhaast, in allerijl, in aller haast, moeten doen.

4. Die aardappels leden duidelijk aan fytoftora [zwakziekte in aardappelloof]. De mimicus en de mimica leefden zich met hun mimiek uit in de mime [gebarenspel, pantomime], zittend naast hun mimi(set), beter: mimietje [stel tafeltjes]. Hij lijdt aan klonische kramp [kort opeenvolgende samentrekkingen].

5. Op Brabantse klompjes schaats je, Eisdener dito [ook: klompkes – appelen] eet je. En wat een klontong is? Een Chinese marskramer!

6. De kluns had ook nog een hazenlip. Gebruiken ze nu nog Kloosterlatijn, middeleeuws Latijn?

7. Als het kloten van de bok is, is het zwaar klote [slecht, onaangenaam, vervelend]. Klopklop [ook: klopop], ging het op de deur. Een klopje verrichtte hand-en-spandiensten voor de priester [toen het katholieke geloof nog verboden was]. Handenwrijvend van plezier ging hij handen wassen. Aan dovemans deur kloppen is voor dovemansoren spreken. Ook een dienstklopper [overdreven ijverige ambtenaar] moet wachtlopen. Een kloris als vrijer komt uit 'De bruiloft van Kloris en Roosje'.

8. De klos van Ruhmkorff is een inductiespoel. Het KLPD is het Korps Landelijke Politiediensten, de KLS is de KLM Luchtvaartschool en de KLu is de Koninklijke Luchtmacht.

9. Een kluizenaar (eenzaat, solitair) heet ook wel anachoreet, heremiet of troglodiet. Een thebaïde is een kluizenaarsdorp. Wanneer je terugschakelt van zijn drie naar zijn twee moet je bij deze (antieke) auto dubbel klutsen. Door zijn klutsknieën (X-benen) had hij moeite met de kluunplaats. Hij zag de anderen tandenknarsend en knarsetandend voor- en voorbijgaan. Wat deed Ariadne met het kluwen [Labyrint, Kreta]? Hannes loopt op klompen, zimpe zampe zompen. Een colt is een revolver en een klysma is een lavement.

10. Een klystron is een elektronenbuis in tv-zenders. Een daalder is drie vijfde waard van een knaak, een rijksdaalder, maar niet op de markt. Zijn vertrouwen kreeg een flinke knak (knauw).

11. Geef mij die lekkere Frankfurter knakworstjes maar. Hij moest een zware knak(sigaar) [bolknak] roken.

12. Ze hadden op het knalfeest knaloranje petjes op. Een pistool van Volta is een knalgaspistool.

13. De jongen was knap handig. Vroeger zeiden ze knaphandig (behendig). We aten een knapperig korstje knapperbrood (knäckebröd) bij het knapperende haardvuur. Wat ben jij een knapperd, zeg. Je weet zelfs dat de afkorting van het Korps Mariniers KMarns is en ook dat KN de ISO-landcode is van Saint Kitts en Nevis. De KNAU is de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie, maar de KNAW is de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

14. Schurftkruid heet ook wel knautia of scabiosa (scabieuse). Kneedbaar materiaal is smijdig en plastisch. Kneeing is een overtreding bij ijshockey. Kneippen is een kneippkuur doen. Een knelpunt is een bottleneck. Val niet in de handen van Knekelpiet [de dood]. De Knessetafgevaardigde [Israëlisch parlement] was knetterstoned (als een garnaal dus).

15. Knetterzout [knettert in water] komt uit Wieliczka. Hebben de originele Knickerbockers in New York ook altijd knickerbockers (drollenvangers) gedragen? Het meisje maakte een knicksje (reverence) voor de koningin. Bij gym moesten wij knieheffen. Een onzer had kniejicht, gonagra. Hij had ook nog een beschadigde patella (knieschijf). Hij speelde op de knieviool, de viola da gamba, een mooi lied.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten