zondag 25 september 2022

2928 Dictee donderdag 29-09-2022 (1) – dictee Dictee van de dag (711)

Dictee – dictees [2928]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee OUD 146, geheel herzien naar situatie 2022

Dictee van de dag (711)

1. De vluggerdjes (vluggerds) schaakten een vluggertje, toen hun ouders een vluggertje (tussendoortje) ten beste gaven. De Voedsel- en Landbouw Organisatie [ook: FAO, Food and Agriculture Organization of/van the United Nations] in Rome wil de levensstandaard van de volkeren al sinds 1945 verhogen.

2. Een voetbalnederlander en een voetbalbelg zijn zeker geen
doorsnee-Benelux-inwoners [ook wel: doorsnee Benelux-inwoners].

3. Voetbal is oorlog, maar de Voetbaloorlog in 1969 slaat specifiek op Honduras en El Salvador.

4. Alleen met een voetbalpas kon je in het stadion genieten van de fraaiste voetbalpasses.

5. Tijdens het voeteren [voe-tee-ruh] [SR: lopen, te voet gaan] liep hij te foeteren op het vermaledijde belishabaken [o.a. markering van vluchtheuvels]. Fytoftora is de zwakziekte in aardappelloof. De instituten voor voetzoolreflexmassage waren beide vof's [vennootschap onder firma].

6. De vog [vee-joo-gee] is in Nederland een verklaring omtrent het gedrag, af te geven door de burgemeester.

7. De maretak behoort tot de vogellijmfamilie Viscacea (de sandelhoutfamilie is de Santalaceae). Het vogueing is het aannemen van poses op dansmuziek.

8. Voipen is internetbellen en het VoIP is het Voice over Internet Protocol, de internettelefonie. De volbloed Europeaan was tevens volbloed liberaal. Volbloedig is sanguinisch en volbloedigheid heet ook wel plethora oftewel repletie. Voldingen [op afdoende wijze aantonen] leidt meestal tot een voldongen feit. V.D. staat voor volente Deo, D.V. trouwens voor Deo volente. De volger is het deksel van een kaaskop [vorm waarin de Edammer kaas wordt gemaakt] waarop de pers werkt en dat de portel [melkachtig vocht] uit de wrongel [gestremde melk] drukt. Duidelijk. toch? Assiduïteit is volharding, Volapük een kunstmatige taal.

9. We kennen het Eskimovolk, het pygmeeënvolk, het Incavolk en het indianenvolk. Het oude volk is het volk Gods, dat zijn de Joden, en bij uitbreiding ook de christenen. Je hebt ook bijenvolken en nomadenvolken. Etnologie is volkenkunde (culturele antropologie). De volkerentafel is de benaming voor het tiende hoofdstuk van Genesis en de Volkerenslag vond in 1813 plaats bij Leipzig. Een etnie is een volksgroep.

10. Een ochlocraat is een volksmenner. De katholieke volksschrijver Gerard Reve werd vaak kortweg de Volksschrijver genoemd. De census is een tienjaarlijkse officiële volkstelling. Op de vollegrond kun je kweken en de vollemaan (GB in toelichting ook: volle maan) kan daarop schijnen. De berijder van het paard was van beroep voller (lakenbereider). Een volletijdwerker is een fulltimer. Een vol plané is een zweefvlucht.

11. Deze accu levert een spanning van 8 volt. Met een zuil van Volta (een voltazuil) wek je elektrische stroom op. Een volte-face is een ommezwaai. Het volumen, het boekdeel, bevatte een uiteenzetting over volumeregelingen. Volvette en graatmagere jaren wisselden elkaar af. Het vondelen is verzen zeggen à la Vondel. Een ingenieuze vondst heet ook wel een trouvaille. Een vonkenbrug (vonker) is een bougie. Bij het vonkenzien zie je mouches volantes (muscae volitantes). Hij stond von Kopf bis Fuss [met het hele lichaam, helemaal] achter de Oranje-elf. Een voltaire [zekere fauteuil] heeft niets met de Franse schrijver Voltaire te maken en volubiliteit is welbespraaktheid. Wat was dat nu, voor-Bijbels, voorchristelijk,
voor-Romaans (niet als taal) of voorislamitisch?

12. De EK-voorbereiding [Europees Kampioenschap, Europese Kampioenschappen] was niet optimaal. Hij heeft nu alweer zijn mond voorbijgepraat.

13. Zie hem weer eens voorbijijlen. De anamnese is de medische voorgeschiedenis van een zieke, door hemzelf verteld.

14. De voorhal (het portaal) van een kerkgebouw is de narthex. Dat artikel is totaal niet meer voorhanden.

15. Je kunt het beste met iemand voorhebben. Een ferronnière is een voorhoofdssieraad.

16. De term Voor-Indisch [geen taal!] slaat op het voormalige Brits-Indië. Een galilea is een voorkerk.

17. Ken je alle aspecten van de voorkeurspelling, de spelling die een voorkeurspositie geniet (genoot)? Een fenocryst is een voorkristal. Ze waren er allemaal, de clubvoorlichter, de PvdA-voorlichtster (Partij van de Arbeid – BE: PVDA), de wetenschapsvoorlichter en de Defensievoorlichter [van het Ministerie – instellingDefensiewoordvoorder, van een partij: defensiewoordvoerder]. Ze deden het toch zo graag, het spel voorlullopertje. De voormaischer is een toestel dat de geplette mout mengt met water. Een zzp'er [zelfstandige zonder personeel] is automatisch meewerkend voorman. Dat was werkelijk een voorbeeldeloos zogenaamd voorbeeldenboek! Die
voor-de-gek-houderij met betrekking tot deze voordelta was duidelijk noch voorchristelijk noch voorcolumbiaans.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten